SFÂNTUL ȘTEFAN. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

• publicat la: 26 decembrie 2014
SFÂNTUL ȘTEFAN. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Sfântul Stefan este prăznuit pe 27 decembrie, în a treia zi după Naşterea Domnului. Părintele Nicolae Steinhardt, făcând diferenta între cele două verbe vecine, dar nu identice, „a sedea” si „a sta”, ne descoperă de ce Sfântul Stefan  este sărbătorit după Naşterea Domnului si Soborul Maicii Sale.

Sfântul Stefan.„A şedea”, spune părintele, înseamna în limba română a se afla asezat pe ceva (un scaun, o bancă, o lavită … ), iar „a sta” inseamnă a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: „A văzut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Sfântul Stefan. Si a zis: Iată  văd cerurile deschise si pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observam că in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adică a se afla in picioare, si nu a sedea. In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezând, de-a dreapta Tatălui, pe tronul Său ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezând in slavă, niciodată stând. Părintele Nicolae Steinhardt explică de ce s-a folosit verbul „a sta”: „Pentru a primi jertfa primului mucenic al Său, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”. Din acest motiv, Sfintii Părinti au rânduit ca Sfântul Stefan să fie cinstit in a treia zi de Crăciun.

Sfântul Stefan – primul diacon

Sfântul Stefan. Mărindu-se numărul crestinilor dupa intemeierea Bisericii, a crescut si numărul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi din cadrul comunităţii, sapte bărbati „plini de Duh Sfânt si de intelepciune” care să slujească atât in cadrul slujbelor religioase cât si să supravegheze buna orânduială la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.  Rolul lor in Biserica primară depăşea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Stefan a fost de neam iudeu şi se presupune că a învăţat ca şi Sfântul Apostol Pavel la şcoala rabinică a marelui învăţat din vremea aceea, Gamaliel.

Sfantul Stefan Era un gânditor adânc şi vorbitor îndemânatic, bun psiholog, cu un sentiment religios excepţional de cald şi de puternic, însufleţit, sensibil, bun la suflet şi delicat cum rar întâlneşti la o personalitate oricât de puternică şi de complexă ar fi. Ceea ce rostea prin cuvânt, îndeplinea prin faptă.

El l-a cunoscut bine pe Mântuitorul Hristos şi e de bună seamă adevărat că şcoala cea mai înaltă a făcut-o la picioarele lui Iisus Hristos şi a continuat la şcoala apostolilor. Dar ceea ce îl caracteriaza cu devărat cel mai mult era că avea o credinţă şi o râvnă atât de mari pentru lucrarea Domnului Hristos, încât Dumnezeu l-a învrednicit să săvârşească minuni şi semne mari în popor.

integral pe realitatea.net

Lasati un comentariu