An bogat pentru poliţişti

• publicat la: 6 ianuarie 2015
An bogat pentru poliţişti

Anul 2014 a reprezentat pentru poliţiştii sătmăreni un an foarte bogat în activităţi preventive informale. O colaborare de succes în acest an a fost aceea realizată între Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Loga Dance School.  În cadrul Programului Educaţional Loga Dance, poliţiştii au participat la toate cele 7 întâlniri organizate în 2014, peste 2000 de elevi de gimnaziu devenind astfel mai bine informaţi cu privire la riscurile infracţionale, dar şi victimale la care se pot expune adoptând anumite comportamente.

Programul Educaţional Loga Dance se  desfăşoară o dată pe lună, se adresează exclusiv elevilor de gimnaziuşi presupune organizarea unei discoteci controlate, cu reguli clar stabilite şi respectate cu stricteţe, pentru cei ce şi-ar dori să petreacă în cluburi dar nu au încă vârsta adecvată pentru a frecventa astfel de locuri. Totodată, în cadrul Programului , în cele 4 ore de distracţie supravegheată sunt intercalate şi momente educative, care aduc în atenţia copiilor subiecte interesante, specifice vârstei preadolescenţei, temele fiind alese cu grijă şi susţinute de specialişti din cadrul Poliţiei-Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog.

Dacă temele propuse de specialiştii antidrog s-au referit la prevenirea consumului de alcool şi droguri, ori la consecinţele nefaste ale fumatului, temele vizate de poliţişti au îmbrăcat o paletă largă de probleme cu care adolescenţii în devenire se pot confrunta. Temele abordate pe parcursul anului trecut au fost:

    –  Siguranţa copiilor pe internet şi prevenirea pornografiei infantile.

–   Stop Pedofiliei şi Abuzurilor sexuale asupra minorilor!

Hărţuire, ameninţare, şantaj-modalităţi de identificare şi prevenire a acestor infracţiuni.

Alcoolul şi consecinţele sale juridice. Abuzuri şi accidente rutiere pe fondul consumului de alcool.

     – Discriminare şi rasism-sursă a comportamentelor violente.

– Accidentele rutiere-cele mai frecvente modalităţi în care adolescenţii pot deveni victime

– Traficul de persoane. Modalităţi de prevenire a racolării pe internet şi de raportare a abuzurilor în spaţiul online.

Temele abordate până acum au stârnit interesul celor peste 2000 de participanţi, prin maniera de abordare atractivă, prin interactivitate, cât şi prin proiectarea de materiale video, foto şi prezentări power point.

Dat fiind interesul crescut al tuturor celor care au colaborat la acest proiect, precum şi al beneficiarilor direcţi – cei aproximativ 300 de elevi de gimnaziu prezenţi la fiecare întâlnire, şi indirecţi -părinţii şi comunitatea, în general, precum şi a necesităţii tot mai mari de a oferi date pertinente şi criterii de selecţie unei generaţii de copii asaltată de informaţie provenită mai ales dintr-un mediu virtual necenzurat, adeseori neadecvată vârstei lor ori chiar nereală, colaborarea începută între cele 3 instituţii menţionate în 2014 va continua şi în acest an. Poliţiştii şi-au propus şi în 2015 să fie prezenţi la aceste activităţi preventive desfăşurate o dată pe lună, rămânând totodată deschişi pentru colaborări educative formale şi non-formale cu alte instituţii publice ori private.

 

Lasati un comentariu