Datele personale, în era Internetului – tu ştii ce urme laşi online?

• publicat la: 28 ianuarie 2015
Datele personale, în era Internetului – tu ştii ce urme laşi online?

Ziua datelor cu caracter personal, 28 ianuarie, vine anul acesta dupa o perioada zbuciumata, in care legea „Big Brother” a generat divergente de opinii si a fost subiectul multor dezbateri.

Pentru a marca asa cum se cuvine aceasta zi, am stat de vorba cu Claudia Jelea, un expert in domeniul datelor cu caracter personal. Cu ajutorul ei am conturat o istorie a conceptului de „date cu caracter personal”, am aflat care sunt cele mai putin cunoscute dintre aceste date, in ce masura sunt ele protejate si ce putem face pentru a ne feri de eventuale „furturi”.

Si, pentru ca subiectul securitatii datelor cu caracter personal a fost ridicat din nou „la fileu” in contextul recentelor evenimente care au marcat Parisul, specialistul contureaza o noua perspectiva:

„Evident, oamenii nu vor un guvern abuziv si intruziv, le este teama de scenariul distopic al lui Orwell. Totusi, pe de alta parte, vor sa fie protejati impotriva evenimentelor de genul atentatului de la Paris.

Asadar, dezbaterea ar trebui sa porneasca de la intrebarea: ‘cata implicare a statului dorim in vietile si libertatile noastre, in schimbul acestei (eventuale) protectii fizice?'”, explica Claudia Jelea, intr-un interviu acordat Business24.

comentarii

de Horia Mărieș la 28 ianuarie 2015 - 14:55

Răspuns: știu.

Și dacă știu, ce să fac? Să renunț de tot la internet?
Asta nu se mai poate fiindcă nu mai trăim în comuna primitivă.
Pe scurt, n-am ce face decât să ma păzesc atât cât pot.
Și să fiu foarte atent, în sensul de a nu fi niciodată când sunt pe net, fraier și/sau naiv.
În fond și la urma urmei, în afară de datele contului meu bancar, chiar că n-am nimic important de ascuns.

Atâta tot.

Lasati un comentariu