Dilemă de primar: ..”oare pe Eminescu îl citesc acei oameni cu cont pe Facebook?”

• publicat la: 13 ianuarie 2015
Dilemă de primar: ..”oare pe Eminescu îl  citesc acei oameni cu cont pe Facebook?”

Luni 12 ianuarie 2015,o zi obişnuită de iarnă, fără pene de curent , fără comunicate de presă de la primărie  legate de posturi scoase la concurs de primăria Carei sau intenţii de comasare de instituţii de învăţământ şi  fără interventii ale domnului primar la unii conducători de instituţii locale sau judeţene pentru a încerca  împiedicarea  bunei desfăşurări a evenimentelor culturale organizate de către Despărţământul ASTRA Carei.

O zi cu un program stabilit  dinainte de domnul primar Kovacs  pentru omagierea poetului naţional nepereche …”M.Eminescu” ,eveniment pentru  organizarea căruia  a invitat Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare după cum a afirmat domnul director Vulturescu în luarea sa de cuvânt de luni 12 ianuarie 2015.

Toate bune şi frumoase doar că ora la care au convenit să aibă loc evenimentul, era ora …12,00, ora la care dascălii sunt la catedră,elevii la ore iar celelalte categorii sociale de careieni sunt la locul de muncă, mai puţin consilierul personal al primarului ,platit de primăria Carei  deşi nu se prezintă din 2008 la locul de muncă , după afirmaţiile angajaţilor din primărie.

Deci,pentru cine a fost organizat acest eveniment aniversar?

Prezenţe deosebite la prezidiu, personalităţi care ar fi meritat să beneficieze de un public  numeros şi interesat căruia să îi poată împărtăşi deosebitele expuneri ale domniilor  lor,dacă tot s-a organizat această manifestare şi dânşii au făcut efortul de a se deplasa la Carei.

Dar dacă e să ţinem cont de cele afirmate de primarul Kovacs în luarea sa de cuvânt, …oare pe  Eminescu  citesc acei oameni care au cont pe Facebook?  Nu e un specific  al tineretului să citească  asemenea poezii” aşa că  domnia sa  nu a mai considerat oportun  ca  pentru invitaţii de care a avut parte să  se asigure că vor avea şi auditoriu .

Nici măcar consilierii municipali ( ce figurau ca organizatori)  nu au fost informaţi de acest eveniment , dovadă şi reacţia lor  la întrebarea noastră telefonică de la finalul manifestării de luni 12 ianuarie 2015 :  “Ce manifestare? Când va avea loc şi unde? Nu am ştiut nimic…”. Întrebarea  s-a adresat fiecărei formaţiuni ce face parte din Consiliul Local.

În continuarea discursului său,de la eveniment la eveniment  tot mai  “atractiv’ si împănat cu figuri de stil numai de domnia sa înţelese,primarul Kovacs  oferă o nouă mostră  de cameleonism binecunoscut de-acum careienilor.

“Ziua Culturii din România e legată de Eminescu iar Ziua Culturii maghiare e legată de Kolcsey…Ce ar trebui noi să facem e să încercăm să apropiem cele două culturi  şi  să sărbătorim împreună pe Kafka Margit,Kolcsey….cu Otilia  Marchiş,George Marchiş, Aurel Pop,…dacă vom prezenta separat, va fi trunchiată prezentarea şi trebuie incluşi şi şvabii. Din păcate se vede în sală că marcarea se face în cerc restrâns şi cultura se face numai când are nevoie cineva să se laude,înţelegeţi la ce mă refer…”

Nu ştiu ce au înţeles  angajaţii primăriei Carei din sală ,presa judeţeană şi cei câţiva sătmăreni,cu totul 27 de persoane,dar  cu siguranţă nu au avut cum să îşi închipuie că   ieşirea din sală  a primarului la ora 12 şi 19 minute, la puţin timp după debutul expunerii prof.univ. Mircea Popa,era  pentru a acorda un interviu unei televiziuni locale pentru a ieşi în evidenţă cu manifestarea dedicată lui Mihai Eminescu  fără a fi curios   să asculte cele relatate de invitaţii săi!

Cât poţi să fii de pervers în gândire ca să afirmi că …“se vede în sală că marcarea se face în cerc restrâns”  când tu ca organizator  ai stabilit  regulile jocului ?

Dintr-un condei,careienii au fost excluşi  prin fixarea orei total nepotrivite  prin   inaccesibilitate. Cu alte cuvinte,a  avut o atitudine similară celei înfierate de el  în  alocuţiunea sa . Un Curat-Murdar în cel mai caragielesc mod cu putinţă.

Am reţinut din alocuţiune şi faptul că primarul doreşte să apropie cele două culturi,cea română şi cea maghiară prin manifestări comune. Afirmaţia vine la câteva minute după ce la dezvelirea plăcii comemorative a preotului George Marchiş,directorul Vulturescu,adică Gheorghe Pop Silaghi, a mentionat că în spatele bisericii Sf. Andrei se va  face o arcadă a personalităţilor culturii locale, pentru că primarul împreună cu Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură au un plan de readucere la suprafaţă a reprezentanţilor culturii locale careiene.  Să înţelegem că e în plină desfăşurare planul de punere în aplicare a directivei 586/29.09.2014 a Direcţiei Judeţene de Cultură prin care busturile româneşti se pot amplasa doar într-un anumit perimetru din oraş? Planul de discriminare a românilor din Carei şi de învrăjbire a lor pe criterii religioase să fie cel cu care primarul speră să  rămână în pole-position la debutul cursei electorale viitoare ? Un fel de  „dezbină şi condu” ? Greu de crezut că vor mai înghitii careienii momeala.

Am remarcat deasemenea că ţinuta abordată pentru acest eveniment era în concordanţă cu  …preţuirea acordată invitaţilor săi . Dacă la evenimentul de vineri organizat de FDG a adoptat o ţinută potrivită , pentru Ziua Culturii Naţionale, la care a invitat oameni de seamă din mediul universitar, a decis că  nu are importanţă ţinuta sa vestimentara în calitate de primar de municipiu,nerealizând că prin acest gest aduce atingere tuturor careienilor pe care îi reprezintă.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Costi la 14 ianuarie 2015 - 08:47

asa racnea primul nostru secretar ca se auzea pana la strada ce suparat era ca cineva isi aduce aminte de Iuliu Maniu si de Avram Iancu si de Vasile Lucaciu si de toti romanii nostri de val;oare!
tot Muzeul judetean stie cum ati amenintat oamenii si la fel si liceul Maniu…si bebelusii au ras de ce scrie finul lorant care cauta o placa veche de un secol cand evenimentul mentionat pe placa e doar de 95 de ani inainte si precis hortistii veniti in 1940 au lasat placa la vedere de frumoasa ce era ….sunteti in pana de minciuni sau de imaginatie sracok????
mare disperare domnule primar daca ati ajuns sa va bateti joc si de Eminescu si sa fugiti din sala ca sa va lumineze camerele de filmat. Fain pulovar aveti da nu e cam rarit pe la coate??

Lasati un comentariu