Grupare infracţională din Carei anihilată

• publicat la: 30 January 2015
Grupare infracţională din  Carei anihilată

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Satu Mare au ridicat peste 165.000 de fire de ţigarete, 18 kg. de tutun vrac, 45 de litri de alcool, aproape 250.000 de lei, 143.000 de forinţi şi 1.600 de euro, în urma a 19 percheziţii efectuate la membrii unei grupări infracţionale specializate în contrabandă. 19 persoane au fost conduse la audieri.

La data de 29 ianuarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea - S.C.C.O. Satu Mare şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare au efectuat 19 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Satu Mare și Zalău, la membrii unei grupări infracţionale specializată în contrabandă.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Poliției Municipiului Carei, precum şi jandarmi.

Au fost puse în executarea 19 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la audieri.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 165.800 de fire de ţigarete, 18 kg. de tutun vrac, 45 de litri de alcool, 247.241 de lei, 143.000 de forinți şi 1.600 de euro, bani proveniţi din activitatea infracţională.

Din cercetări a reieşit că gruparea infractională acţiona pe raza municipiului Carei, judeţul Satu Mare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au reţinut 16 persoane (14 cetăţeni români şi 2 cetăţeni unguri), pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

comentarii

de Horia Mărieș la 31 January 2015 - 04:28

Doamna Stela Cădar, în ziua de 28 ianuarie 2015 titrează: “In județul Satu Mare se fură orice”.

Prin deducție logică, trebuie să ințeleg că și la Primăria Municipiului Carei din județul Satu Mare se fură orice.

N-am argumente ca să o contrazic pe doamna Stela Cădar.

de Horia Mărieș la 2 February 2015 - 17:06

Pun pariu pe orice vreți Dvs. (deși primașul preferă doar vinul bikavér de Szent Orbán) că nașul habar n-avea nici despre snoava asta de mai jos și de care știa foarte bine finul Szasz Lorand.

În fond și la urma urmei, primașul nici n-ar trebui să știe nimic de teaba asta, cum n-a știut nimic nici despre registrul cablurilor de energie electrică din Carei ale Electricii și despre vechimea acelora; nici n-ar fi sarcina de serviciu a primașului să știe despre acest subiect, ci a viceprimașului, care, dacă, știu eu bine, răspunde și de administrația pieții deci implicit și de “cigi piac”, precum și de ordinea și siguranța publică careiană. Dacă nu știu eu bine, pot fi contrazis, că nu ma supăr.

“Ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism îndreptată împotriva traficanţilor romi din Carei a confirmat schimbarea sensului contrabandei cu ţigări ucrainene. Întrucât introducerea ţigărilor direct din Ucraina a devenit tot mai problematică, unii contrabandişti s-au reorientat rapid spre o rută ocolitoare. Mai nou, ţigările ucrainene sunt aduse din Ungaria, unde pot fi cumpărate en-gros la echivalentul a cinci lei pachetul. Contrabandiştii careieni le vindeau apoi în zona pieţei la preţul de 7 – 7,5 lei pachetul. Mai grav este faptul că ţigările aduse în ţară de membrii grupării anihilate de DIICOT au ajuns să fie vândute în cantităţi tot mai mari în diverse baruri din Carei. De asemenea, procurorii DIICOT au acum şansa să descopere cum au putut contrabandiştii să introducă atât de uşor ţigările ucrainene în ţara noastră, taman pe sub nasul incoruptibililor poliţişti de frontieră. Potrivit procurorilor DIICOT, contrabandiştii careieni se aprovizionau cu ţigări ucrainene din Ungaria, pe care le aduceau apoi în ţară prin punctele de trecere ale frontierei Petea şi Urziceni. Întrucât este situat mai aproape de Carei, este de presupus că membrii grupării au introdus în ţară cele mai mari cantităţi de ţigări ucrainene prin Punctul de trecere a frontierei Urziceni. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna septembrie 2014, membrii grupării, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale au introdus din Ungaria în România diferite cantităţi de ţigări de provenienţă ucraineană. Ţigările erau introduse periodic (o dată sau de două ori pe săptămână) prin punctele de trecere a frontierei, cu diferite autovehicule prevăzute cu locaşuri speciale de transport, erau depozitate şi valorificate pe raza municipiului Carei şi în localităţile limitrofe”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT referitor la acţiunea derulată în Carei. Țigările ucrainene aduse din Ungaria, au ajuns să fie comercializate în cantităţi mari în diverse baruri, prejudiciind astfel statul cu sume importante de bani. Cel puţin doi patroni de baruri din Carei sunt cercetaţi de către procurorii DIICOT în cadrul acestui dosar. Deşi asupra lor s-au găsit sute de cartuşe de ţigări ucrainene şi sume mari de bani provenite din vânzarea lor, aceşti patroni sunt cercetaţi în stare de libertate, în timp ce alte persoane care îşi câştigau existenţa vânzând câteva cartuşe de ţigări în piaţă au fost arestate.”

Bun. Cam asta se pare că știe DIICOT. Deocamdată.

Prima întrebare care mi-o pun, dar este doar una retorică deși bănuiesc va răspunde la ea foarte senin la RadioTransilvaniaCarei un domn numit parcă Coșarcă. A mai facut-o și atunci când distinsul domn consilier județean Pinter ne asigura că orașul Carei este cel mai sigur de pe mapamomd. Ne-a lămurit acum DIICOT cât este de sigur Careiul.

Întrebarea este: De ce trebuie să vină la Carei o trupă DIICOT de pe la Oradea si Satu Mare, să facă o atât de costisitoare demonstratie de forță ca să se ocupe de o gașcă de romi contrabandiști de țigări? Politia Municipală Carei, Poliția Locală comunitară Carei, Jandarmeria Carei chiar habar n-aveau de toată chestia asta, sau au dormit bine-merci în bocanci?
Treaba asta să i-o spună domnul Coșarcă și domnul Erdei lu’ mutu’ , nu mie. Până și finul Szasz Lorand i-ar contrazice:

“Interesant este faptul că respectivii contrabandişti din Carei reuşeau să treacă fără probleme prin punctele de trecere ale frontierei Petea şi Urziceni, poate chiar şi pe la Valea lui Mihai. De-a dreptul dubios este faptul că poliţiştii de frontieră din Urziceni nu i-au controlat mai amănunţit, deşi trebuia să fi ştiut ce hram poartă membrii grupării. Nu de alta, dar tot Careiul ştie cu ce se ocupau respectivii indivizi, care aduceau ţigări în ţară chiar şi de două ori pe săptămână. Să sperăm că ancheta procurorilor DIICOT va reuşi să elucideze acest mister.”

Dar ce știu primașul si viceprimașul oare despre subiectul contrabandei romilor cu țigări, că doar in orașul pe care-l conduc, in orașul în care este în subordinea dânșilor o Poliție Locală s-au petrecut toate faptele astea de ani de zile și nu in Patagonia?
Sunt cumva și dãnșii complici la trafic?

Ce știu primașul și viceprimașul despre subiectul contrabandei cu țigări, că doar subalternul lor, angajatul lor, prietenarul lor, protejatul lor, salariatul lor, șoferul de la Primăria Carei care locuia si făcea naveta peste graniță a fost prins recent de autoritățile maghiare cu mașina Primăriei (confiscată), de care se folosea abuziv, plină cu țigări de contrabandă precum și cu casa de peste graniță transformată in depozit de țigări? Pe “fecioara” asta de șofer, pe primaș și pe viceprimaș, ca șefi direcți ai traficantului ilegal de “cigi” i-a luat cumva zilele astea DIICOT serios la intrebări? Sau a uitat de ei?

Dacă DIICOT a uitat, să facă bine și să se intoarcă repede în Carei cu mascați cu tot, pentru ca să-i ia pe cei trei foarte serios la intrebări. Chiar trebuie, chiar se impune treaba asta. Fiindcă cei trei știu, mai mult ca sigur, extrem de multe despre acest subiect.
În plus, să-l ia la întrebări și pe numitul Geza (parcă) consilierul privat al primașului pe problemele romilor.

de dicicot la 2 February 2015 - 17:59

sa spuie finu la prosti povestile cu nanasu si camataru fotbalist ca doara la ponyvas este centrul logistic la afacera cu marii judetului si cu ioji cu tot cu atop…au pus sef la tiptop din carai ca sa fie siguri ca scapa de mascati!!!!
barurile cine le controleaza…da impartitu medicamentelor din ajutaorele din germania….sa nu ziceti ca nu ati stiut ca consilierii udemeristi impart si medicamentele de la forum pe sub mana la farmacie…si spaga tot la jeno si lajos in pozonar intra….

de Horia Mărieș la 2 February 2015 - 20:11

@dicicot la 2 February 2015 – 17:59

Am tot citit pe aici pe la comentarii de bairamurile si paranghelile (cu sau fără animatoare) care au loc la “ponyvás”.

Recunosc, de incult ce sunt, habar n-aveam până azi ce pisici înseamnă, ce este acel “ponyvás”, ba mai si credeam în ignoranța mea impardonabilă si total greșit, că o fi vre-un cuibușor de nebunii aflat pe undeva in zona ștrandului termal sau ín Viile Careiului.

Foarte greu, dar până la urmă – și asta mai ales fiindcă există și internet, m-am lămurit.

Ponyvás(puszta), pe românește Viișoara, este un sătuc (cătun) ce face parte, începãnd din 2004 din comuna Ciumești (Csomaköz) care mai conține în afară de Ciumești, și Viișoara și satul Berea (Bere). Înainte de 2004, Ponyváspuszta făcea parte, ca și Ciumești și Berea, din comuna Sanislău (Szaniszlo). Păi localitatea natală trecută în cartea de identitate a celui la care vă referiți este Sanislău, ăsta nu este de loc un secret, deci locația se potrivește. Nu este exclus și nu este nimic rău nici în treaba asta, mai mult decât probabil ca dânsul să fi moștenit de la părinți o gospodărie sau o vie în Ponyváspuszta.

Despre faptul că Ponyváspuszta este “centrul logistic al afacerilor cu mai marii județului” eu unul nu știu absolut nimic.
Dvs ați afirmat acest lucru.
O să-i întreb însă și pe Govor, pe Ștef, pe Kereskenyi, pe IPS Sigheteanu si pe ceilați. Sau o sa intreb pe la DIICOT.

Dacă nu mă însel, ponyváspuszta se traduce mot-a-mot prin pusta (câmpia) căruțelor cu coviltir.
În vremea tinereților mele, căruțele cu coviltir erau folosite îndeosebi de către romi, atunci cãnd migrau dintr-o tabără in alta. Numai că pe vremurile acelea de mult trecute, romii se numeau țigani. Iar atunci când căruțele cu coviltir se grupau in câmpie (în pustă) ele formau o tabără de țigani sau o șatră. Nu era nimic rău in asta, era ceva chiar pitoresc și tradițional. Probabil că ăsta este și motivul pentru care locul se numește azi Ponyváspuszta. Era un loc de făcut tabăra sau șatra. Numele este de altfel predestinat unui cuibușor potrivit pentru traficanțili de “cigi”.

Singurul lucru pe care nu-l ínteleg este de ce a fost tradus Ponyváspuszta ín limba româná prin Viișoara.
Nu-i exclus ca șvabii să aibă și niscaiva vii pe acolo. O să mai studiez puțin problema asta istorico-etnografică.

de Horia Mărieș la 2 February 2015 - 20:46

Viișoara s-a despărtit in 1956 de Ciumești. Ponyváspuszta 1956-ban vált külön Csomaköztől.
In 1956 avea 2071 locuitori 1956-ban 2071 lakosa volt.
In 2002 din 1238 locuitori 126 erau romăni, 1029 maghiari, 36 țigani. 2002-ben 1238 lakosából 126 román, 1029 magyar, 36 cigány volt. La recesământul din 31 octombrie 2011 au fost inregistrati 6 (șase) locuitori. Népesség: 6 fő (2011. okt 31.)

Unde a dispărut tot poporul ăla din Viișoara (Ponyváspuszta) ?????

de denis la 3 February 2015 - 09:09

politia locala sta la panda sa prinda pe cei care intra pe sens unic de pe cimitirului lunea si vinerea si langa ei se vand tigarii si tutun la negru…..felicitariiii asta face politia locala

Lasati un comentariu