Lumea în colaps

• publicat la: 8 ianuarie 2015
Lumea în colaps

Nu numai Franța, întreaga lume civilizată este cutremurată de ce s-a întâmplat cu editorii revistei „Charlie Hebdo”. S-ar putea spune că acest fapt a fost posibil și pe fondul relativizării libertății presei, xenofobiei, degradării vieții politice, care permite , indirect, apariția barbariei. Când se petrec asemenea lucruri, pe de o parte, libertatea este amenințată, iar pe de altă parte, pot avea loc tot felul de confuzii agravante. Pe fondul crizelor de tot felul, politica avansează apropieri iresponsabile între libertate și anarhie.

Intr-o Europă comunitară încercată de mari defecțiuni ale mecanismelor integratoare, contracararea eficientă a extremismului ar trebui să fie una dintre marile preocupări. Libertatea presei, cultura suferă tot mai mult deformări, intrând sub sfera manipulărilor tot mai previzibile . Jurnaliștii francezi se alătură unui lung șir de victime care par să arate că trăim într-o lume în care răul chiar nu mai are frontiere. Nu numai administrațiile, dar și politicienii, vor trebui să gestioneze noua situație. Problematica extremismului islamic ar trebui adusă în centrul dezbaterilor asupra instabilității actuale . Compromiterea democrației prin inadecvate măsuri de securitate poate transforma Europa chiar în ceea ce vrea terorismul, respectiv cenzurarea libertății de exprimare.

Jurnaliștii din întreaga lume sunt mai expuși ca niciodată violenței, oriunde se află. Violențe de tot felul. Fără informațiile, anchetele, perspectivele asupra realității propuse de ei, lumea actuală s-ar scufunda, fiind mult mai imposibilă. Inclusiv democrația occidentală. Umbra Rusiei, care se alătură terorismului, într-un coșmar tot mai familiar, a fost un fel de avangardă a ceea ce se întâmplă acum. Terorismul dorește pârghii statale, instituționale, încercând eliminarea adversarilor. Românii au trăit într-un stat terorist, iar conceptul de libertate este prea puțin prețuit și manifestat ca atare. Fără libertatea cuvântului, nimic nu există. Cei care o încalcă, cei care atentează la ea fac parte dintre marii vinovați ai lumii, și trebuie de urgență incriminați.

Atentatul de la Paris este un alt 11 Septembrie. Viața publică se va schimba, impunând o altă politică, alte priorități. Diferențele, acest motor al democrației, vor trebui acceptate prin asumare. Importul de violență și anarhism, care este o realitate, va trebui supus unei severe anamneze. Jurnaliștii au fost nu odată extrem de expuși, obligați fiind să apere însăși libertatea de exprimare, suportând presiuni chiar din partea oficialității. Cei de la hedomadarul „Charlie Hebdo” au plătit cu viața. Nu presa va trebui temperată, cum probabil se vor auzi unele voci, administrațiile vor trebui să fie eficiente. Este problema lor, să o rezolve. O presă liberă este aceea care aduce adevărata siguranță publică.

Franța este un teritoriu al libertății și al culturii, al speranței, un spațiu unic al lumii, asigurând exil vocilor indezirabile, responsabile. Se simte acest fapt oriunde în Franța, face parte din constituirea acestei națiuni exemplare. Apare necesară revizuirea și stoparea tuturor factorilor care au făcut posibil acest masacru, cei care țin de siguranță. Un concept mai larg, care nu poate fi rezolvat doar de către poliție. Situația este chiar mai dramatică decât se arată. Discursul public, actul guvernării în sine arată mari slăbiciuni, politicianism. Întrega Europă ar trebui să se solidarizeze în a găsi soluțiile liniștii și siguranței. Fundamentalismul care se anunță tot mai intens la orizont poate lovi oricând.

Mulți scriitori, jurnaliști români, sau din Est, cunosc mai bine decât mulți din Occident presiunile inacceptabile. Psihologice, administrative, ideologice. Toate, însă, de natură criminală, cu trimitere spre mediul instituțional, chiar statal. Este mediul care produce monștri în statele totalitare, și în cele care nu sunt stabilizate democratic. Nu întâmplător gruparea teroristă Statul Islamic se vrea formă statală, simte că are parteneri politici.

Jurnaliștii de la mica publicație franceză au devenit instantaneu un simbol tragic al tuturor jurnaliștilor, scriitorilor de acum și dintotdeauna. Cu atât mai mult cu cât au dovedit curaj în susținerea unor programe editoriale. Acea echipă a morții care i-a secerat este fabricată oriunde se încalcă libertatea cuvântului, fiind directa lor consecință. Societatea românească, care asistă pasivă la exterminarea presei, de către mediul politic , adică a libertății de exprimare, ar trebui să intre într-un moment de amplă reflecție.

Ioan Vieru/cotidianul.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 20 ianuarie 2015 - 11:58

ÎNTREBARE: De ce teoristii nu atacă Romania?

RĂSPUNS SRI: Fiindcă au fost cazati în Carei unde apa la robinet este kk_feaua.

Bovestea teroristului care a beut aba de Carei:

Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar.

Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine. Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel, noi ajuns la sbital, doctor roman durut la cur, noi luat cur fok.

Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania, cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum!

Mutat apartament din Carei a lu frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geam sparte ca la Beirut, tigle kazut cap cind vindu’ bate.
Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine. Astia romani are tupeu nu gluma! Urgent trebuie recrutat, jefu! Bomba cu azotat mare efect aveam!
Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman. Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei barastas, Rebelion fără lumină, scurgeri gaze, scurmat trotuare pentru bus cabluri electrice, etc.

Draga Jefu,
Gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter.
Aicia la Romania, mult cretin!
Zbierat, zguibat la sin, cacat be mine de frica!

Jefu,

Ma indorg acasa!
Asta romani și unguri și șvabi din Carei cu primaș nu are nevoie de terorism, face singur toate treaba, strike singur tot!

de alabama la 22 ianuarie 2015 - 08:15

be mine distrat dar be careienii mult durut adevar!

de Horia Mărieș la 22 ianuarie 2015 - 09:32

@alabama

Cred că be careieni durut exact acolo unde durut terorist când consumat egler broaspăt, intoxicat cu zalmonel, ajuns la sbital.
N-are brimarul obraz, nu are nevoie de terorizm, face singur toate treaba, strike singur tot in muiecipiu. Următorii doi ani sabă Electrica și Abaserv tot orașul, face șanțuri drebte, apoi face glod, face braf, face oraș ca dubă bombardament cu nucleară gen Hiroșima și Nagasaki. Are grija brimarul.

Lasati un comentariu