Manifestări culturale la Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”

• publicat la: 22 ianuarie 2015
Manifestări culturale  la Şcoala Gimnazială „Vasile Lucaciu”

Miercuri, 21 ianuarie 2015,  patronul spiritual al școlii noastre, pr. Vasile Lucaciu  a fost omagiat în sala festivă,in prezenta a numerosi elevi si cadre  didactice .

În deschidere, prof.Nicoleta Mocan, directorul institutiei,a vorbit despre personalitatea celui ce si-a pus viata in slujba idealurilor poporului roman,in special al comunitatii romanesti din aceasta partedetara.Prof. Nicoleta  Ioan a făcut o scurtă incursiune în biografia lui Vasile  Lucaciu, arătând rolul pe care l-a avut în lupta pentru unitatea națională a tuturor românilor. Elevii clasei a VI – a A au recitat poezii iar consilierul educativ a marcat personalitatea părintelui spiritual al Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” printr-o originală  prezentare PowerPoint.

Scoala Gimnazială  Vasile Lucaciu  organizează momente festive  cu ocazia fiecărei zile  importante din calendarul cultural.Astfel, nu  a fost uitat  nici  poetul nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu.

15 ianuarie – ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – a devenit, din 2010, Ziua Culturii Naţionale. Cu acest prilej cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu”, Carei au marcat acest dublu eveniment printr-o serie de manifestări culturale începând din data de 14 ianuarie 2015.

Elevii clasei I A, însoțiți de înv.  Renata Șuth, și ai clasei a II-a A, însoțiți de înv. Rodica Motișan, au aniversat la Biblioteca Municipală Carei 165 ani de la nașterea geniului naţional românesc. Evenimentul a debutat cu o prezentare în  Power Point despre viața și opera lui Mihai Eminescu, apoi rând pe rând elevii au recitat poezii din lirica acestuia.

Inedită a fost interpretarea primei părți din „Scrisoarea a III-a” sub formă de miniscenetă cu titlul „Mircea cel Bătrân”. Momentele poetice au fost presărate cu cântece pe versurile eminesciene.

Ziua de 15 ianuarie a debutat cu  prezența elevilor claselor a V –a A, B, și a VI-a A, însoțiți de doamnele profesoare de limba și literatura română Mocan Nicoleta, Graz Gabriela și Abrudean Adelaida la ,, Maratonul poeziei româneşti”,organizat  de către   Direcţia de Cultură a Municipiului Carei. Elevii fiecărei clase  au  recitat   poezii din lirica eminesciană şi au   interpretat  cântece pe versurile marelui poet. Elevii claselor a V-a B, a VI-a A și a VII-a A au participat în cadrul spectacolului organizat de Centrul Cultural Carei . Recitatori din clasele învăţătoarelor Rodica Motişan şi Angela  Gorgan  au fost incluşi în spectacolul omagial dedicat aniversării  lui Mihai Eminescu,organizat de  Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul Carei.

În cadrul spectacolului omagial, organizat în sala festivă a școlii noastre  de catedra de limba și literatura română în colaborare cu  prof. Ludesher Annamaria, au recitat poezii elevii: Deac Crețu Adina, Mocan Andreea, Feher Alexandra,  Cociorvă Patricia și Foldvari Valentina,iar corul școlii a interpretat melodiile pe versuri eminesciene, ,,Somnoroase păsărele”, ,, Revedere”, ,,Mai am un singur dor” și ,,Pe lângă plopii fără soț”.

Pe holul școlii a fost organizată o expoziție de desene cu tematică eminesciană de clasele a II-a A și a VI-a A, coordonați de cadrele didactice Rodica  Motișan , Olea Traiana Miorița și Mărcuș Johanna.

Lasati un comentariu