Muzeul Județean, Centrul Centrul de Creație și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă la ora bilanţului

• publicat la: 27 ianuarie 2015
Muzeul Județean, Centrul Centrul de Creație și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă la ora bilanţului

Marți, 27 ianuarie, la Consiliul Județean ( C.J),  în prezența președintelui C.J Adrian Ștef și a vicepreședintelui Mircea Govor, a avut loc bilanțul a 3 instituții subordonate, Muzeul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

Prima prezentare a fost susținută de directorul Muzeului Județean, Liviu Marta care a prezentat activitatea și obiectivele instituției.

Potrivit celor declarate de acesta, cea mai vizitată expoziție a fost Expo Africa care s-a ținut la Castelul din Carei și la care au participat nu mai puțin de 46.000 de vizitatori, urmată de expoziția Aurul Dacic la care au participat peste 9.000 de vizitatori.

O alta realizare deosebita a Muzeului Județean din anul 2014 a fost restaurarea  Monumentului Ostaşului Român din Carei, creatie a renumitului sculptor Gheza Vida.  In contextul ignorării totale a acestui ansamblu monumental de către primăria careiană, Muzeul Județean a preluat in custodie  pe o perioadă de 2 ani acest obiectiv si a beneficiat de fonduri de la Consiliul Judetean pentru lucrările de restaurare incheiate cu succes in preajma Zilei Armatei din 25 octombrie.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef a adus la cunostinta celor prezenti  că ar trebui realizată o expoziție permanentă la Muzeul de Artă  deoarece  ” avem acolo  două lucrări  originale de Grigorescu care ar trebui expuse la fel și cele ale pictorului Aurel Popp”

Pentru anul 2015, instituţia îşi propune să organizeze expoziţii temporare, atractive,  ca ,,Misterele faraonilor’’, care va poposi şi la Carei, în scopul menţinerii numărului de vizitatori în jurul cifrei de 80.000 de vizitatori, cifră care a fost depăşită în cursul anului 2014. Nu a fost uitat nici  Castelul  din Medieșu Aurit care ar putea fi restaurat în totalitate.

Prezentarea Centrului Județean  de Creație a fost ținută de către directorul instituției, Robert Laszlo.

În raport cu anii anteriori, instutuția a obținut venituri proprii semnificative. Daca in anul  2012 unde nu se înregistra nici un leu, in  2014 s-a ajuns in situatia de a obtine   suma de 18.000 de lei.

Centrul de Creație este instituția prin care se organizează cele mai mari festivaluri din județ cum ar fi: Sâmbra Oilor, Oțeloaia, Danțu la Șură, Danțu Mânântăilor, Festivalul folcloric ”Rozmarin în colțul mesei , etc.

De asemenea în anul 2014 instituția a legat numeroase aprteneriate cu țara vecină,  Ucraina. A avut loc  Întâlnirea cluburilor DRUM BUN –  Parada de maşini de epocă, manifestare care a avut loc şi la Carei, pe platoul din fata Monumentului Ostasului Român.

La acțiunile Centrului au participat în anul ce a trecut peste 130.000 de persoane.

Prezentarea activității Centrului pentru Educaţie Incluzivă a fost făcută de directorul instituției, Ramona Costin.

“Obiectivele instituției nostre sunt acelea de a acorda sprijin tuturor celor care au nevoie de o educație aparte. În prezent, în cadrul școlii lucrează 16 profesori care se ocupă de 266 de copii cu probleme.” a declarat, Ramona Costin.

Este singura  unitate şcolară din judeţ care asigură servicii de specialitate de tip educaţional terapeutic pentru copii cu dizabilitate mentală, deficienţe asociate ca autism şi sindromul Langdon Dowm. Asigură şi asistenţă psihopedagogică adecvată pentru copii cu cerinţ educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă.

Printre obiectivele realizate în decursul anului 2014,se remarca  eficientizarea intervenţiei terapeutice  şi recuperatorii pentru copii cu autism prin activităţi ca terapia asistată cu animale( câini şi cai).

Pentru anul 2015, instituţia îşi propune să angajeze un asistent medical, având în vedere deficienţa severă a majorităţii elevilor care frecventează cursurile.

De  asemenea, Adrian Ștef a anunțat că se va aproba modernizarea noului sediu al instituției și anume fosta școală numărul 13 printr-un proiect in valoare  de 4 milioane de lei.

redactia

Lasati un comentariu