Peste 900 de viroze şi pneumonii într-o săptămână

• publicat la: 16 ianuarie 2015
Peste 900 de viroze şi pneumonii într-o săptămână

Pe parcursul săptămânii trecute, aproape 940 de sătmăreni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi pneumonii, cele mai multe cazuri fiind la persoanele cu vârste cuprinse între 15-49 de ani.

În intervalul 5-11 ianuarie, medicii din judeţ s-au confruntat cu 940 de cazuri de infecţii respiratorii, dintre care 716 au fost viroze şi 224 pneumonii. Comparativ cu situaţia raportată la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în săptămâna 29 decembrie – 4 ianuarie, când au fost 343 de viroze şi 118 de pneumonii, se constată o creştere cu peste 50%.La viroze, incidenţa cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 15-49 ani (181 de cazuri), 5-14 ani (174 de cazuri) şi 2-4 de ani (126 de cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor.

În ceea ce priveşte cele 310 pneumopatii acute raportate în săptămâna 5-11 ianuarie, incidenţa cea mai crescută s-a înregistrat la grupa de vârstă 0-1 ani, cu 51 de cazuri, şi în rândul copiilor cuprinşi în grupa de vârstă 2-4 ani, cu 50 de cazuri. În ceea ce priveşte internările, cele mai multe s-au înregistrat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani şi peste 65 de ani. Din fericire, nu au fost cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa.

Medicii recomandă  populaţiei  luarea unor măsuri pentru evitarea îmbolnăvirii. Printre aceste măsuri se regăsesc cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, acestea fiind esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig.  Pentru creşterea rezistenţei organismului se recomandă consumul de proteine, vitamine, lichide calde. Importantă este şi evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie pentru consultaţie şi prescriere medicamentoasă.

redactia

comentarii

Lasati un comentariu