Placă comemorativă pentru George Marchiş

• publicat la: 12 ianuarie 2015
Placă comemorativă pentru George Marchiş

La biserica greco-catolică ,,Sf. Andrei” din Carei a avut loc astăzi  dezvelirea plăcii comemorative a poetului şi protopopului  greco-catolic,George Marchis(1836 – 1884).

Ceremonia de sfinţire a fost oficiată de pr. vicar Foraneu Radu Filip, în prezenţa primarului Kovacs Eugen, a directorului Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, a prof. univ. Mircea Popa din Cluj Napoca, a dr. George Vulturescu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, a lui Viorel Câmpeanu de la Biblioteca Judeţeană, precum şi a angajaţilor Bibliotecii Municipale Carei şi a Muzeului Municipal Carei.

Au rostit alocuţiuni  dr. George Vulturescu şi prof.dr. Mircea Popa, care a spus că ,,George Marchiş este un reprezentant de seamă a culturii locale careiene, contribuind la dezvoltarea învăţământului, a educaţiei religioase, a fost un mare publicist şi rămâne un reper de marcă a culturii din zona de vest a ţării noastre. Este legat de această parte a ţării pentru că a studiat  la Oradea, după care, în  anul 1881 ajunge paroh şi protopop greco-catolic de Carei. A existat o legătură mai aparte preot-profesor de prin aceste părţi sătmărene. George Marchiş a avut doi copii: Romul George Marchiş  şi  Otilia  Cosmuţa Marchiş, secretară  literară a lui Anatole France. Ea este o mare promotoare a emancipării femeilor şi a fost prima femeie care a făcut înconjurul lumii, scriind despre arta japoneză.”

A urmat depunerea de coroane din partea Direcţiei de Cultură Carei şi a Primăriei Municipiului Carei.

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu