Republica Carei şi valul de arestări din România

• publicat la: 31 ianuarie 2015
Republica Carei şi valul  de arestări din România

Toate canalele de ştiri consemnează  arestări pe bandă rulantă ale  unor personalităţi din sfera politicului  sau a administraţiei  publice  sau instituţii de sănătate şi înşiruirea poate continua. De la oră la oră apar veşti noi legate de reţineri ale unor  persoane lideri politici sau aflate în posturi cheie .

Personaje care altă dată se aflau în centru atenţiei tuturor şi debordau de strălucire, oferind imaginea norocosului în toate , a deţinătorului de fonduri fără de sfârşit, etalând   ţinute  inccesibile ca preţ  nu masei românilor ci majorităţii europenilor, se află acum în situaţia de a da socoteală pentru fapte de corupţie sau trafic de influenţă.

Unul dintre aceste  nume sonore, ce părea de neatins pentru justiţie, Elena Udrea, a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Procurorii anticorupţie susţin că Elena Udrea nu a menţionat împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care preşedinta PMP ar fi ştiut, întrucât încasa dividende.

Ridicată din faţa casei şi dusă cu mandat de aducere la DNA, însoţită de procurori,Elenei Udrea  i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile: spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere,

Fostul ministru PDL Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, Alina Bica şi fostul ei consilier Florentin Mihăilescu au fost arestaţi si ei  sâmbătă, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 30 de zile de inchisoare.

Avem chiar şi un fost  secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, care a fost arestat, miercuri, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, a fost arestat  de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Liderul rețelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, Robertino Stan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile,acesta făcând parte dintr-o rețea care  aducea din Turcia, Cipru și Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys și Hereceptin (medicamente contra cancerului) care nu conțineau substanța activă decât în cantități foarte mici. Ștefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi și Gheorghe-Aurelian Anghel, vor sta în arest la domiciliu, iar Mariana Stan (soția lui Robertino Stan), Luminița Costin (contabilă) și Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetați sub control judiciar.

Fostul decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius”, Gheorghe Țarălungă,  a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Acesta este suspectat că ar fi luat 200 de euro de la un student grec, ca să-l ajute să promoveze un examen. Țarălungă  a fost suspendat din toate activitățile didactice și administrative.

Medicul Gheorghe Dorobăţ de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost dus, vineri seară, la audieri la sediul DNA Iaşi, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Biroul şefului Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Gheorghe Dorobăţ, a fost percheziţionat, vineri după-amiază, de către procurori ai DNA Iaşi.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis în decembrie arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

Potrivit unui comunicat DNA, Aristotel Căncescu, aflat în arest la domiciliu, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infracțiuni), luare de mită, spălare de bani, în formă continuată, trafic de influență și instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos.

Ceea ce pentru unii este posibil, pentru alţii este tabu datorita imunităţii parlamentare protectoare.

Astfel, DNA a dispus, in 14 ianuarie 2014, neînceperea urmaririi penale (NUP) în cazul lui Laszlo Borbely, întrucât Camera Deputatilor nu a incuviintat urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, în acelasi dosar fiind trimisi in judecată fostul lui consilier si doi administratori de firme, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea i-au trimis in judecată la acea vreme pe Ioan Ciocan, administrator al societatii Lescaci Com SRL Negresti Oas, si pe Anton Petru Molnar, administrator de fapt al societăţii Azimut Com Acatari, ambii fiind acuzati de cumpărare de influenta.

In acelasi dosar este judecat, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la cumpărare de influenta, Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely in perioada in care acesta era ministrul Mediului.

In cazul lui Laszlo Borbely, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru două infractiuni de trafic de influenţă si pentru fals in declaratii, intrucât Camera Deputatilor nu a incuviinţat cererea DNA de incepere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului.

Mai timid în acest colţ de ţară, DNA a avut totuşi  câteva cazuri finalizate cu reţineri ale unor  personaje din sfera de influenţă a judeţului.
Omul de afaceri George Moiş şi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au fost arestaţi pe 15 decembrie, după ce firma primului ar fi renovat casa fiicei lui Ardelean, în schimbul ajutorului pentru o rambursare TVA de peste 770.000 de lei. Potrivit referatului DNA,  cei doi “ar fi  săvârşit fiecare câte o infracţiune de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea l-au reţinut şi  pe Soos Istvan, şeful Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu-Mare la data faptelor, pe care îl acuză de complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. Soos Istvan a fost reţinut în acelaşi dosar în care sunt cercetaţi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, şi omul de afaceri George Moiş, ambii arestaţi preventiv din 16 decembrie 2014, pentru luare de mită şi, repectiv, dare de mită.

Potrivit presei clujene, avem şi un găinar de 31 de ani, din Satu Mare care a reuşit incredibila performanţă ca, folosind un antet ce semana cu al Guvernului României si câteva telefoane de amenintare, să fraierească nouă primari de comune clujene, sa semneze un contracte de colaborare cu primăriile pentru “Programul de eficienţă fiscală si disciplina bugetara”, un program inexistent, inventat de către sătmăreanul în cauză, pe numele său Răzvan Nicolae Micul, un tânăr “jurist” . Complici i-a avut pe   avocatul  Adrian Pascale şi politicianul Sergiu Băbăşan din Satu Mare.

La  Carei, cea mai recentă acţiune de amploare  a avut loc joi, 29 ianuarie, la care au participat  jandarmi  şi poliţişti din cadrul Poliției Municipiului Carei, a vizat destructurarea unei reţele  infracţionale organizate  şi contrabandă în formă continuată.

Traficul de influenţă  este ignorat momentan la Carei deşi potrivit semnalărilor noastre acesta  se practică la scară largă.

Una dintre situaţii a avut loc în plină campanie electorală, când primarul Kovacs condiţiona construirea capelei mortuare imperios necesare în orice localitate,de orientarea voturilor către unul din candidaţii la prezidenţiale. Vezi aici si aici

Redactorul – consilier personal al primarului procedează la  intoxicarea opiniei publice maghiare cu  falsificări  ale istoriei comunităţii româneşti  iar în ultimul număr, cu cerşirea clemenţei  ANI pentru incompatibilitatea primarului, încercând să stabilească similitudini cu dosarul preşedintelui Klaus Iohannis dar uitând  că în campania electorală pentru prezidenţiale era vârful de lance al premierului Ponta ,acesta fiind în viziunea lui, singura şansă a maghiarilor din judeţ. Aici

Pe fonduri acestor nebăgări de seamă din partea organelor abilitate, primarul careian îşi permite să  încurajeze activităţi discriminatorii şi  denigrări nesusţinute  ale celor ce îl incomodează în acţiunile sale, prin presa  subvenţionată din bani publici şi prin consilierul său personal ce deţine funcţia  de redactor la un ziar local maghiar ,plătit din bani publici din 2008 ( fiind pe statul de plată al primăriei Carei) dar care abia acum a început să mai de apară pe la primărie , evident în urma semnalărilor noastre constante. Aici

Cu alte cuvinte, poţi beneficia de un salar de 2.186 de lei lunar, de la primăria Carei, fără să te prezinţi la locul de muncă din septembrie 2008, dar scrii în favoarea primarului şi împotriva celor ce semnalează derapajele de la legalitate din primăria Carei.

Exploatarea resurselor naturale cum este apa geotermală dintr-un puţ careian, fără nici o aprobare şi fără nici o taxă este doar un alt aspect încurajat de primăria Carei care a dat dreptul de folosinţă a acestei rezerve unei  societăţi private, concesionând ştrandul local pentru mirifica sumă de 1.000 adică o mie de euro pe an.

Nici situaţia utilizării unui autoturism al primăriei Carei în scopuri personale de către şoferul   angajat din primărie nu a suscitat  până acum interesul  organelor abilitate, acesta  continuându-şi nestingerit activitatea în cadrul primăriei deşi poliţia maghiară a reţinut actele maţinii Ford şi a descoperit la locuinţa acestuia din Vallaj  ţigări de contrabandă.

Nu mai aducem în discuţie angajările de la primăria Carei, ba  pe bază de contracte de colaborare sau prestări servicii ba ignorând organizarea de concursuri . Ultima găselniţă  a primarului pentru a răsplăti binefacerile scrise din campanie a unui redactor de la nagykarolyi.ro a fost cooptarea lui în familia angajaţilor din primărie, fără carte de muncă, aspect verificat la serviciul personal, şi care din prea mult elan a alocat primăriei Carei 2 pagini oficiale pe reţeaua de socializare Facebook.

Ignorând faptul că primăria Carei trebuie să fie echidistantă şi să reprezinte fără deosebire pe toţi locuitorii de toate etniile şi să ţină cont de activitatea tuturor consilierilor fără deosebire de apartenenţa politică, administratorul îşi permite să încondeieze discret  liberalii, ale căror intervenţii nu sunt consemnate şi nici semnalările vizând abaterea de la legalitate a acţiunilor primăriei Carei nu sunt menţionate deşi au fost obiectul punctului Diverse de la şedinţa de vineri, 30 ianuarie 2015.

Un ochi aruncat la modalităţile de cheltuire a fondurilor europene, guvernamentale şi  mai ales locale în primăria Carei , republică de sine stătătoare, ar aduce la lumină  noi date despre calităţile manageriale ale unui primar care are la activ  falimentul a 4 firme personale în urma cărora mai are de plătit datorii la bugetul de stat şi pentru care are din 2008 reţinere pe salariul de primar.

 Simion Toader

comentarii

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2015 - 15:21

Interesantă și realistă trecere in revistă.
Continuați domnule Simion Toader, fiindcă mai aveți ce scrie (o grămadă) despre subiectul numit „Republica Nagykároly”
Eu așa i-aș spune, tinând cont de „istoria și mentalitățile locului”.

de Daniel la 31 ianuarie 2015 - 16:10

Despre concursul de vineri 30.01.2015 de la primarie pentru postul de peisagist stiti ceva?
A „luat” madame Ana Maria ?

de Rus Ioan la 31 ianuarie 2015 - 20:11

Felicitari pentru articol!
Pentru a fi consemnate luarile de pozitie in
procesul verbal al sedintelor, consilierii trebuie sa ceara expres acest lucru,
La fel in cazul consemnarii ,votului in consiliu, daca se considera ca este important.
Daca la urmatoarea sedinta, cand se aproba
pV. Al sedintei anterioare, se constata discrepante, sau omisiuni,
trebuie sa se faca interventie si sa se ceara corectarea pv.
Dar ,cred ca liberalii stiu asta.
Ce faceti, amplasati anul acesta bustul lui Ferdinand I-Rege al Romaniei?
Mai continua , controversa?Poate ar fi interesant sa mai faceti
si bustul lui Bratianu( daca exista deja, ‘mea culpa’ )
avand in vedere aniversarea de anul acesta.
Poate se rezolva mai usor…cu ‘doua oua fierbinti’!
Promit sa contribui si eu.
Mult succes!
I. Rus-cj

de liberal la 31 ianuarie 2015 - 22:13

mandru ca sunt liberal si am un presedinte cu care ma pot mandri!!!!
presedintele liberalilor careieni nu are retinere pe salar pentru neplata datoriilor la bugetul de stat si are casa lui si masina lui spre deosebire de primar care este si presedintele UDMR CAREI si care sta pe iunde apuca ca nu are casa lui si nici masina lui si ia pe banii orasului masina fundatiei de promovare a turismului local pe care o foloseste impreuna cu familia sa.
presedintele liberalilor are coloana vertyebrala si nu ia spaga si tot traieste bine pentru ca respecta legile acestei tari si isi plateste la timp toate darile catre ora ssi stat si voi nu puteti sa il santajati cu nimic si aia va doare !
nuca tare domnul ciuta si puteti fluiera a paguba ca voi sunteti plini de bube urat mirositoare.
sa vedem ce faceti la un control mai serios pri8n primarie unde se anajajeaza familii intregi de maghiari ca romanii nu au intrare acolo ca deranjeaza fortbalistu si nu mai poate face politie politica cu geza si iancsika& comp.
nu am uitat nic de soferul lui lajos care facea naveta in ungaria cu masdina primariei zi de zi sub ochii camerelor lui ecsedi sef politie locala si a fost nevoie de interventia politiei maghiare care urmarea de fapt traficul de tigari si chiar la locuinta soferului din valaj a decoperit cartoanele cu tutun!
astept sa infirmati ce am scris dar cu adrese oficiale de la politie care sa spuna ca nu e adevarat!
restul ce scrieti sunt povesti pentru cine e tampit sa creada. sa nu uitati fliuturasul de salar a primarului care din 2008 are taiat salaru pt datorii nep[latite ca doar cu statul nu e de joaca cum credeau ei .

de americanu' la 31 ianuarie 2015 - 22:33

nici jumate nu ati scris despre smenuielile covacistolajosiste…barosanii au strans marafetii si au pus terenuri pe numele familiei si la momentul de control au si zburat la hungarika la cuiburile bine si luxos lucrate cu oamenii de la lucrarile din centru…ca doar nu ati crezut ca face proiecte cu bani euroopeni pentru careieni

de Horia Mărieș la 1 februarie 2015 - 14:28

Breaking News:

Uitasem cu totul de sifilonul-senator de Sătmar’, de numitul Valer Marian, fost bun tovarăș de beții și paranghelii cu ospătarul vicepreș de CJ SM.

Ma bucur mult pentru Valerică cel făr’ de frică, pentru că și-a găsit în sfârșit un loc călduț în noua barcă de stânga VangheliGeoană.
Compania i se potrivește la marele fix. Va fi alăruri de o alta tãnară speranță penală a politichiei româneșți, de d-șoara Oana Mizil.

Acum urmează ca mulți șobolani să părăsească corabia ce se scufundă a lui ViViPonta și să migreze în România Noastră din România Lor.

Evident, mă aștept să facă acest lucru și cei doi consilieri locali din partea PSD în C.L. Primăria Carei.
Ăia doi au dovedit deja, cu vârf și indesat, că sunt niște josnici trădători de neam (vezi și aici http://youtu.be/Z4AmGtjCU9g ), nu e nici o problemă ca ei, având în vedere totala lor lipsă de obraz și de caracter, să devină mâine si trădători de partid.

de gyuszi la 1 februarie 2015 - 20:17

baronii locali din carei sunt de la udmr dar cu sprijin de la romanii din oras care nu sunt amici cu munca cinstita..impreuna au pus mana pe terenuri din domaniul statului si pe cladiri care au fost retrocedate cu te miri ce acte facute sa para invechite…se stie ca prima scoala romaneasca a fost norma si a fost ultimul sediu al clubului elevilor si la fel si sediul casei de cultura de pe fosta strada avram iancu care a si fost vanduta la fel ca alte case nationalizate si apoi au pus mana pe ele cei ce lucra la primarie pe la comisiile de retrocedare.
ca sa tine mai aproape pe romanii prosti care cred ce spune tulipanu,in campanie li se promite de udemeristi la toti postul de viceprimar si ei cred ca ce importanti sunt doar ca li se promite la fiecare formatiune si li se da bani ca sa se inscrie in cursa pentru primar si sa se certe intre ei romanii…pana si partide ecologiste si altele au fost facute in campanie ca sa rupa din voturi si sa nu fie un partid puternic romanesc .
pentru ca au pe mana banii din primarie au si de unde sa plateasca prostii care cred in ce spun tulipanii lui jeno si lajos cei care scot si masina primariei la produs ca sa se umple conturile lor chiar daca din trafic de tigari!

de Elena Sfira la 2 februarie 2015 - 14:41

Interesante si frumoase subiecte ati abordat.Am audiat ultima sedinta de consiliu.Se mira
domnii ca populatia scolara este in descrestere,dar cator investitori le-au permis sa construiasca fabrici,intreprinderi pentru a crea locuri de munca? Dau exemplu orasul Zalau,unde alesii au stiut sa atraga investitori.
Cu ce sa intretina copiii daca nu au locuri de munca?

de Horia Mărieș la 13 februarie 2015 - 09:07

Mă intreb care oraș din județul Satu Mare va deveni in 2015 „raiul hoților și bandiților”, mai ales după plecarea doamnei prim în concediu de maternitate și atunci cãnd și ceilalți își vor susține „capacitatea”?

Răspunsul nici nu este foarte greu de aflat, fiindcă:

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei a funcţionat în 2014 cu doi procurori în primul semestru, iar în al doilea semestru cu trei procurori, din care doi sunt stagiari. Funcţionarea acestei unităţi de parchet în 2015 este grav periclitată deoarece prim-procurorul va pleca în concediu de maternitate, iar ceilalţi doi procurori vor uza de dreptul la concediu de studiu şi odihnă pentru pregătirea examenului de capacitate.”

Lasati un comentariu