Vânătoare cu orice risc la Ianculeşti

• publicat la: 5 ianuarie 2015
Vânătoare cu orice risc la Ianculeşti

Dacă pentru majoritatea careienilor Noul An a inceput în beznă şi frig din cauza lipsei curentului electric timp de 3 zile,pentru unii ianculesteni acesta a început în …împuşcături si lătrături de câini de vânătoare lângă  gospodăriile  lor.

Un grup de vânători a fost surprins de  mai mulţi locuitori ai satului Ianculeşti  în cursul zilei de 3 ianuarie  2015, în timp ce trăgeau cu puştile după iepuri  în apropierea unor grădini şi  case de la periferia satului.  Oamenii s-au plâns că vânătorii  au tras înspre sat, alicele au lovit gardurile caselor  iar  unul din câinii  de vânătoare a omorât o găină. In tot acest timp, câţiva copii se dădeau  cu sania în spatele acelor case.

Locuitorii satului sunt si speritati si indignaţi  de această situatie, când vânătorii ajung  aşa aproape de  gospodăriile lor , trăgând după iepuri.

Fiind sezon de vânătoare,un grup de vânători a  poposit pe meleaguri careiene,pe fondul de vânătoare Ianculesti-Tiream- Dindesti.Au parcat jeep-urile pe păşune,lângă fântână si au pornit la vânătoare.

Până acum gospodarii satului nu isi amintesc  să fi venit asa de aproape de sat vânătorii si au stat linistiti,fără frica de a păţi ceva. Astfel,copii au fost lăsati să se bucure de venirea zăpezii si de sănius.

Din păcate, câţiva dintre vânători au fost neglijenti si s-au apropiat prea mult de gospodăriile oamenilor.

La circa  150 de metri de un deal din marginea satului, se află casa şi curtea doamnei Marcela Oneţ.  Ea povesteşte că a lăsat afară găinile cum obişnuieşte şi apoi ,, dintr-o dată am auzit un zgomot mare, am zis ce Doamne, poate fi asta? O fi o petardă. Ies afară şi văd mai cum un pic mai departe de gard, înspre vale, un câine de vanatoare  mi-a prins  o găină, iar apoi am văzut că era moartă. Am văzut câinele şi un vânător care fugea în sus pe deal şi am văzut că acel câine era al lor, al vănătorilor.  Nervoasă, am strigat după el,  a lăsat găinile şi i-am zis să plece de aici. Am văzut că a tras spre sat, sunt mai mulţi martori care au văzut asta, am auzit că la un vecin a şi tras cu alice   care  zburau  în grădina sa. Da chiar aşa am ajuns… să tragă înspre sat? Au voie aşa ceva?? Dacă împuşca un om, un copil…că se joacă mulţi prin zona asta, aici  vin la săniuş!’’, spune indignată doamna Marcela.

,,Am văzut apoi un iepuraş care a fost împuşcat de către vânători. Era rănit, avea o lăbuţă ruptă de la împuşcătură şi a venit săracul pănă aici, sus, pe strada unde locuiesc eu’’   mai povesteşte emoţionată doamna Marcela.

Dacă distractia vânătorilor a lăsat-o pe doamna  Marcela cu o găină moartă,domnul Petrică incă  tremură când se gândeste că a scăpat ca prin urechile acului de alice.

Unul dintre vânători  a împuşcat  după iepuri înspre sat şi alicea a ajuns în grădina domnului Petrică, trecând la mică distanţă de el.

,,…eram  în curte cu câţiva prieteni, când auzim un zgomot mare, după care văd alicea cum a zburat în grădină şi a lovit într-un gard de  lemn. Era mai mai să mă lovească, a trecut în viteză la mică distanţă de noi. Am văzut cum vănătorul a tras de jos, din vale şi, cum pământul este îngheţat, vă daţi seama, alicea a ricoşat. I-am văzut apoi, erau 2 vănători, unul fugea să prindă câinele lor de vănătoare, iar celălat fugea sus pe deal. Aşa ceva nu este normal să se întâmple, nu au voie să tragă înspre sat, sunt oameni aici, copii, bătrâni care pot fi răniţi. De asemenea, noi ţinem animale, pe care le îngrijim, nu vrem să fie omorâte de vănători sau de câinii lor. Nu au decât să vâneze, o pot face, dar să nu vină la o aşa de aproape de sat, de casele noastre şi mai ales să nu tragă  înspre sat, să împuşte şi să ne rănească, Doamne fereşte!   După ce au tras, i-am văzut apoi în centru şi am strigat după ei, erau cu 5 maşini, am văzut că erau numere roşii,  şi au luat-o apoi în trombă spre baltă,unde paznicul este de-al lor.’’

Delegatul sătesc, Ciprian Chiorean confirmă cele spuse de oameni şi este ingrijorat pentru soarta sătenilor.

,, Din câte ştiu eu,acest fond  de vanatoare  a fost castigat la licitatie de cineva din  Maramureş.  Însă nu au voie să vină să vâneze la o distanţă atât de mică de sat, nici 200 de m şi să tragă înspre sat. Dacă au fost în intravilan, este treaba Poliţiei să îi sancţioneze. Noi vom depune o plângere la Poliţie, aşa ceva nu este tolerabil! Au produs pagube, nu vrem să existe răniţi şi nimeni din sat să nu mai aibă de suferit şi să stea cu frica că  ne este pusă în pericol integritatea noastră, a copiior din sat’’.

 redacţia

comentarii

de hingerul la 5 ianuarie 2015 - 23:16

unde este padurea de la ianculesti domnu primar? unde sunt banii dati pe gaz ca doar domnu ciocan a platit el tot gazul si nu mai trebuia sa adunati miliardele de la oameni! unde sunt banii??? ce e cu sarma ghimpata roata lacul ianculestenilor?.de ce construiti pe pasunea ianculesti parcari pentru jepanele ce vin la pescuit gratis si noi platim 50 de lei pe zi?
cine a luat din terenul de langa caminul cultural si unde sunt investitiile in ianculesti/?acuma vreti sa ne si puscati/?

de Horia Mărieș la 6 ianuarie 2015 - 02:41

@hingerul

Ianculești nu este „un sat fără câini”. Cineva tot trebuie să știe – foarte exact – tot ce se petrece pe acolo.

Pe lângă întrebările pertinente pe care le-ați pus (despre pădurea comunală Ianculești dispărută „fără urmă”, despre banii dați „pe ntru gaz”, despre sãrma ghimpată din jurul lacului și parcările pentru jepane de lângă lac, despre terenul de lãngă căminul cultural, etc.) și la care ar cam fi cazul să se răspundă de urgență, tot așa de repede trebuie aflat răspunsul și la întrebarea cine este cel responsabil cu organizarea uei vãnători de iepuri atåt de aproape de sat.

Că doar nu suntem în Burkina Faso, ca nimeni să nu știe precis ce se petrece pe acolo. Și dacă s-au comis ilegalități, vãnătorii vinovați să plătească. Scump. Nici o grijă, gașca aia de vãnători are mai mult ca sigur de unde plăti, or fi cine știe ce baștani.
Ăia mai saraci nu prea merg la vãnătoare cât e ziulica geroasă de lungă.

Poliție locală mai există la Carei? Nu de alta dar satul Ianculești depinde dpdv administrativ de Carei. Păi dacâ depinde de Carei, atunci cred că este treaba polițiștilor locali din Carei, subordonați primașului, să știe cine trage cu pușca aproape de Ianculești! Dacă nu dorm în front.

de localnic la 6 ianuarie 2015 - 08:53

nu politia locala are compartiment de arme si munitie ci POLITIA ROMANA subordonat MAI. Ei trebuie sa investigheze abaterile de acest gen

de bobi la 6 ianuarie 2015 - 10:44

mai tineti minte cum venea la ianculesti cu 2 echipaje politia locala condusa de ecsedi cand o gaina a intrat pe pasunea lui margareta sau cand un cal nu a fost bine legat?
acum unde au fost?a taiat jeno cota de brnzina pt ianculesti ca sa aiba cuscru la generatorerle de curent?

de Horia Mărieș la 6 ianuarie 2015 - 13:21

@localnic la 6 January 2015 – 08:53

OK. Asa o fi cum spuneți Dvs.
Nu mă interesează care „organe” au compartimente de arme și muniții, doar să investigheze.
Dulapuri cu arme si muniții au probabil și cei de la A.P.V.S. Carei.
Normal, și cei de la APVS Carei ar cam trebui să știe cine au fost amatorii de iepuri de pe lângă ograda doamnei Marcela sau a domnului Petrică, ambii locuitori ai sarului Ianculești. Că doar nu sunt surzi și chiori. Dar văd că cei de la APVS Carei tac chitic.
Posibil sa fie mână-n mână și lãnă-n lãnă cu baștanii cu jipane care i-au deranjat pe Ianculesteni.
Eu am curajul să fac pariu pe o ladă de bikavér cu orice @localnic că așa și stau lucrurile de fapt. Tineți pariul?

de Marina. la 6 ianuarie 2015 - 16:45

Doar de asemenea infractiuni se ocupa serv arme al ipj Satu Mare!!
Arme neletale,braconaj cu pisici caini,etc!
La detinatorii de arme letale nu se ating!!
„” Luni, în jurul orelor 23.00 poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au fost sesizaţi despre faptul că în Pădurea Mare, în locul numit „Drumul Dalat”, pădurarul de vănătoare în timp ce efectua patrularea, a depistat un autoturism în acre se aflau 3 persoane de sex masculin care aveau asupra lor o armă şi care nu-şi justificau prezenţa în zonă.
În urma verificărilor efectuate poliţiştii au stabilit identitatea persoanelor Zoltan N. , Ervin N. şi Mihai N., aceştia aveau asupra lor o puşcă cu aer comprimat. Arma a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.””

Va garantez ca cu puscasii de la Inculesti nu se va intampla nimic!

de Horia Mărieș la 12 ianuarie 2015 - 06:58

Poate știe sasul Lorand cine au fost vânătorii care au băgat-o în sperieți pe doamna Marcela Oneț.
Se pare că este vitéz atunci când este vorba de ímpuscat iepuri si fazani nevinovați și mai este și prietenar cu A.V.P.S. Carei.

„Reporterii GN-V au participat sâmbătă la o partidă organizată pe fondul Săuca de către Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Carei. O partidă de vânătoare frumoasă şi rodnică, în pofida vremii destul de neprielnice….Asociaţia activează de 16 ani pe linia pescuitului, respectiv de 14 ani pe linia vânătorii, a declarat preşedintele AVPS Carei, Viorel Năstăsescu. Activitatea depusă de acesta în vederea desfăşurării în bune condiţii atât a partidelor de vânătoare cât şi a celor de pescuit este extrem de apreciată de membrii asociaţiei.” Bravo, felicitări.

Dar cum stă totuși treaba cu vânătoarea aia care a avut loc pe hotarul satului Ianculești?
De aia chiar nu știe nimic A.V.P.S. Carei? Sau nu vrea să ne spună secretul?

Lasati un comentariu