EFOR cere revenirea la vot proporţional pe liste şi alegeri locale în două tururi

• publicat la: 5 februarie 2015
EFOR cere revenirea la vot proporţional pe liste şi alegeri locale în două tururi

Expert Forum solicită partidelor politice să reformeze legislația electorală ținând cont de principiile fundamentale democratice ale reprezentării corecte a cetățenilor și asigurării unui sistem electoral stabil.

În acest sens, propunem pentru alegerile locale adoptarea unui sistem majoritar uninominal în două tururi de scrutin pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene, iar pentru cele parlamentare unul proporțional cu vot pe liste deschise.

1. Forma actuală a legislației, prin care primarii se aleg într-un singur tur de scrutin nu asigură reprezentativitate și elimină adevărata confruntare între competitori. Actualul sistem avantajează primarii şi preşedinţii de CJ în funcție, iar pentru a asigura cât mai bine respectarea acestor principii solicităm reintroducerea *sistemului majoritar în două tururi de scrutin.

2. Reformarea Parlamentului este un obiectiv obligatoriu și necesită o schimbare de la temelii a vieții politice, prin liberalizarea accesului la piața politică[1] și o reformă a legislației electorale. Actuala structură nu oferă reprezentativitate, mai ales dacă ne uităm la formula de distribuție a mandatelor: câștigarea unui colegiu e mai degrabă o chestiune de șansă și nu ține întotdeauna de voturile exprimate de cetățeni. În 2012 au apărut disfuncțiuni vizibile în traducerea voturilor în mandate, prin generarea de prime electorale consistente pentru câștigători.

Considerăm că este nevoie de o formulă care să îmbine stabilitatea sistemului cu reprezentativitatea și care să ofere posibilitatea alegătorilor de a-și exprima cu adevărat opțiunea electorală. EFOR propune *sistemul proporțional pe liste de partid deschise*, care, spre deosebire de votul pe liste închise, permite cetățenilor să voteze lista de partid, dar și să opteze pentru unul sau mai mulți candidați după propria opțiune, în funcție de limitele alese. Așadar, sistemul modifică opțiunile preponderent clientelare ale partidelor și determină candidatul să fie mai responsabil în fața alegătorilor. Astfel de sisteme au fost experimentate în mai multe state europene, dintre care Polonia, Suedia sau Olanda. În același context trebuie  redus numărul de parlamentari și pragul electoral (la 2%).

3. Parlamentul trebuie să rămână bicameral, varianta unicamerală nefiind o soluție viabilă pentru România. Această dualitate oferă echilibru și control reciproc între cele cele Camere și astfel, evitând concentrarea puterii într-un singur for. Mai mult, acest sistem asigură dubla verificare a legislației și trecerea legilor prin mai multe filtre.

comentarii

de Horia Maries la 6 februarie 2015 - 07:40

Breaking News:

Apropo de alegeri locale si de alesi locali sau de alesi la nivel judetean.

„Finul” se plange de complot indreptat impotriva „imperiului” mas-media judetean detinut de seful si patronul lui, de primul vice al CJ SM. Evident, „finul” arata cu degetul spre sifilo-senatorul (intrat acum in gasca Vangheligeoana), acum dusman declarat al sefului. Arata cu degetul mai ales spre suspecti din Sectorul 5 Bucuresti. Acolo insa, principalul suspect nu poate fi decat Marian Vanghelie, primarul sectorului.

Citez cat se poate de fin din „fin”: „Coincidenţe extrem de stranii. Interesant este faptul că deciziile falsificate de poprire figurau ca emise de autorităţile din Sectorul 5 al capitalei, primele două plângeri au fost trimise prin fax Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, iar a treia plângere a fost trimisă prin poştă, fiind depusă la o căsuţă poştală de pe raza aceluiaşi Sector 5. Culmea coincidenţei, în Sectorul 5 se află Parlamentul României, locul de muncă al fostului director al Gazetei de Nord-Vest, senatorul independent Marian Valer. Adversitatea dintre acest senator şi familia Govor, respectiv angajaţii ziarului Gazeta de Nord-Vest este de notorietate în judeţul Satu Mare. Puţin mai departe, mai precis în Sectorul 6, domiciliază un alt adversar declarat, pe numele său Răzvan Micul, despre escrocheriile căruia Gazeta de Nord-Vest a publicat un şir întreg de anchete în decursul ultimelor trei luni. Cel puţin acum autorităţile abilitate au doi posibili suspecţi, dacă tot vor să investigheze cu maximă seriozitate diversiunile descrise anterior. Szasz Lorand”

Eu nu sunt de acord de nici o culoare cu teoria prapastioasa a „finului”. Eu cred ca lucrurile sunt mult mai simple, eu cred ca pe prim-vicele CJ SM il sapa puternic la temelie (asta pana cand va ajunge pe mana DNA) fatutele care-si fac veacul tot prin Sectorul 5 si asta doar fiindca dansul este foarte obisnuit cu aceasta lume a proxenetilor pe care a cunoscut-o foarte bine in judetul SM pe la nu stiu ce motel care era (sau mai este si acum?) in proprietatea lui:

http://www.mondonews.ro/dosarul-de-proxenetism-suspectele-printre-care-daniela-crudu-si-madalina-pamfile-primeau-intre-1-500-si-2-000-euro-pentru-o-partida-de-sex/

Lasati un comentariu