Legea 215/2001 este aleatorie în Republica municipiul Carei

• publicat la: 1 februarie 2015
Legea 215/2001 este aleatorie în Republica municipiul Carei

In timp ce primarii  localităţilor din apropierea Careiului sunt preocupaţi să respecte  cadrul legal referitor la construcţiile amplasate pe teritoriul oraşului ce-l gospodăresc , primarul municipiului Carei este depăşit de situaţie şi  afirmă…” şi eu m-am mirat că au apărut”…  când a fost întrebat de soarta chioşcurilor de lemn apărute …de 3 luni  prin tot oraşul.

Vineri,la şedinţa Consiliului Local Carei , consilierul Ciută a solicitat informaţii legate de aparitia în urmă cu 3 luni pe raza oraşului, a mai multor construcţii  de lemn   care nu se integrează în estetica  localităţii.

Am să vă rog să  ne spuneţi domnule primar cum au apărut aceste chioşcuri în oraş şi  dacă există aprobare  pentru amplasarea lor” a fost interpelarea consilierului Ciută.

Luat prin surprindere, primarul Kovacs a afirmat că nu există nici un contract  şi nici autorizaţie pentru amplasarea acestora pe raza oraşului.

“ I-am somat să le ridice,…ne-am trezit cu ele în oraş…tot au fost pe la mine…parcă din Baia Mare sunt (  SC Presa ABC SRL Baia Mare- n.r.)  ….nu au autorizaţie,şi eu m-am mirat că au apărut….  “

Situaţia a fost semnalată  şi de www.buletindecarei.ro la data de 26 noiembrie 2014 dar nimeni din primărie nu a luat vreo măsura pentru a le îndepărta , mai ales că  primarul recunoaşte că nu au autorizaţie.

Intr-o situaţie similară, primăria Oradea a trecut la ridicarea  unor chioşcuri amplasate pe marginea drumului spre vama Borş unde erau  postate  fără autorizatie.  La fel şi primăria Satu Mare, a trimis deja somaţii pentru cei care au construit ilegal garaje şi va trece la demolări dacă proprietarii nu vor să intre în legalitate.

La Carei, primarul a fost luat prin surprindere şi de pana prelungită de curent deşi se ştia că vechimea cablurilor de alimentare cu energie electrică depăşeşte 45 de ani.  Probabil va fi la fel de surprins şi  când vor apare primele  focare de infecţii la blocul din spaţiul locativ  al primăriei  Carei, bloc ce se află in spatele Teatrului municipal şi al Casei de Cultură  şi unde şobolani şi oameni împart grupurile sanitare şi sursa de apă..cică potabilă, fapt de asemenea semnalat de acum  3 ani.

Până atunci, domnul primar este mai preocupat  de găsirea unor motive cât mai  credibile  prin care să poată interzice amplasarea bustului regelui Ferdinand în municipiul  Carei, pe alt amplasament decât cel din vecinătatea Monumentului Ostaşului Român.

Legea 215 din 2001, specifică la Capitolul  ce stabileşte Atribuţiile Consiliului Local,la art.38,litera f, faptul că  una din atribuţiile CL este de a administra domeniul public şi domeniul privat al comunei sau oraşului. Ce te faci însă atunci când  Consiliului Local i se tăinuiesc fapte ce ar trebui mai întâi aprobate?

Din moment ce domnul primar mai uită să poarte eşarfa de primar la Ziua Natională a României  sau la inaugurarea oficială , cu tăiere de panglică, la obiective din patrimoniul oraşului, va pune probabil şi această  omisiune în nerespectarea legii tot pe seamă uitării.

Să fie oare uitarea un motiv suficient de puternic pentru autorităţi pentru a permite nerespectarea Legilor Statului Român în municipiul  Carei sau o fi fost modificat codul penal?

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu