Opoziţie puternică a localnicilor împotriva prospecţiunilor petroliere

• publicat la: 5 februarie 2015
Opoziţie puternică a localnicilor împotriva prospecţiunilor  petroliere

De peste doi ani de zile, subiectul principal al localnicilor din Săcălaz au devenit prospecţiunile petroliere. Săcălazul, comună aflată la doar câţiva kilometri de Timişoara şi parte integrantă a Zonei Metropolitane Timişoara, a devenit cunoscut în ultima perioadă datorită numeroaselor scandaluri în jurul prospecţiunilor petroliere desfăşurate în zonă, mentionează cotidianul.ro.

Localnicii, speriaţi că prospecţiunile vor transforma comuna lor dintr-o zonă agrară într-una petrolieră,au iesit în stradă,  recent, într-un gest de revoltă spontană împotriva prospecţiunilor făcute de Prospecţiuni S.A. în comună, nemulţumiţi fiind şi de primarul Ilie Todaşcă, care a acceptat o sponsorizare de 53.000 de lei de la compania ADX Energy Panonia, care deţine drepturile de explorare şi exploatare petrolieră în zonă. Întrucât revolta lor din luna decembrie 2014 nu a avut rezultat, prospecţiunile continuând liniştite, oamenii din Săcălaz au decis organizarea unui referendum pentru interzicerea atât a forajelor de exploatare, cât şi a prospecţiunilor petroliere.

Ceea ce îi sperie pe oameni nu sunt neapărat prospecţiunile seismice în sine, ci ceea ce ar putea urma după aceea, în cazul indentificării de resurse de hidrocarburi cu valoare economică. Bineînţeles, temerea principală o reprezintă gazele (şi petrolul de şist), şi pe bună dreptate, întrucât în perioada în care subiectul gazelor de şist nu inflamase întreagaţară, companiile, geologii şi autorităţile nu se sfiau să recunoască pentru ce se fac prospecţiunile, aşa cum o fac acum, de teama unei opinii publice din ce în ce mai îngrijorate şi mai ostile.

Bineînţeles, după retorica deja cunoscută, confruntaţi cu opoziţia puternică a localnicilor, şi ADX Energy, dar şi Prospecţiuni S.A. neagă, neconvingător pentru localnici, faptul că ar căuta gaze de şist, considerând protestele oamenilor nejustificate – deşi chiar şi amplasarea unor sonde de gaze convenţionale ar trebui să se facă cu consultarea comunităţii.

În ultimele luni, lupta împotriva prospecţiunilor petroliere la Săcălaz nu s-a dus doar în stradă, câţiva consilieri locali încercând să treacă o hotărâre de consiliu local care interzicea orice fel de prospecţiuni pe teritoriul comunei. După modelul deja cunoscut al intimidărilor, ADX Energy Panonia a ameninţat că va da în judecată pe oricine încearcă să le blocheze activitatea, invocând faptul că prospecţiunile au acordul tuturor autorităţilor abilitate.

Cum nemulţumirea oamenilor creştea odată cu numărul maşinilor pe străzile comunei, oamenii şi-au continuat protestul. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie, Consiliul Local Săcălaz a adoptat Hotărârea nr. 6 din 2015, privind organizarea unui referendum în comună, pe data de 1 martie, iniţiată de cinci consilieri locali, primul de acest fel din Banat. Întrebarea la care locuitorii comunei vor trebui să răspundă cu „Da” sau „Nu” este: „Sunteţi de acord ca pe raza unităţii administrativ teritoriale Comuna Săcălaz să se efectueze lucrări care pot dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului?”.  O formulare destul de nefericită, întrucât poate fi atacată pentru modul vag şi tendenţios, şi de aceea atacabilă de către companiile petroliere.

Companiile Serinus Energy, KMG International și Winstar Satu Mare au realizat în ultimele săptămâni din anul 2014,mai multe de prospecţiuni în satul Moftinu Mic cu două sonde de explorare, până la o adâncime de 1.500 de metri.

Aceste zone prezintă proprietăți bune de rezervor, deși datele preliminare nu sunt concludente cu privire la existența hidrocarburilor în acestea și va fi nevoie de evaluări ulterioare pentru confirmarea potențialului de comercializare. Lucrările vor reîncepe în februarie, Serinus va solicita aprobările necesare de la autorități pentru noile foraje la începutul lunii ianuarie a anului viitor”, se arată în comunicat ul Serinus Energy.

“Suntem foarte multumiți de calitatea și cantitatea pachetelor de nisip întâlnite în perimetrul Moftinu-1001 și aștept cu nerăbdare rezultatele testelor pe care le vom face în luna februarie. Acesta este primul pas în confirmarea potențialului blocului Satu Mare din nord-vestul României, despre care noi credem că va deveni o exploatare semnificativă ca unitate de producție pentru Serinus“, a declarat în decembrie 2014 Jock Graham, vicepreședintele executiv al Serinus Energy.

Concesiunea de la Satu Mare acoperă o suprafaţă de 2.949 kilometri pătraţi la graniţa României cu Ungaria, iar societatea Winstar Satu Mare SRL, o subsidiară a Serinus Energy, deţine o participare directă de 60%, fiind totodată operator al concesiunii. KMG International, fosta Rompetrol Group, deține celelalte 40% din drepturile asociate concesiunii.

Lasati un comentariu