Şobolanii au atras atenţia doar presei. Presa în sprijinul contribuabilului careian

• publicat la: 11 februarie 2015
Şobolanii au atras atenţia doar presei. Presa în sprijinul contribuabilului careian

O echipă a televiziunii regionale Digi24 Oradea s-a aflat ieri  în municipiul Carei pentru a prezenta situatia în care convieţuiesc  locatarii unui bloc aflat în spatiul locativ al Primăriei Carei, cu şobolanii de la grupurile sociale,fapt prezentat constant  în ultimii ani de către Buletin de Carei.

Reporterii au intrat în locuintele oamenilor ce plătesc chirie si utilitati, au filmat in interiorul grupurilor sociale si au stat de vorbă cu chiriaşii primăriei.

La  scurt timp de la sosirea lor, a venit si Geza  Sebestyen, reprezentantul rromilor, angajat al primăriei Carei, Ioan Lobont de la DSPL  şi Emil Petcu şeful Administraţiei Domeniului Public Carei.

Cu toţii s-au întrecut în a găsi fel de fel de explicaţii pentru situaţia care se perpetuează de ani şi ani de zile sub privirile nepăsătoare ale conducerii primăriei Carei în a cărui proprietate este blocul. Profitând de starea  socială a locatarilor şi de pregătirea lor  modestă, reprezentanţi primăriei au avansat în faţa camerelor de luat vederi fel de fel de scenarii justificative  pentru lipsa reparaţiilor . Faptul că sunt rău platnici majoritatea locatarilor este infirmat de chitanţele deţinute de aceştia , care confirmă că îşi îndeplinesc  obligaţiile ce le revin ca şi chiriaşi. Mai mult, unii dintre ei prestează benevol servicii de curăţenie  în interiorul şi exteriorul clădirii.

Invocarea lipsei fondurilor pentru reparaţii şi lucrări de întreţinere la blocul primăriei Carei este doar o gogoriţă servită celor ce nu au cunoştinţă despre faptul că la primăria Carei se plătesc sume uriaşe pentru protocoale la toate manifestările din sfera grupului de interese, se alocă chiar 6 mii de euro din fondul de rezervă al municipiului Carei pentru un film de 27 de minute despre castelul careian , fondurile fundaţiei de promovare a turismului se alocă pentru achiziţionare de autoturism pentru uzul personal al primarului, se plătesc în avans lucrări către firmele agreate sau se  alocă multe sute de milioane de lei vechi către cumetrii  ce scriu favorabil şi în genere tac…complice.

Profitând de lipsa de informaţie  exactă a  stării de fapt de la blocul din proprietatea primăriei Carei, reporterilor  bihoreni li s-a spus că totul se datorează tocmai locatarilor …„care nu au întreţinut curăţenia, au spart geamurile şi le-au băgat pe foc” ..în timp ce  autorităţile locale plătite din bugetul de stat si local au privit indiferente din 2006 încoace. Exceptând perioadele de campanie electorală, când locatarii primesc vizite protocolare.

Unii locatari afirmă că au dat chiar …atenţii pentru a obţine un loc în acest bloc . Contoare de curent electric au doar câteva familii dar apa furnizată de operatorul APASERV , ce curge la robinetele de la grupurile sociale este contorizată de un contor amplasat la baza clădirii. Fiecăruia i se solicită să plătească de către administraţia locală sume ce nu pot fi justificate din punct de vedere al cantităţii utilizate. Existând un contor comun, nu se poate  contabiliza independent consumul de apă pe familie , aşa că modul în care sunt pretinse  anumite sume de plată este un mister total.

De la ultima noastră vizită din decembrie, când am semnalat  despre focarul de infecţii ce poate izbucni oricând în condiţiile date, autorităţile au reuşit să monteze geamuri pe casa scărilor, geamuri fixe, care nu se pot deschide pentru aerisire dar măcar protejează zecile de copii ce locuiesc în acel mediu, unii dintre ei cu handicap, aflaţi sub tratament.

În spatele intrării principale, sub geamurile  locatarilor, a fost săpată în cursul anului trecut o groapă pe post de fosă septică, în care se scurg toate dejecţiile de la grupurile sociale.

„Vă  daţi seama ce va fi aici la vară…acum e rece şi nu se simte duhoarea dar să vedeţi când se va încălzi…. ” a declarat una dintre locatarele care are geamul chiar deasupra acestei  gropi .

Faptul că în acestă dimineaţă, de 11 februarie 2015 , muncitori din cadrul primăriei Carei s-au deplasat la locaţia respectivă pentru a lua măsuri de remediere a situaţiei de coşmar ce persistă de ani de zile într-un  spaţiu locativ al primăriei Carei , arată că am avut dreptate şi de această dată şi că administraţia locală are nevoie doar de un impuls pentru a-şi îndeplini obligaţiile legale ce îi revin şi pentru care este remunerată!

Presa şi-a făcut şi de această dată datoria şi a semnalat derapajele unei administraţii locale amorţite când vine vorba de contribuabilii săi. Chiar dacă locatarii respectivului bloc sunt persoane fără studii şi fără locuri de muncă stabile sau bine remunerate, au dovedit că sunt cu plăţile la zi în ce priveşte chiria şi ne referim aici la cei care stau în bloc cu forme legale .  Dacă instituţiile abilitate a se preocupa de sănătatea publică şi cele care verifică activitatea administraţiei locale sunt  timide în a-şi îndeplini obligaţiile,  mai există presă care semnalează aspecte deranjante  pentru feţele sus-puse, unele rău platnici ai obligaţiilor către bugetul de stat căruia îi sunt datori de peste 5 ani.

Daniela Ciută

comentarii

de mirel la 11 februarie 2015 - 17:35

cand primarul se ocupa cu interzicerea busturilor romanesti prin oras cu ajutor de la cultura judetana…sobolanii umbla peste tot la primarie….

de miki la 11 februarie 2015 - 18:35

Dar am inteles ca orasul nostru a devenit un oras european.Asa sa fie europa,sau cel care sustine a umblat cu ochi inchisi in europa.

de melinda la 11 februarie 2015 - 19:54

cel care sustine europa a batut doar ocskasor si a vrut si din carei sa face un ocskasor pentru carieni si miamibeach pentru el!!!

de Ioan la 11 februarie 2015 - 21:57

Felicitări pentru munca pe care o faceţi. Mulţumesc.

de Buletin de Carei la 11 februarie 2015 - 22:10

Vă mulţumim pentru aprecieri. Rolul nostru este de a semnala dar rezolvarea aparţine celor ce se ocupă de acest sector şi care încasează un venit pentru a veghea la bunul mers al lucrurilor de care răspund.

de dimitriu radu mihai la 12 februarie 2015 - 06:56

acest Geza Sebestein el il vad ca o persoana inutila la cest fel de lucru,nu am nimica s-ai spun a cu el personal dar prezenta lui in acest sector de lucru ca sa ii spunn asa nu are nici un efect.Domnia sa este mai mult prezent in jurul Primariei si atunci cand unii au nevoie de reprezentantii minoritati rrome la alegeri.Gasiti o persoana care sa fie prezenta daca nu si permanent acolo si care dupa renovare si dotarea respectivului edificiu cu de toate sa le ia in primiresi sa urmareasca asupra integritatii lor.Si atunci cand cineva le deterioreaza sa le impute pe loc.Altfel nu am facut nimic,,nici Primaria nu este o fanatana arteziana de bani si facilitati pentru unii.Deci in primul rand trebuiesc puse la punct mana de lucru aveti chiar pe ei care vor beneficia de utilitati si poate asa sub directa urmarire a administratorului vor avea mai mult grija.Eu cred ca este o propunere buna si cu acesta aratam ca avem grija asa cum o cere Europa de integrarea rromilor in societate.SUCCES

de Horia Mărieș la 12 februarie 2015 - 14:17

@dimitriu radu mihai la 12 February 2015 – 06:56

Sugeraț, propuneți ca numitul Sebestyen Geza sa fie numit administrator la blocul respectiv și responsabil cu wc-urile murdare și peste șobolani??? Dacă este așa, sunt de acord cu Dvs.

de dimitriu radu mihai la 13 februarie 2015 - 06:18

nu domnule Maries eu am spus ca este un om care nu are ce cauta intr-o asa fuestui oras.nctie pentru ca nu il vad in stare sa se ocupe de asemenea lucruri.Acolotrebuie o persoana capabila sa ia problema in mana,,sa asculte concetateni rromi de el deci o persoana cu prestanta si prestatie.Deci acest lucru include mai multi factori introducerea civilizatiei,integrarea lor in societate samd.Nu trebuie marginalizat acest sector pentru ca si ei la randul lor au esenta in viata cotidiana a acestui oras

de maciuca la 18 februarie 2015 - 08:11

lajos si jeno continua sa faca ce stiu ei cel mai bine adica munca securistokomunistoida unde au avut si carnete de membru…nu va mai obositi sa amenintati lumea sa se departeze de domnu ciuta ca nu veti reusi!
stim cu ce va ocupati si ce mafie ati instalat la orasul nostru ca amandoi ati falimentat ce afirma ati avut pe bani vostri!
toti din jurul lui domnu ciuta sunt cautati si ademeniti cu functii sau cu bani ca se se lase de liberalii careieni care nu depind de bani de la primarie si nici de servici pentru neveste sau spagi de la lucrari cu fonduri europene!!!!!tocmai lajos si jena orasului se gasesc sa ameninte oamenii cand soferul primariei facea naveta 2 ani cu masina primariei in ungaria si a fost prins de politia maghiara cu ttrafuic de tigari si primarii se ocupa de actiuni securistice impotriva lui domnu ciuta!

Lasati un comentariu