UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

• publicat la: 24 februarie 2015
UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

Pe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu preşedintele lor , primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorinţa de a convieţui civilizat în oraşul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din şovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităţilor româneşti atât locale cât şi nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale şi culturale ale comunităţii româneşti!

Calcă în picioare  şi găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostaşului Român. Că doar grupurile  locale de pe reţelele de socializare sunt pline de afirmaţii de genul…  „oraşul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraş e în jurul monumentului…”.

In totală concordanţă cu aceste afirmaţii, consilierii UDMR au votat astăzi, la şedinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.  In sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei  sătmărene de limba română  şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până şi cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.

Acestea sunt conditiile în care se desfăşoară la Carei şedintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădeşte dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administraţiei locale care încearcă să îşi protejeze afacerile oneroase.

Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei,  ce adăposteste şi alti scriitori maghiari , sunt  mai mult decât puerile şi se referă  la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta.

Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureştean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuţii pe îndelete,  primarul Kovacs răbufneşte si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberaţie…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.

Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiş în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kaffka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat şi schiţa finală. Gogriţa e pentru cine nu ştie că există realizat de aproape un an bustul regelui Frrdinand şi încă UDMR nu a fost deacord cu amplasarea sa în oraşul în care şi românii plătesc taxe şi impozite.

Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schiţa si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate şi necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!

Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schiţa prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deşi au candidat pe listele UDMR.
Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a  fost transformat de actuala administratie locală, în posesiune UDMR, unde  colaborarea înseamnă , în viziunea primarului,  supunere oarbă.
De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor careieni o declaraţie de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI!
.
Daniela Ciută
.
Filmul desfăşurării şedinţei CL
.
sedinta consiliu 24 02 2015

 

comentarii

de gheorghe la 24 februarie 2015 - 18:35

bine face ca are cu cine de ce tac romani ce fac parlamentari romani de ce nu ridica problema in parlamentul romaniei sa vada o tara intreaga ce face gaboru cu etnia romana in carei

de Cap pătrat la 24 februarie 2015 - 20:53

Cu IQ-ul pe care-l are, doamnei conseler îi este imposibil să deosebească un pătrat de un cerc.

de horica la 24 februarie 2015 - 21:58

jeno ameninta pe toata lumea cu pilele lui dar nu spune ca a construit cu utilajele primariei fsabricuta la baiat pe drumul de foieni si acum e acolo uscatorie de lemn si ca taie copacii ca sa aiba materie prima la mobilier pe ecoului si sefu [politiei locale pune camere de supraveghere la ergoclas pe ecoului si sta ca iun borfas cu datorii si a trebuit sa puna finantele retinere pe salar ca sa poata recupera…a luat bani de la cunoscuti imprumut si cand acestia cer inapoi banii le spune ..da ce stai in banii astia? acresta e covaci si gasca lui de mafioti ce triesc din banii nostri ca sunt incapabili sa,lucreze!
un traseist politic primaru nost scoborat din asuaj si din odoreu si adus la carei de pcr in casa lui zoli fotografu si la fel a pus muncitorii sa lucre gratis si acolo si la apartamentul fetei pe vremea cand lucra dominiu la primarie ….un derbedeu ajuns pe la carei ca sa distruga orasul si linistea din oras ca sa poate el sa se trage la spital in spate cu erjike!

de cias la 24 februarie 2015 - 22:50

Dragi Careini Sunt si eu nascut si locuiesc in Carei , platitor de impozite {la zi)precum ca voi majoritatea , insa eu nu pot sa nu-mi spun parerea referitor la ce se petrece in orasul NOSTRU .Traim in acest oras , nu in zone delimitate etnic (proprietatea mea nu este in zona monumentului Ostasului Roman,am vecini,lucrez atat cu romani cat si cu maghiari fara sa simt o problema din acest punct de vedere ,din contra),ceea ce ma convinge sa ma simt un adevarat careian , ce ar trebui sa ne uneasca .Sunt sigur ca v-ati dat seama ca sunt roman .Cum eu am tot respectul vostru am PRETENTIA reciproca .Nu vreau sa dezvolt acum acest subiect ,dar m-ar bucura sa am o reactie pro sau conta indiferent de etnie.

de Scarbit la 25 februarie 2015 - 02:12

Vin clipe grele fratilor. D-le primar, ai depasit o limita de nepermis. Daca exista intelectuali maghiari, acuma trebuie sa intervina prompt impotriva lui Kovacs. NU pot trai romanii si maghiarii in armonie fara dreptul romanilor la identitate. Nu ne-am nascut pe aceste locuri ca sa traim cu nasul in pamant. Maghiarilor li s-a dat tot ce au cerut. Romanilor li se refuza identitatea, cultura, istoria si chiar demnitatea. Oare eu cetatean ce trebuie sa simt, ce trebuie sa fac?

de Horia Mărieș la 25 februarie 2015 - 06:08

Minciuni sfruntate pentru copii tâmpiți, praf aruncat in ochii proștilor, propagandă gratuită și murdară pentru primaș.

Asta este impresia atunci cãnd citești cele scrise pe pagina de facebook a Primăriei Carei, aia care se crede „Organizație Guvernamentală” Sugerez domnului Megyeri să schimbe titulatura în „Primăria Carei – Grup Infracțional Organizat”. Asta până când DNA și domnișoara Kövesi nu íi va da aceeași denumire.

Iată și minciuna sfruntată care se referă la discuțiile de ieri, purtate asupra bugetului:

„Este îndreptăţită afirmaţia că bugetul local pe 2015 nu este un buget strict de investiţii, cel puţin nu din punctul de vedere al investiţiilor finanţate din surse proprii. Cu toate acestea, în 2015 vor fi derulate două investiţii majore în Carei: reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare, respectiv centura municipiului. ”

Îl întreb și eu pe cel care vinde minte proștilor pe pagina aia de facebook, pe hasonszörü jurnalistul de Căpleni: de ce minte lumea cu feisbucul? Fiindcă el de obicei minte tot așa cum și respiră?

Întreb și eu: câți lei, sau forinți, dacă dânsul socoate mai bine in această monedă, sunt alocați din bugetul local al Primăriei Carei pentru cele două investiții majore in Carei: reabilitarea rețelei de apă și canalizare, respectiv centura municipiului.

Răspund tot eu ca să nu obosească neuronii jurnalistului: zero lei plus zero bani și zero forinți și zero filleri. Atât.
Atunci de ce dezinformezi, de ce minți lumea, de ce-i faci pe careienii care habar n-au să-ți înghită minciunile?

Ce profit, ce ghișeft, ce câștig, ce avantaje ai din pupincureala asta, prietene? Ai devenit al doilea fin Szasz Lorand?
Păcat. Îti prevedeam o carieră jurnalistică onorabilă. Dar ai ratat!

de dimitriu radu mihai la 25 februarie 2015 - 07:22

stiu ca nu este bine sa ne certam intre noi pentru ceva ce este stric necesar,identitate fiecarui popor se face cu inaintasii care le-au facut cinste.Asa cum s-au comemorat diferite placi prin Carei al unor inaintasi maghiari si ESTE FOARTE BINE ca asa nu se pierde identitatea acestei natii,insa mai sunt si cetatenii romani care nu vreau sa isi piarda identitatea. Daca numaram cele maghiare si cele romane vedem ca este net superior numarul celor maghiare si este foarte bine,dar nu putem vitregi nici pe romani.Ce bine ca s-a realizat MONUMENTUL ,ca daca se astepta poate nu se realiza acesta cu toate ca din punct de vedere istoric este semnificativ.Sa nu uitam ca a fost ultimul oras eliberat dupa care s-a trecut in tara prietene UNGARIA.

de Horia Mărieș la 25 februarie 2015 - 09:17

In luna august 2014, datele Agenției Naționale de Integritate (ANI) arătau ca aproape 10 la sută dintre primarii României se aflau in conflict de interese, cei mai multi edili declarati incompatibili fiind din judetele Gorj, Constanta, Sibiu, Satu Mare si Arges.

Cel mai adesea, ei au făcut parte din consiliile de administratie ale unor firme care se ocupau de utilitati in zona lor.
De asemenea, multi nu isi puteau justifica intreaga avere.

ANI sustinea atunci ca din totalul de 3.188 de primari, 273 au fost declarati incompatibili.

In Gorj, aproape 30 de edili din cei 70 se afla sub lupa celor de la ANI. Pe locul al doilea se afla judetele Constanta si Sibiu, care au 26 de primari incompatibili, acestea fiind urmate de Satu Mare (24), Arges si Teleorman (13).

De exemplu, primarii din județul Satu Mare care au fost declarati incompatibili sunt acuzati în general ca se aflau in consiliul de administratie al unei firme care se ocupa de retelele de apa si canal, recte (de la rect) APASERV. Insa ANI ii obliga sa aleaga: ori la primarie, ori la companie. Se pare că din județul Satu Mare a scăpat pãnă acum numai primărița PSD-istă a Negreștiului. O fi avut pile mai mari la împărăție.

Toti primarii au contestat raportul ANI, cazurile ajungand, prin declararea recursurilor, la Inalta Curte de Casație și Justiție.

Tot așa a procedat și primarul Eugen Kovács.
După ce a relizat că este cu musca pe căciulă, a renunțat la Apaserv și l-a împins în față pe unul mult mai fraier decât el și care va culege probabil toate cioburile oalelor putrede și sparte născute din afacerea Apaserv, pe nevinovatul Bekö Tamás.
Deși Kovács l-a săpat cãt a putut în 2008 și i-a uzurpat tronul de la șefia locală a UDMR-ului precum și postul de primar după 8 ani de mandat prestați de Bekö, asta doar cu ajutorul unor grupuri de presiune ceva mai colorate decåt ar fi normal, azi primașul îl plătește regește pe citymanagerul Bekö, din banii contribuabililor, cârcotașii afirmând că Bekö íncaseazá lunar sume care sunt in jur de 100 milioane lei vechi. Nu știu exact, nu l-am controlat niciodată in buzunare. Cu asa salariu, este normal ca Bekö să se complacă cu situația de a fi fost călcat in picioare de Kovács în 2008, să fie azi mereu sluga cea prea plecată a primasului, să nu zică nici pâs, să execute docil toate ordinele, el fiind de fapt un individ ceva mai slab de înger, unul fără sânge în instalație.

Se pare că pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție exista azi peste o sută de dosare in care alesii locali incearca sa obtina anularea rapoartelor de incompatibilitate emise de ANI pe numele lor..
Inclusiv dosarul lui Eugen Kovács și al lui primașului de Sătmar, PSD-istul Coica.
Pana acum, după știința mea, nu s-a dat niciun verdict la ICCJ.

Kovács și toți cei interesați, printre care și mandea, nu mai au însă mult de așteptat. Doar până pe 11 martie, când se va afla, probabil, verdictul. Kovács s-a arătat foarte colțos față de ANI in niște interviuri publicate in presa locală. Declara de fapt că se cam pișă el pe ANI. Se ținea tare și mare în parcare. Dar cred că se credea de fapt în vreo parcare pe la Debrecen.

Acum, ce să mai zicem, vom trăi și vom vedea. Chiar sunt foarte curios ce o să iasă din tot farsang-ul ăsta, urmat de borkóstoló și de bogrács, asa cum cere tradiția locală. Poate că primașul va avea satisfacția să sărbatorească un rezultat favorabil pentru el, dar dezamăgitor pentru careienii onești, la Viișoara (Ponváspuszta).
Eu íi doresc oricum primarului cele mai mirobolante succesuri, așa cum de fapt le și merită.
Rămâne insă cum am stabilit. Dacă va ajunge in curãnd la pãrnaie, eu promit să-i aduc uneori, cu mare drag, țigi și pizza.

de Horia Mărieș la 25 februarie 2015 - 12:38

Doar întreb, nu dau cu parul!

Există oare in Carei jurnaliști imparțiali, neutri, cinstiți dar vorbitori de limba maghiară?
Mă refer de exemplu la distinșii Boros Ernő, la Tamas Robert Megyeri, la Szasz Lorand, la Tőtős Tímea la Eva Laczko sau la cine o mai fi pe acolo.

Oare acesti jurnaliști nu i-ar putea intervieva cumva pe consilierii locali care au votat (indifirent de partid sau de etnie) împotriva amplasării bustului poetului național român Mihai Eminescu într-un părculeț din multietnicul și multiculturalul municipiu Carei?
Suplimentar, ar mai putea fi intervievati cu referire la acest subiect și întelectuali de marcă cum ar fi de exemplu Németi János, cețățean de onoare, Titus Dobos și Cziker András distinși recent cu diplome de excelență.

Cred sincer că dacă s-ar stabili o relație de incredere și de sinceritate intre jurnaliștii nominalizați și cei intervievați atunci ar rezulta un articol pe cinste. În plus, aș putea afla și eu, un cetățean oarecare al Romãniei dar romãn, ce anume pot să aibă alți cetățeni ai Romãniei dar maghiari împotriva lui Mihai Eminescu, un poet care nu a făcut nici un fel de rău maghiarilor și care este decedat de 125 de ani.

Poate dacă le citesc părerea, opiniile, argumentele o să-i și înțeleg. Fiindcă acum, și spun asta cât pot eu de sincer și de serios, pur și simplu nu-i înțeleg.

Poate că respectivii consileri au argumente serioase împotriva lui Eminescu și tare aș vrea și eu să le citesc și să le înțeleg.

Ce părere vă băgați distinși jurnaliști?
Aveți suficientă tărie și ambiție in dvs. casă vă apucați de această întreprindere?
Doar intreb, nu dau cu parul.

Dar totuși, aștept un răspuns cu DA sau NU.
Fiindcă așa este politicos.
Dacă te întreabă cineva ceva, este politicos să răspunzi.
Măcar cu un dau sau cu un nu.
Eu oricum aștept.
Nu plec nicăeri.
Mai precis, plec eu din cãnd în cãnd, dar pe net rămãn oricum mereu, chiar dacă sunt plecat foarte departe.

de consilier la 25 februarie 2015 - 14:51

Cand o sa conduceti voi orasul , atunci faceti ce vreti . Dar pana atunci lasati-ne sa muncim dupa bunul nostru plac.

de alin la 25 februarie 2015 - 15:18

lasati consilierii udmr in pace ca sa poata fura in liniste banii orasului cu faCTURA DE PESTI PENTRU LACUL FURAT IANCULESTENILOR SAU CU LUCRARI APASERV DATE LA FIRMA CONSILIERULUI UDMR CIZMADIA SAU angajari la negru prin primarie pt slugile fidele sau protocoale date la udmr pe banii orasului sau furt de terenuri pentru grupul de interese..toate dupa bunul plac al consilierilor udmr alergici la tot ce este romanesc in CAREI!

de mihai la 25 februarie 2015 - 17:09

Grasule din imagine si altii ca tine, udmr-isti de meserie, sa va intre bine in cap ca traiti in ROMANIA si ca trebuie sa aveti respect fata de valorile romanesti !! Daca vreti sa faceti legi pentru voi, treceti granita, pana in vecini, adica in ungaria ! Iar autoritatilor romane le recomand fermitate pentru a combate pe toate caile astfel de manifestari antiromanesti din partea unor neicanimeni pusi in functii numai pentru a semana discorde intre cele doua etnii !!!!

de freemail la 25 februarie 2015 - 17:48

nici minte nu aveti dar va trebuie banii nostri si averea noastra ca voi nu sunteti in stare decat sa furati de la altii. cel mai bun exemplu este domnul primar pe care l-ati ales ca presedinte udmr si care a falimentat toate firmele sale personale de mobila inclusiv CRASNa carei si acum are salaarul de primar taiat cu 30 la suta pentru ca nu isi plateste de buna voie datoriile la bugetul de stat!
pentru unguri se aproba de oras sa se plateasca bustul lui karoly groful care a falimentat castelul si l-a dat la stat in 1907 dar pentru busturi romanesti noi trebuie sa platim din buzunarul nostru .
unde sunt copacii taiati din parc si din oras ca parca la gaterul din urziceni au fost dusi si apoi pe ecolului la firma de mobila!
de ce drumul de la ponycas este inchis cu gard si poarta ca este drum public la fel cum ati furat drmul din strand si ati dat la grupul de interese la fel ca si apa termala pe care furati de la oras…niste koldusi sunteti si va mai umbla gura spurcata

de andrei la 26 februarie 2015 - 16:05

Cata impertinenta si obraznicie la umflatul primar si la camarilla sa ?!!! Cred ca o vizita a DNA-ului ar fi bine venita in ograda susnumitului, pe care o foloseste, dictatorial, ca pe propria mosie ! In ungaria i s-ar permite asa ceva ? Fa-ti bagajele si valea dincolo !!!

de Horia Mărieș la 26 februarie 2015 - 17:50

In comentariul meu din 25 February 2015 – 12:38 mă adresam distinșilor (in număr de 3 până la 5) jurnaliști ce fac parte din „echipa de propagandă” a primașului, sugerându-le să afle, în baza unor interviuri pe care să le publice apoi intr-un articol, argumentele consilierilor locali care au votat (indifirent de partid sau de etnie) împotriva amplasării bustului poetului național român Mihai Eminescu într-un părculeț din multietnicul și multiculturalul municipiu Carei.

Sunt nevoit să-mi extind cererea.

Le sugerez cu tot respectul pe care li-l port, acelorași distinși jurnaliști, să afle, în baza unor interviuri pe care să le publice apoi intr-un articol, argumentele consilierilor locali bipezi care au votat (indifirent de partid sau de etnie) împotriva amplasării bustului jurnalistei și prozatoarei Otilia Marchiș într-un părculeț din multietnicul și multiculturalul municipiu Carei.

Cred sincer că dacă s-ar stabili o relație de incredere și de sinceritate intre jurnaliști și cei intervievați atunci ar rezulta un articol pe cinste.

În plus, aș putea afla și eu, un cetățean oarecare al Romãniei, dar romãn, ce anume pot să aibă alți cetățeni ai Romãniei, dar maghiari împotriva Otiliei Marchiș, o careiancă get-beget, prietenă in anii de școală cu Kaffka Margit, care nu a făcut nici un fel de rău maghiarilor și care este decedată de 64 de ani.

Poate că dacă o să pot să le citesc părerea, opiniile, argumentele, atunci o să-i și înțeleg.

Fiindcă acum, și spun asta cât pot eu de sincer și de serios, pur și simplu nu-i înțeleg.

Poate că respectivii consileri au argumente serioase împotriva Otiliei Marchiș și tare aș vrea și eu să le citesc și să le înțeleg.

Recunosc, nu știu nici eu foarte multe despre Otilia Marchiș fiindcă eu nu sunt un om de litere.

Însă, cine vrea să afle mai multe, poate să se informeze, pe lângă alte surse bibliografice și din cartea autoarei Nicoleta Latiș „Tezaur spiritual și cultural careian” Editura Citadela, Satu Mare, 2014, la pagina 93. Evident, nu pot să-i bănuiesc pe consilierii locali care au respins propunerea de amplasare a bustulu Otilia Marchiș in Carei de vina impardonabilă, de păcatul ereditar de a fi pus mâna pe și de ar fi deschis măcar o singură dată respectiva carte.

Reamintesc aici doar doar un singur reper din frumoasa biografie a careiencei Otilia Marchiș.

In 1904 Otilia Marchiș se stabilește la Paris și il cunoaște pe Bölöni György, un prieten apropiat al lui Ady Endre si cel mai autorizat biograf al său.

În ianuarie 1912 Otilia Marchiș se intoarce la Budapesta, căsătorindu-se apoi in anul 1913 cu Bölöni care devine pentru totdeauna tovarásul ei de viată, de idealuri de viață și de muncă, casa lor devenind locul de întâlnire al intelectualității maghiare dintre care amintim doar pe Ady și soția sa și pe Kaffka Margit.

Au trăit fericiți împreună până la adânci bătrânețe.

In consecință Propun modificarea proiectului de hotărâre și rediscutarea lui în urmăroarea ședință a Consiliului Local.

In loc de Otilia Marchiș, în proiectul de hotærâre să apară numele oficial de Otilia Marchiș-Bölöni.

Sunt sigur că atunci, proiectul de hotărâre nu va mai întãmpina opoziția primașului și a camarilei lui din consiliul local.

Săracul primaș, in ignoranța provenită din grota in care a crescut, habar nu avea de numele oficial Otilia Marchiș-BÖLÖNI.

Ce exemplu mai relevant, mai convingător, referitor la faptul că românii și maghiarii care au mintea bine așezată la locul ei, se pot înțelege, pot comunica, pot fi prieteni și pot alcătui o familie mixtă onorabilă poate fi oferit unor consilieril locali pitecantropi căzuți recent din copac, decât cazul Otiliei Marchiș-Bölöni?

Astept răspunsuri, sugestii și lăcrămații. Cu cea mI mare nerăbdare.

de x la 26 februarie 2015 - 20:04

UDMR-ul ar trebui sa fie interzis in Municipiul Carei nu Mihai Eminescu ! Rusine sa iti fie Domnule Primar !

de Alina la 27 februarie 2015 - 10:51

Rusine sa va fie , uitati ca traiti pe Pamant Romanesc si mancati Paine Romaneasca , RUSINE EVA GHINDELE , ILDI KISS , SANISLAI ZOLTAN ,ALBERT ROZSA , sa va mutati in ungari este liber sa mergeti dincolo ,dar sa nu uitat ca nu trebuiti maghiarilor de dincolo va tineti mari maghiari dar sinteti nici una nici alta

de Alina la 27 februarie 2015 - 10:57

Ildi Kiss: a kérdés mindössze csak az h a „glasul moldovei” honnan szerez ilyesféle híreket, szintén kérdés h aki ezt megosztja mit akar elérni vele?EvA Gindele :Megint kavarják a sz…..t !!!Sanislai Zoltan tegyunk mi is mondjuk Suceavara egy Petöfi szobrot. Na ere mi lenne a vàlasz vajon???Albert Rozsa :Nem Bukarest-ben lakott? Akkor mit keres Nagykárolyban, tudtommal sohase járt itt. Kölcsei Ferencnek kell visszaállitani a lebontott szobrát! Na úgy ám! rusineee ca traiti impreuna cu primarul si stati in orasul nostru unde ati vrea sa vorbiti numai limba maghiara , sa va tineti mari maghiari cand veti avea o tara

de Horia Mărieș la 27 februarie 2015 - 11:19

@alina

Cam pe unde se împlãntă dialogul ăla spumos în l. maghiară?
Aș putea încerca să ghicesc, dar nu vreau să greșesc.

de Horia Mărieș la 27 februarie 2015 - 11:55

@Alina

Observ că sunteți în niscaiva relații de amiciție cu ei.
Înformați-i Vă rog pe bipezi ăia că în București, în capitala României, există un bust al lui Petöfi Sándor.
http://ampt.ro/monument/petofi-sandor
Deși Petöfi n-a pus niciodată piciorul in București. Cred că nici nu i s-ar fi dat voie atunci, prin 1848-49.
L-au blocat revoluționarii români pe la Baia Mare. Singura lui cucerire „teritorială” a fost de fapt doar Julia.
Totuși, Petöfi are un bust in Bucuresti. Asta fiindcă ‘sudiștii’ sunt toleranți cu minoritarii.

de sebi la 27 februarie 2015 - 14:41

Patrupedul primas al Careiului, jihadist in toata regula, daca interzice pe „EMINESCU”, VALOARE NATIONALA A ROMANILOR, pe teritoriul orasului Carei, ce parere are ca busturi si atatui ale unor personalitati unguresti, care fie vorba, erau de alte nationalitati, dar maghiarizate, conform obiceiului ungurimii, zac in foarte multe localitati din ROMANIA, cu populatie de etnie ungureasca in proportii insignifiante ?!! Primasule, ai ramas cantonat , cu mentalitatea ta, in vremurile de mult apuse, cand inaintasii tai descalecau de prin campiile mongole, in cautarea de pamanturi si identitati care sa va cuprinda. Baga-ti mintile-n cap, daca vrei sa mai ramai pe aici !!!!

de iancu la 27 februarie 2015 - 15:09

UDMR-ul trebuie interzis, este o formatiune terorista, cu activitati ce reprezinta atentate la siguranta nationala !!!! HHUUOOOO!!!!!!!

de Alina la 28 februarie 2015 - 11:31

Nenea Albert Rozsa tu cred ca esti bolnavi cu ungurii tai , va rog spuneti si alti ca e deschisa frontiera si poate sa plece dincolo ca nu va plange nimeni dupa el , toate scolile si liceele din Romania dupa mintea ta au fost a maghiarilor ?Doi elevi ai Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca vor fi transferaţi disciplinar la altă unitate şcolară şi 59 vor fi mustraţi în scris de conducerea instituţiei. – See more at: http://smlive.ro/doi-elevi-de-la-un-liceu-de-elita-mutati-disciplinar-la-alta-scoala-pentru-bancuri-cu-profesori-puse-pe-facebook-alti-61-de-elevi-au-note-scazute-la-purtare/#sthash.WW5FvtqF si comentariul domnului Albert : Ebben az iskolában érettségiztem, akkor még ez Magyar nyelvü iskola volt, amikor épült, a neve Református Magyar Fiuliceum volt! Azóta sokat haladtunk…..hátrafelé. Domnule iati catrafusele si mutate sa vezi peste tot scris numai limba maghiara

de andrei la 28 februarie 2015 - 18:28

avem o clasa politica dupa chipul si asemanarea poporului: hoti, lenesi, dispusi la tradare, flamanzi dupa parvenire, etc.

de andraska la 28 februarie 2015 - 18:58

de la aceasta clasa politica udmr ia bani românesti pentru ca nu este in stare sa se intretiuna de una singura; munca nu caracterizeaza nici UDMR CAREI care nu ar avea din ce trai daca nu ar lua fonduri de la oras si guvernul României

http://www.dantanasa.ro/exclusiv-udmr-o-afacere-de-milioane-de-euro-anual-din-fonduri-publice-documente/

de Horia Mărieș la 28 februarie 2015 - 21:51

@andraska la 28 February 2015 – 18:58

Sunt interesante și relevante cifrele prezentate in linkul de mai sus, postat de Dvs., cu referirile la întrebările:

– La cât se ridică valoarea fondurilor publice pe care le încasează UDMR?

– Care este baza legală de finanțare a UDMR din fonduri publice?

Cei care sunt interesați în a afla răspunsurile la aceste intrebări, pot să le citească de pe acolo. Nu sunt cifre de loc mici, deci UDMR nu poate să se plângă în nici un caz de „discriminare financiară”ndin partea guvernului romãn.

UDMR încasează milioane de lei anual din bugetul Secretariatului General al Guvernului României și prin intermediul Fundației Communitas pe care o controlează.

Astfel, potrivit adresei nr. 15C/33/rp/19.03.2014, Fundația Communitas a încasat următoarele sume de bani din fonduri publice: 14.250.000 lei în anul 2008 și 2.110.000 lei în anul 2009. În perioada anilor 2010-2014 Fundația Communitas nu a mai fost finanțară din bugetul Secretariatului General al Guvernului României.

Mă întreb atunci de unde a fost finanțată Fundația Communitas în perioada de 2010-2014?
Asta fiindcă și în perioada 2010-2014 Fundația Communitas a dispus de o grămadă de lovele.
A fost finațată cumva din bugetul Secretariatului General al Guvernului Ungariei?
Recunosc, nu cunosc răspunsul exact la această intrebare. Dar aș vrea să-l aflu.
Chestia aia cu guvernul Orbán era doar o suspiciune rezonabilă, un feeling.

De notat însă că Fundația Communitas Alapitvány apare ín mod oficial și în ziua de azi, in caseta de pe ultima pagină a ziarului, ca și sponsor al săptămânalului „Nagykároly és vidéke”, alături de RMDSZ (UDMR). Se poate verifica și pe site-ul Communitas, la pagina sponsorizarilor aprobate pentru anul 2014, unde la poziția nr. 43, la nr. de înregistrare SAJ-14/1-0144 apare numele săptamânalului N&V. De altfel nu este singura publicație sătmăreană sponsorizată de Communitas Alapitmány, se mai pot aminti aici și „Szatmári Magyar Hirlap” (SAJ-14/1-0155) precum și portalul http://www.szatmar de pe domeniul ro (SAJ-14/1-0063). Se ințelege oare de aici că tot Communitas Alapitvàny sponsorizează și ziarul careian online de limbă magiară al lui Megyeri Tamás Robert fiindcă si acesta are un URL ce contine nagykaroly.szatmar de pe domeniul ro? Nu știu exact, dar așa pare.

Și atunci, în acest context, nu pot să nu mă intreb:

1. De aici, de la aceaste sponsorizări primite de la RDMSZ și de la Communitas Alapitvány i se trage oare „boala” lui Boros Ernö?
2. Acceste sponsorizări generează oare accentele nestăvilite și mereu naționalist-șovine conținute în multe din articolele numitului Boros Ernö, redactorul șef al N&V dar în același timp salariatul Primăriei Municipiului Carei (doar pentru primirea pâinii celei cea de toate zilele)?
3. Se simte oare obligat numitul Boros Ernö să-și plătească ín acest fel „datoriile”, atât ale lui cãt lui și cele ale primașului care-l ocrotește si-l mãngâie nevăzut de alții, pe vãrful creștetului, față de cei doi sponsori si față de guvern(ele) care bagă bani publici în prostie și în neștire in cei doi sponsori?

Sunt foarte curios dacă vre-un cititor știe să răspundă – credibil – la cele trei întrebări formulate mai sus.
Cu mulțumiri anticipate.

de Horia Mărieș la 28 februarie 2015 - 22:57

PS

Ca să nu mai avem nici un fel de dubii, ia de te uită cine-l sponsorizează pe jurnalistul Megyeri Tamás Robert.
Ia de te uită din ce trăiește.

http://nagykaroly.szatmar.ro/files/tiny_mce/communitas_vizszintes_szoveggel.jpg

In ce privește plata pentru munca prestată de dãnsul ca administrator al site-ului municipiulcarei precum si pentru plata postărilor pe care le face pe cele două pagini (care nu mai sunt Government Organization – sic!) de facebook dedicate Primariei Carei (în limba română și în limba maghiară) nu știm lucruri exacte.

Dar suntem siguri că o să ne lămurească, fiindcă este caracterizat de o mare „transparență”, primașul Jenö a lu’ Kovács.
Nu cred că-l platește pe MTR din buzunarul lui.
Este imsa de datoria primașului să clarifice, fără nici un dubiu, pe ce se duc banii contribuabilior careieni. Inclusiv ai mei.

de crisan la 1 martie 2015 - 15:03

DNA, cand vreti sa faceti o descindere la tov. kovacs jeno, primarele – primar al Careiului ? Se pare ar merita cu prisosinta !!!

de geo la 2 martie 2015 - 17:36

@de….la ! Bai, stati mai putin prin case si prin birturi, impreuna cu primasul vostru si faceti-va drumuri(nu „drumul”), analfabetule !!!!!

de emil la 4 martie 2015 - 12:14

andrei 28.02, 18:28
Fiecare popor are indivizi care comit fapte antisociale, cu care indivizi si fapte poporul respectiv nu se mandreste. A extinde/generaliza faptele unor indivizi la nivelul intregului popor este – conform cu Talleyrand – mai mult decat o crima, este o greseala/eroare!

Raspunsuri

Lasati un comentariu