UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

• publicat la: 24 februarie 2015
UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în CAREI

Pe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu preşedintele lor , primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorinţa de a convieţui civilizat în oraşul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din şovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităţilor româneşti atât locale cât şi nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale şi culturale ale comunităţii româneşti!

Calcă în picioare  şi găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostaşului Român. Că doar grupurile  locale de pe reţelele de socializare sunt pline de afirmaţii de genul…  „oraşul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraş e în jurul monumentului…”.

In totală concordanţă cu aceste afirmaţii, consilierii UDMR au votat astăzi, la şedinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.  In sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei  sătmărene de limba română  şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până şi cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.

Acestea sunt conditiile în care se desfăşoară la Carei şedintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădeşte dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administraţiei locale care încearcă să îşi protejeze afacerile oneroase.

Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei,  ce adăposteste şi alti scriitori maghiari , sunt  mai mult decât puerile şi se referă  la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta.

Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureştean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuţii pe îndelete,  primarul Kovacs răbufneşte si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberaţie…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.

Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiş în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kaffka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat şi schiţa finală. Gogriţa e pentru cine nu ştie că există realizat de aproape un an bustul regelui Frrdinand şi încă UDMR nu a fost deacord cu amplasarea sa în oraşul în care şi românii plătesc taxe şi impozite.

Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schiţa si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate şi necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!

Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schiţa prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deşi au candidat pe listele UDMR.
Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a  fost transformat de actuala administratie locală, în posesiune UDMR, unde  colaborarea înseamnă , în viziunea primarului,  supunere oarbă.
De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor careieni o declaraţie de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI!
.
Daniela Ciută
.
Filmul desfăşurării şedinţei CL
.
sedinta consiliu 24 02 2015

 

comentarii

de teodora la 4 martie 2015 - 14:15

sefii udmr carei jefuiesc orasul de bani si nici macar nu au minte ca sa nu iasa in evidenta cu interziceri de busturi si statui…..ca si asa vine si pe la ei dna si diicot ca nu sunt de nevazut suvoaiele de bani ce intra in conturile lor si ale familiilor lor….

de barbu la 6 martie 2015 - 16:34

Primas de Carei, demisiaaaaaaa !!!!!

de @Attlila_a_hun la 6 martie 2015 - 16:43

Hun ai fost si hun ai ramas pana zai !!!

de Avram Iancu la 12 martie 2015 - 15:07

udmr Carei, in frunte cu primasul Careiului, sa fie scosi in afara legii pentru ca se comporta ca niste teroristi, fata de romani, ignorand faptul ca se afla pe teritoriu romanesc, exploatand toleranta exagerata a acestora din urma ( a romanilor ) !!!

de attila la 13 martie 2015 - 17:57

Primasule de Carei, te-ai pregatit pt. 5 martie cum trebuie, ai invatat poezia, ai taiat porcul, vitelul, ai pregatit ceaunul pt. gulas ca sa manance si flamanzii de hungurezi de peste granite ?

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 06:06

Nu comentez mai nimic.

Constat doar că primașul ăla de Nagykàroly, uns cu toate alifiile mafioso, știe să joace extrem de tare: Ady, Kölcsey, Koszuth la schimb cu Ferdinand I Regele României, Mihai Eminescu, Otilia Marchis-Bölöni! Vreți așa, bine, nu vreți, eu, primașul fac tot cum mă duce capulnși cum vrea mușchii mei. Busturle românești la Monument, cele ungurești in centru. Măgarule!

Îl citez doar pe unul de care (încă) nu știu „la ce echipă joacă” dar care se pare că este mult mai bine informat decât mine: Bogdan Tulbure.

„Bustul Regelui Ferdinand I va fi amplasat la Carei”

În urma colaborării dintre Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Carei, în scurt timp va fi inaugurat un bust al regelui Ferdinand I în Carei. Pe baza propunerilor specialiştilor Direcţiei Judeţene de Cultură, bustul va fi amplasat în zona din apropierea Monumentului Ostaşului Român şi a Catedralei Ortodoxe. Primarul Eugen Kovacs şi consilierul judeţean Pinter Jozsef s-au întâlnit vineri dimineaţă cu realizatorul bustului, sculptorul Radu Ciobanu. Cei trei au discutat despre faptul că inaugurarea bustului Regelui Ferdinand I va avea loc în viitorul apropiat, poate chiar în decurs de o lună sau două. De asemenea, s-a discutat şi despre posibilitatea amplasării unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu în aceeaşi zonă.

Primarul Careiului, Eugen Kovacs, este de părere că problema amplasării busturilor prin Carei nu trebuie să fie tratată în mod pripit. Potrivit declaraţiilor acestuia, trebuie înfiinţată o comisie formată din specialişti în domeniu, iar această comisie ar trebui să decidă ce statuie şi unde va fi amplasată. Primarul Kovacs a adăugat că comunitatea maghiară din Carei ar dori de mai multă vreme ca şi poetul Ady Endre să aibă o statuie în oraş. Maghiarii din Carei îşi mai doresc ca bustul lui Ady Endre să fie amplasat lângă cel al lui Kaffka Margit, împreună cu un bust al Otiliei Marchiş. De asemenea, au existat voci care cer reamplasarea statuilor lui Kolcsey Ferenc şi Kossuth Lajos. Referitor la această problemă a statuilor, apărută brusc în Carei, primarul Kovacs a accentuat că deciziile trebuiesc luate doar de specialişti în domeniu.

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 06:18

Apropo!

Cine pisici mai este și Pinter Joszef ăsta de are măcar un singur cuvânt de spus privind locul unde să se amplaseze busturile Ferdinand, Eminescu și Marchiș în Carei? A făcut omul ăsta niscaiva studii de specialitate in domeniu, sau sarcina dânsului este să se ocupe de hoți, drogați, bețivani, traficanți de țigări si droguri, etc,.?

Ce are in fond și la urma urmei pseudointelectualil ăsta, ca de altfel și George al lu’ Vulturescu, cu cultura, cu

http://www.oficiul-monumentelor.ro/DocumenteHtml.aspx?keyword=istoric

Aud?

Nenea Pinter ăsta chiar nu-și vede lungul nasului?
Inseamnă că trebuie sa-i tăiem urgent mustața.
Muszaj!

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 06:57

consilier la 25 February 2015 – 14:51 „Cand o sa conduceti voi orasul , atunci faceti ce vreti . Dar pana atunci lasati-ne sa muncim dupa bunul nostru plac.”

Bre consiliere! Te anunț că m-ai enervat!
Voi ăia 11 plus cei doi, plus cei doi, voi nu munciți, voi beliți doar carașii pescuiți din balta Ianculeștenilor!
Și al primașului, căruia ii sunteți slugi obediente.

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 07:10

Ieri a fost eclipsă de soare in Carei, motiv pentru care rahatul cu ochi care decide soarta busturilor în Carei, așa cum vrea muschii lui, a purtat ochelari fumurii.

https://www.facebook.com/PrimariaCarei/photos/pcb.1620031338218463/1620031231551807/?type=1&theater

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 07:14

Bănuiesc că ăsta-i mustăciosul pseudointelectual, specialist in traficul de țigi care își dă (total neavizat) părerea cu privire la amplasare in Carei a busturilor Ferdinand I, I.C. Bratianu, Mihai Eminescu și Otilia Marchiș-Bölöni. Intoarce-te la oi haverem si lasá-ne in pace!

https://www.facebook.com/PrimariaCarei/photos/pcb.1620031338218463/1620031241551806/?type=1&permPage=1

de tibi la 21 martie 2015 - 07:29

mustaciosul face parte din grupul de interese ce conduc orasul si pana ii trebe postul la nevasta si la familie face jocurile udemeriste. impreuna cu cei doi primari au casutele de vaxcanta la viisoara pusta unde frontieristii intra doar cand vor muschii lui jeno lajos si pinte desi e fasie de granita.
dupa obiceiul udemerist de a lua de la altii ce nu pot ei construi,la ponyvas au pus gard cu lacat pe drumul public ce duce la casutele lor si au si paznic. e locul unde se intalnesc mafiotii locali cu cei judeteni.de ce credeti ca tac toti politistii si judecatorii? mafia judetului nu dejaba a pus mustaciosu sef la atop pe lupu de la stana!

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 08:06

@tibi

Tu „tibi” al cui mai ești?

Se pare că știi mai multe. Dacă știi chiar toate amănuntele, scrie tot, luminează-ne și pe noi, mai postează eventual si câte o poză, măcar să nu murim proști, să aflăm inainte de a muri tot ce se petrece pe la Ponyvás(puszta) = Viisoara de exemplu.

Pare să fie un subiect interesant, palpitant, cu graniță, cu lacăte, drumuri închise, căsuțe de vacanță, paznici, mafia județului, fătuțe, etc.

Deșeartă-ți tot sacul! Sper pentru matale că deții și probe!

de Erik la 21 martie 2015 - 08:46

Mustata era angajatul lui kezer la moara si era baiat de mingi la toate.Dupa ce a plecat de la partydu noua democratie lajos a m ers la liberali si a dus cu el si pe rapszolg a jozsi ca sa face jocurile murdare. Daca ascultati la el nici nu stie bine romaneste . kezer a bagat pe mustata in ntre consilierii judeteni inainte sa plece la udmr cu coada intre picioare si asa a ramas consilier judetan si omu care face curat la sefii lui si pentru serviciile pe care a facut a primit moara de la ghenciului si aprobare sa faca groapa de pescuit si inainte si o casuta la ponyvas chiar langa lajos. la piata a avut un magazin de peste fara autorizatie unde se vindea ce peste lua arpi din ungaria pentru lacu ianculestii.
a primit si post la nevasta pentru serviciile si sef la atop ca sa nu poate nimeni din cei micii sa zica ceva la el . tot orasu stie ce invarte si ca a cerut aprobare la judet sa fie el primar sau vice ca se intele ge bine cu jeno si au imrteuna casutele de vacanta.
orasul carei este mai mare mafie ca la sicilia si daca unul din ei cade jos trage pe toti dupa el si asa stau ei impreuna ca sa nu se afle de smekerile lor cu trzighi si cu calauzele si cu motorina si cu banii de la europa!

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 10:51

@Erik.

Consider că descrierea Dvs este în cea mai mare parte adevărată.

Atunci, mă intreb din nou, fiindcă mie, deși sunt mic, mi se rupe de atàt ATOP SM cât și de dânsul, ce pisici caută proletcultistul ăsta în a își dea cu prețupusul cu privire la amplasarea busturile Ferdinand, Brătianu, Eminescu și Marchiș in Carei împreună cu asuajanul de sus sau de jos sau de pe ce legelö o fi el?

S-au prostit de tot careienii de se lasă incălecați de niste terchea-berchea de cea mai joasă speță?
Cu excepția unora, de altfel foarte bine cunoscuți.

Nu țipă, nu urlă, nu se revoltă nimeni în afara celor câțiva? Halal spirit civic, halal solidaritate, halal curaj!
Niște lasă-mă, că te las. Tot respectul meu ptr lenea Dvs.. Dormiți fraților în continuare. Somn ușor.

de Erik la 21 martie 2015 - 12:05

fara banii de la judet si carei jozsi este iukas pengo dar trebe sa dea inap[oi si ce a primit de la stapanul sau lajos.
acum lajos vrea sa merge la pensie ca sa nu fie controlat de a denea si tot pe cine vrea el vrea sa aduce ca sa poate dirija cum trebe la el.
a promis si pentru pesede postul de vice si pentru jozsi sau alina si cine este mai bine pregatit sa fure din banii orasului pe ala vor vota tulipanii nostri.

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 13:02

La pensie sau nu, tot o să-l caute DNA bine până și in fund, nici o grijă!

de eliza la 22 martie 2015 - 07:07

frica de Eminescu naste monstri

de marcu la 24 martie 2015 - 19:30

de ce a inchis ioji magazinul de pesti din piata???

de feri la 24 martie 2015 - 22:04

ca sa nu vina opc in control si sa imputa pestele….

de Horia Mărieș la 29 martie 2015 - 23:04

@pandele la 29 March 2015 – 22:00

Ștef.

de Horia Mărieș la 29 martie 2015 - 23:11

@pandele la 29 March 2015 – 22:00

Comentariile la articolul al cărui link l-ați postat, sunt relevante pentru ratiunea demisiei (demisiilor).

basel Dl fost primar PDL la Rm Valcea cred ca simte ceva, i s-o fi soptit cineva , ceva; fugi , ascunde-te ca trebuie sa raspunzi si tu la intrebarea cu averea, imperiu diu valcea dintr-un salariu de primar si dividende la un atelier de tamplarie. Baiatu a fost scolit bine de fostu primar Gutau , infractor la moda , condamnat, scoala mafiei pdliste se cunoaste
29 martie 2015 22:18

basescu APROPO, AM ZIS CA TARICEANU ESTE UN GUNOI….. DESPRE MINE CE SA SPUN…….. SUNT O JAVRA ORDINARA….CA ASA SUNT CUNOSCUT IN POPOR.
29 martie 2015 21:53

basescu Da nici cu PMP nu-mi este rusine. Este un partid mai subtirel decat PLR-ul asta. PMP este o iluzie pentru dobitoci, asa ca mine.
29 martie 2015 21:51

basescu Care partid, ca nu e inregistrat, se numeste un partid fantoma a lui Tariceanu, nu stiu cum ii permite legea sa spuna ca PLR, este un partid, si Tariceanu e un gunoi si un hot si el ca Ponta…
29 martie 2015 21:10

de taciturnusul la 30 martie 2015 - 08:13

da udmr e inregistrat cumva ca partid ca sa poata primi milioanele de lei de la statul roman? nu cumva aceiasi lege permite si acestei formatiuni pe criterii etnice sa traiasca pe spinarea romanilor? nu cumva psd e marele aliat al udmr pentru ca sa nu se afle de toate afacerile lor dubase???jeno si mircsika sunt siamezi cand vine vorba de invartit banii europei si ai careienilor!

de Grig la 16 iunie 2015 - 07:19

Din 1918 încoace Budapesta are o singură politică externă care vizează Transilvania. Dacă au impresia că sovieticii sunt puternici şi dispuşi să le dea Transilvania – atunci devin sovietici. Dacă au impresia că naziştii sunt puternici – devin pro-nazişti şi cer Transilvania. Doar că există o mare problemă: demografia. Românii sunt majoritari în Transilvania şi este imposibilă alipirea ei la Ungaria.
Eminescu este Romania si toti romanii au o farama de Eminescu.

de neli la 17 iunie 2015 - 12:05

rusine primaria si udmr carei ca nu tin pasul cu realitate si inca se cred in evul mediu.
faceti de rusine pe unguri din carei care nu sunt impotriva la bust eminescu!

de aurel la 20 septembrie 2017 - 06:46

iata ca nu a fost in zadar efortul si in curand se va dezveli si la CAREI bustul lui Eminescu!
Felicitari ASTRA CAREI!

Raspunsuri

Lasati un comentariu