Un singur profesor documentarist la Carei

• publicat la: 14 februarie 2015
Un singur profesor documentarist la Carei


Începând cu anul 2011, conform unui proiect al Ministerului Educaţiei,  se înfiinţează postul de profesor documentarist, care va fi responsabilul Centrului de Documentare şi Informare din şcoală, dar va fi şi cel care va realiza orarul după care vor intra la ore elevii şi profesorii.

În proiect sunt cuprinse toate atribuţiile pe care profesorul documentarist le va avea la şcoală ca  aceea de a elabora orarul elevilor şi profesorilor şi de a organiza evenimentele culturale din şcoală. De asemenea, profesorul documentarist va avea în grijă baza materială şi documentară a şcolii.

Profesorul documentarist este cadrul didactic care are misiuni pedagogice,culturale, de comunicare şi de gestiune, favorizând învăţarea socială şi colectivă.  Profesorul documentarist este cadru didactic şi este responsabilul Centrului de Documentare şi Informare (CDI) din unitatea de învăţământ

De exemplu, acesta îi va învăţa pe elevi, cum să se documenteze de pe internet la un eseu pe o temă propusă de profesorul de istorie  sau cum să  întocmească o fişă de lectură a unei cărţi recomandate de profesorul de română. Profesorul documentarist se va ocupa şi de organizarea evenimentelor culturale din şcoală, cum ar fi audiţii muzicale, comemorarea unor personalităţi culturale sau vizionări de filme, documentare. Potrivit proiectului elaborat de minister, documentaristul va întocmi orarul tuturor claselor din şcoală şi se va ocupa de imaginea unităţii în comunitate, inclusiv de relaţiile cu mass-media. Acesta este angajat numai prin concurs de titularizare şi are o normă săptămânală dublă faţă de ceilalţi profesori. Astfel, documentaristul va trebui să stea la serviciu 40 de ore pe săptămână, în timp ce un dascal de română, de pildă, stă la catedră doar 18 ore.

Poate acesta este şi motivul pentru care în municipiul Carei avem doar un singur profesor documentarist angajat la unităţile  de învăţământ, deşi  există  Centre de Documentare şi Informare la mai multe şcoli careiene.

Unul dintre acestea  functionează la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’, începând din 2006 şi este coordonat din  2012 de prof. documentarist Johanna Mărcuş.  Profesorul  documentarist realizează diferite activităţi pedagogice, culturale, fiecare activitate fiind făcută în colaborare cu alţi profesori ai şcolii. Organizează spectacole pe diferite tematici, lansări de carte, expoziţii, comemorări ale unor personalităţi culturale reprezentative. Centrul  de Documentare şi Informare de la Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ are o bibliotecă cu 13.000 de volume şi este dotat cu calculatoare conectate la internet.  Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu’’ , fost liceu cu acelasi nume, a fost lăsată de administratia locală pe ultimul loc la investitii de întretinere, elevii învăţând în clase ale căror geamuri coapte de zeci de ani,se  închid cu  ..cuiul.

AnaMaria  Roman

Lasati un comentariu