Primăvara Culturală Careiană continuă cu două evenimente

• publicat la: 19 martie 2015
Primăvara Culturală Careiană continuă cu două evenimente
Primăvara Culturală Careiană continuă cu două evenimente culturale care vor avea loc în data de 20 martie:
– de la ora 17.30 la Castelul Károlyi va avea loc lansarea volumului de poezii INFINiTIVUM, aparținând poetului careian Shrót Ödön. Prezentarea va fi realizată de prof Vég Balázs Béla, iar momentele artistice vor fi susținute de Varga Sándor, Toth Jess, Lőrincz Tünde, Lőrincz Szilvester și Tyukodi Viktória
– de la ora 18.00 la Centrul Cultural (lângă Teatru) va avea loc un concert extraordinar de folclor susținut de îndrăgitul interpret de muzică populară Petrică Mureșan, acompaniat de formația Horile Sătmarului, care au pregătit pentru publicul careian un program special, cu multe surprize muzicale. În deschiderea evenimentului vor evolua tinerii de la Ansamblul Ceatăra, pregătiți de prof. Adrian Pașca. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.

comentarii

de Horia Mărieș la 20 martie 2015 - 08:53

Întotdeauna mi-a fost drag Careiul pentru multietnicitatea și multiculturalitatea lui. În context imi amintesc o snoavă.

Un român „sudist” din Oltenița este „amorezat” (zic eu că cel puțin nițel, fiindcă omul e însurat și cu copii) de o domnișoară unguroaică din Oradea, județul Bihor.
Relatarea de către „sudist” a întâmplării este una chiar OK.

Nu sunt insă de acord cu încheierea scrisă de un redactor ce semnează cu aliasul BurePișta:

„Sudistul……ne-a arătat unul dintre avantajele reale de a fi minoritar în România, acela de a cunoaşte mai multe limbi.”

Nu sunt minoritar, dar cunosc mai multe limbi. Inclusiv limba maghiară pe care o stăpânesc cel puțin la fel de bine (vorbit, scris și citit) ca și cum stânește limba română un minoritar maghiar.
Nu mai amintesc de faptul că mulți maghiari din Transilvania nu cunosc sau nu sunt în stare, sau pur și simplu nu vor să-și însușească limba română, deși sunt cetățeni ai României. Traba lor, alegerea lor.

Ați auzit cumva prin străinătate, prin vreun aeroport vreun ungur vorbind o altă limbă decât limba sa maternă? Te iei instantaneu cu mâinile de urechi numai când le auzi accentul, care nici măcar secuiesc nu este, ca să știi și tu o treabă.
Pe scurt, cel care îmi băsădește mie că maghiarii sunt talentați la insușirea unor limbi străine, încearcă să-mi vândă gogoși cu sacul. Sau altfel spus, concluzia trasă de BurePișta (încheierea) este una strâmbă, trasă de păr și chiar ilogică.

Nu faptul că ești minoritar în Romãnia te va face să cunoști mai multe limbi, deci nu ăsta este avantajul unui minoritar, ci faptul că ai sau n-ai „ureche muzicală” precum și minte în căpățână, ca să poți invăța si alte limbi.

În plus, mai trebuie să și vrei. Ori cu „vrutul” ăsta de a invăța limba română, este, în marea majoritate a cazurilor minoritarilor maghiari din România, o foarte mare problemă.

Eu cum am putut oare invăța limba maghiară „fără profesor” foarte bine în copilărie, bătãnd mingea pe stradă cât ii ziulica de lungă cu copii maghiari și evrei și făcãnd „curte” fetelor drăguțe de la clasele cu predare în limba maghiară? Nu mă intrebați detalii, mai ales despre „curte”, fiindcă treaba asta s-a intãmplat la mine atât de demult, íncât pur și simplu nu mai pot să-mi amintesc.

http://adevarul.ro/news/societate/cum-fost-ajutat-roman-unguroaica-nu-amendat-am-avut-inger-pazitor-bancheta-spate-1_5509b396448e03c0fdae37ec/index.html

Lasati un comentariu