APASERV SA la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

• publicat la: 20 martie 2015
APASERV SA la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Carei cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

Vineri, 20 martie, Apaserv Satu Mare a organizat  un simpozion  la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ din Carei ,cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Au participat  Vasile Fogel, consilier regional Dezvoltare Apaserv Satu Mare pentru zona Carei şi  Sorin Oprea de la Apaserv, secţia Carei, alături de directorii unităţii de învăţământ, prof. Adrian Micovschi şi ing.Dorina Oprea.  Aceştia au  prezentat  elevilor clasei  a XII-a A, date despre  operatorul de apa  Apaserv, despre  investiţiile din Carei  la reţeaua de apă şi canalizare şi problemele cu care se confruntă societatea, precum şi despre importanţa vitală a apei pentru noi, oamenii şi pentru viaţă, în general.

Vasile Fogel a facut o trecere in revista a evolutiei societatii Apaserv, de la infiintare si pana in prezent. SC Apaserv Satu Mare care s-a constituit în anul 2004 şi este o societate comercială pe acţiuni cu capital de stat Acţiunile sunt deţinute de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii în Sectorul de Apă şi Apă uzată din judeţul Satu Mare, iar acţionar majoritar al societăţii este municipiul Satu Mare.  Începând cu anul 2007, SC Apaserv Satu Mare SA a făcut regionalizarea, adică şi-a extins activitatea, asigurând serviciile publice de alimentare cu apă potabilă, colectare şi epurare a apelor uzate pe teritoriul judeţului. Infrastructura de apă şi apă uzată a SC Apaserv Satu Mare SA acoperă un număr de 50 de unităţi administrative teritoriale, având peste 62 de puncte de lucru.  Capitalul social este de 7 milioane Ron si  este cea mai mare societate din judeţul Satu Mare cu capital românesc. Consiliul Local Satu Mare deţine 80% din actiuni, Consiliul Judeţean Satu Mare  4,5% şi municipiul Carei  3%.  Secţia Apaserv din Carei are ]n prezent 51 de angajaţi.

A urmat apoi prezentarea investiţiilor din municipiu , lucrări care se vor realiza cu ajutorul unei firme din Ungaria, ajutată de alte 4 firme din judeţ. La ora actuală, în gropile de mari dimensiuni, din diferite puncte ale oraşului,  se introduc aparate de măsurare a presiunii şi de reglare a debitelor şi a presiunii. Tot acest grup de firme va introduce apa potabilă şi canalizarea în Viile din Carei, lucrare ce trebuie încheiată până în decembrie 2015.

Apa potabilă conţine foarte multe subtanţe interzise pe care noi nu le putem ingera, nitraţi, mangan, foarte mult fier şi atunci această apă trebuie tratată.În Carei, alimentarea cu apă se face din puţuri forate şi se aduce de la peste 20 de km’’ a  mai precizat  consilierul Fogel.

A fost adusă în discuţie şi  importanţa în viaţa de zi cu zi a apei, care reprezintă ,,esenţa vieţii’’,.,,Nu putem exista fără ea, nici un domeniu în lume nu poate exista fără apă.Apa este sănătate, este energie, are importanţă în alimentaţie în industrie şi de aceea trebuie să-i acordăm apei importanţa cuvenită şi în special să facem economii.Dacă la 3 secunde pică pe lângă robinete apa, se adună 25 de litri de apă pe zi, anual se ajunge la 1 metru cub, deci trebuie să nu o risipim pentru că nu se ştie niciodată, peste ani de zile dacă nu vom avea mult mai puţină apă decât astăzi’’ a încheiat Fogel .

A venit apoi rândul elevilor să adreseze întrebări invitaţilor, unul dintre tineri vrând să afle  mai multe despre calitatea proastă a apei potabile şi despre concentraţia de clor a  acesteia.

La final, Dorel Oprea  de la Apaserv  Carei a împărţit pliante,  steguleţe şi tricouri imprimate cu ,,Ziua Mondială a Apei 2015’’ pe care le-au îmbrăcat toţi cei prezenţi pentru  poza  de final.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu