Cum îl face Iohannis să pară „penibil” pe Viktor Orban

• publicat la: 24 martie 2015
Cum îl face Iohannis să pară „penibil” pe Viktor Orban

Preşedintele Klaus Iohannis ignoră retorica nationalistă a premierului ungar Viktor Orban si bine face, sustine un maghiar mutat in Statele Unite, care este de părere că vociferarile liderului maghiar nu reprezinta decât zgomot pentru seful statului român.

Este vorba despre Gyorgy Lazar, care a ajuns in SUA in 1980, printr-un program de studii al UNESCO, pentru a-si termina doctoratul la Universitatea din Carolina de Nord. In următorii 25 de ani, Lazar si-a focusat cariera pe partea financiară din domeniul tehnologiei, iar in ultimii doi ani a inceput să scrie pentru diverse publicatii in limbile engleza si maghiară.

Gyorgy Lazar povesteste, in inceputul articolului său publicat in Hungarian Free Press, că recent a avut sansa sa stea de vorba cu Johannes Bloos, dimplomat din cadrul Consulatului Germaniei din San Francisco. Bloos este sas, parintii lui au făcut parte din comunitatea vorbitoare de limbă germana din Brasov, inainte să emigreze in Germania.

„Am vorbit despre un alt sas, noul presedinte al României, domnul Klaus Iohannis. Victoria sa recenta a fost aproape un miracol, avand in vedere ca nu este ortodox, precum majoritatea romanilor, ci protestant.

Nu este nici măcar etnic român, ci sas, o minoritate vorbitoare de limba germana care trăieste de 800 de ani in Transilvania. Inainte sa fie presedinte, Iohannis a fost primarul foarte respectat al Sibiului, un oras din Transilvania, unde a redus coruptia si a angajat măturători să păstreze străzile impecabile”, scrie Lazar.

Acesta subliniază că, potrivit sondajelor de opinie, alegătorii il apreciază si au mai multa incredere in el decat in alti politicieni români.

Orban, liderul ungurilor de pretudindeni

Gyorgy Lazar continua spunând că Guvernul maghiar  a fost surprins de alegerea lui Iohannis in functia de presedinte al României. Totodata, premierul maghiar Victor Orban s-a autoproclamat liderul maghiarilor  din Bazinul Carpatic si a criticat România pentru politicile defectuoase pe care le aplica minoritatilor, dar mai ales asa-zisa asuprire a maghiarilor.

„Acum câţiva ani, (Orban – n.red.) a intrat intr-o disputa despre autonomie si drepturile minoritatilor cu fostul presedinte al Romaniei, emotionalul Basescu. Să nu va asteptati la asa ceva de la Iohannis”, a punctat Lazar.

Acesta a amintit ca Iohannis a spus foarte clar ca orientarile sale merg spre Occident si ca „ce se intampla acum in Ungaria nu e democratie, nu merge in directia corecta”.

Totodata, seful statului roman a stabilit directia pe care o urmeaza relatiile romano-ungare, spunand cu fermitate ca nu este de acord cu retorica nationalista a lui Orban si ca nu se va lasa ademenit in negocieri de acest fel cu Budapesta.

Politica nationala a lui Viktor Orban, deseori ilogica, dupa cum subliniaza Lazar, se bazeaza pe ideea ca cetatenii romani de origine maghiara sunt „unguri” si ca acestia fac parte din „natiunea ungara indivizibila”. Orban a incropit chiar o Declaratie de Unitate Nationala, care prevede ca ungarii din intreaga lume sunt cumva datori sa demonstreze loialitate fata de Budapesta.

„Acum, cu Iohannis presedinte, Orban a dat de necaz. Cum poate Ungaria sa spuna ca politicile Romaniei fata de minoritati sunt discriminatorii, cand un sas a fost ales presedinte? Victoria meteorica a lui Iohannis demonstreaza ca astfel de critici nu sunt fondate.

Iar Iohannis cunoaste foarte bine istoria complexa a sasilor din Romania. In autobiografia sa, el vorbeste despre asuprirea saxonilor de catre unguri in Transilvania, unde acestia din urma au incercat sa ii „maghiarizeze” pe saxoni in secolul XIX”, a punctat Gyorgy Lazar.

Doar zgomot de la Budapesta

Iohannis se considera roman cu origini germane. Presedintele sustine ca minoritatile din tara sa, inclusiv ungurii, au reprezentare adecvata in Parlament, iar incursiunile nationaliste ale lui Orban in treburile interne ale Romaniei nu reprezinta decat zgomot, a continuat Lazar.

Iohannis a abordat pana acum un stil pragmatic si se asteapta sa aiba relatii bune cu Budapesta. A vizitat Varsovia, unde a fost primit calduros, iar la Berlin a avut o primire demna de un erou. Cancelarul german Angela Merkel era toata un zambet si nu si-a ascuns deloc sprijinul pentru presedintele sas al Romaniei. Chimia dintre cei doi lideri a fost evidenta, in opinia maghiarului din SUA.

Insa Merkel nu considera ca Iohannis face parte din „natiunea germana”, nu vorbeste despre incalcarea drepturilor sasilor din Romania. Politicienii germani il vad pe Iohannis ca pe un roman care s-a intamplat sa aiba origini saxone si care vorbeste la perfectie limba germana, dar cu un accent ciudat, se mai arata in articolul din Hungarian Free Press.

Se pare că Iohannis pur si simplu l-a surclasat pe Orban si, prin faptul că a ignorat retorica nationalista a acestuia, l-a facut să pară „penibil”, consideră Gyorgy Lazar.

sursa ziare.com

 

 

comentarii

de Horia Mărieș la 13 aprilie 2015 - 18:14

„Extrema dreaptă a câştigat alegerile parţiale din Ungaria, 13 aprilie 2015

Partidul de extremă-dreaptă, Jobbik, a reuşit o victorie în alegeri legislative parţiale de duminică, care i-au adus primul loc în Parlament, notează AFP. După numărarea a peste 99% din sufragii, alegătorii circumscripţiei oraşul Tapolca în vestul Ungariei l-au plasat în frunte pe candidatul Jobbik, Lajos Rig (35,3% din voturi), în faţa candidatului partidului conservator Fidesz la putere (34,4%) şi candidatului stângii (26,3%), relatează Agerpres, citând France Press.”

Este din ce in ce mai bine!
Tot înainte tavarișci, până la victoria finală!
Votați și cu Putin, ca să fie treaba cât mai oablă și ca să se știe o treabă….
Să nu mai umblăm cu cioara vopsită.

de Horia Mărieș la 13 aprilie 2015 - 21:20

Profesore inginer Don Tiberio, ai mãncat cumva ouă roșii din alea clocite ieri?
Ți-au dăunat? Așa se pare.
Ia ceva vomitiv, sau koprol, poate te ajută.

de Buletin de Carei la 14 aprilie 2015 - 08:38

Stimate postac sub diverse denumiri,
Nu va mai chinuiti degeaba cu postarile injurioase. Combaterea adevarului nu se face cu injurii daca vrei sa fii credibil ci cu documente. Postati fluturasul de salariu al primaruli ca sa vedem ca nu mai are retinere pe salar din 2008 si postati apoi si facturile platite din banii careienilor catre societatea care editeaza gazeta finului de primar. Puteti posta si facturile intocmite catre executantii lucrarilor din oras ca sa vada careienii cat costa un pomisor si cat costa o lucrare la noua primarie sau la teatru. De ce nu postati si cum se fac angajarile in primaria Carei si cati sunt angajati pe contract de colaborare cu peste 2.000 lei pe luna? Sediul UDMR a fost renovat exact in perioada in care se faceau lucrarile de renovare de la Castel,daca tot vorbiti de partide. Postati si extrasul de carte funciara care atesta ca parcul si castelul este in proprietatea statului roman si totusi primarul permite urmasilor grofilor imixtiunea in luarea de decizii referitoare la acest obiectiv. De ce se anuleaza concursuri anuntate in primaria Carei? Asteptam cu interes opinii pertinente si documentate.

Lasati un comentariu