,,Dacia nemuritoare’’, la al XIX-lea număr

• publicat la: 17 martie 2015
,,Dacia nemuritoare’’, la al XIX-lea număr

A apărut numărul  19 al revistei ,,Dacia Nemuritoare’’, o  publicaţie patriotică ce scoate la lumină, în paginile sale, documente şi informaţii preţioase din istoria nemului românesc, dar şi din perioada contemporană.

Scriitorul Valentin Hossu Longin semnează editorialul de pe prima pagină intitulat ,, Decembrie între moţi’ (II) în care relatează cum a petrecut momente de înălţătoare simţire în preajma Sărbătorilor de Crăciun prin munţii Apuseni, în ţara Iancului, la mormântul său şi la gorunul lui Horea, alături de 200 de crăişori de la şcolile din Covasna care cântau colinde străbune româneşti.

În articolul ,,Eseu asupra neamului românesc’’, prof.univ.dr. Nicu Vintilă prezintă statistici cu numărul de români care au migrat în diferite colţuri ale lumii, în ţări care să le asigure locuri  de muncă cu salarii convenabile, care au sisteme sociale convenabile şi  viitor pentru copii lor, concluzionând că greu se întrevăd posibilităţi pentru aceştia să se întoarcă la vatra străbună.

Foarte interesant şi captivant este articolul cu ,,Legenda Lupului Dacic’’, ajuns la partea a II-a, care surprinde secvenţa în care romanii reuşesc să se infiltreze în rândul dacilor şi în apropiere de mare invazie sădesc în sufletele lor sămânţa neîncrederii faţă de Marele Zeu.Nestatornici, cum oamenii, dacii încep să se teamă că zeul nu le va mai fi alături în marea bătălie, iar trădătorii cuprinşi de frică încep să omoare lupii ce le ieşeau în cale în speranţa ca unii din aceştia să fie marele lup alb, al cărui cap îl vor putea oferi romanilor în schimbul vieţii lor.Lupul Alb  şi Zamolxes se retrag în muntele sacru de unde vor privi cu durere în inimi cum dacii vor fi înfrânţi de romani din cauza trădării.

Preşedintele Asociaţiunii culturale ASTRA, Despărţământul Carei, ing. Daniela Ciută, semnează articolul ,, O nouă recunoaştere a valorii acad. Marius Porumb. Universitatea Oradea îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa.’’

Reputatului specialist în arta românească i s-au alăturat specialişti în istorie, teologie, oaspeţi ca episcopul Sofronie al Oradiei, episcopul greco-catolic Vigil Bercea, mulţi studenţi, precum şi soţia sa, artista Zoe Vida Porumb, membră a Uniunii Artiştilor Plastici, fiica scupltorului Gheza Vida pentru a asista la acordarea acestui onorant  titlu ştiinţific acad.Porumb.

Academicianul Marius Porumb, este directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca, Cetăţean de Onoare şi Senior al Cetăţii Clujului, savant, un autentic membru al aristocraţiei spiritului, iar din septembrie 2014 a devenit Membru de Onoare al Despărţământului ASTRA Carei.

Scriitorul Lazăr Lidariu semnează articolul ,,Transilvanie furată’’ în care tratează problema jafului sistematic, din 1990 încoace, a retrocedărilor ilegale, argumentând că există un plan abil de culise pentru dezmembrarea României, pentru destructurarea sa prin complicitatea autorităţilor române la acest sistem mafiot care a pus stăpânire pe România, pe care DNA, Parchetul şi organele de drept ar trebui să-l cerceteze.

Un articol interesant despre simbolistica tradiţionalului mărţişor este cel intitulat ,,Mărţişorul firul care dezleagă primăvara’’, care îi aparţine jurnalistului Nicu Pârlog. Tradiţia dăruirii firului alb-roşu de mărţişor este imemorială, majoritatea etnologilor spun că acesta este o moştenire latină, dar la un studiu mai aprofundat descoperim legături cu Dochia cea a daco-geţilor.Tradiţiile orale ne arată că firul mărţişorului, funie lungă de 365 sau de 366 de zile ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte şi asemenea ursitoarelor care torc firul vieţii de la naştere, Baba Dochia toarce firul primăvara la începutul anului agrar.Conform înţelepciunii populare, purtătoarele mărţişorului vor fi femei care vor fi verite să fie arse de soare pe timpul verii, vor fi sănătoase şi frumoase ca florile primăverii, ferite de boli şi de deochi, precum şi de bărbaţi proşti şi nerozi.

Foarte  bine documentat şi atractiv este materialul prof.univ. Ioan Condor ,,Transilvania Pământ şi neam românesc’’, partea II în care sublinează rolul important al tradiţiei în viaţa românilor, o formă de manifestare a tradiţiei reprezentând-o delimitările unor regiuni componente ale teritoriului Transilvaniei, din cele mai vechi timpuri, în raport cu speciful său. Acestea sunt Banatul, Crişana şi Maramureşul,provinci istorice cărora autorul le face caracterizarea geostructurală,hidrologică şi a faunei.

Prof. univ. Ioan Condor semnează şi articolul ,, Comemorarea eroilor- martiri ai Revoluţiei din 1784-1785 – Horea, Cloşca şi Crişan’’, la data de 28 februarie 2015 împlinindu-se 230 de ani de la martiriul eroilor români. Aceştia au un rol deosebit în Istoria adevărată a Românilor şi autorul crede că suntem datori să milităm pentru declararea acestora ca eroi şi martiri ai României de către Parlament, precum şi pentru ridicarea unui monument închinat acestor eroi-martiri în Bucureşti.

Articolul semnat de prof. Maria Ionescu ,,Domeniul funciar al mănăstirii Cozia’’ vorbeşte despre una dintre cele  mai frumoase zidiri încărcate cu rezonanţă istorică şi culturală ale voievodului Ţării Româneşti Mircea cel Bătrân, care a întemeiat-o în anul 1388, fiind unul dintre cele mai vechi monumente arhitectonice care s-a păstrat până în zilele noastre.

Merită semnalat şi articolul interesant al scriitorului Sebastian Sârbu, ,,Revoluţia şi  conflictul între generaţii şi sisteme politice’’ în care spune că marea greşeală istorică pe care a făcut-o generaţia de după ‘’ 89 a fost aceea că a distrus cu sadism aproape tot ce au construit ,,comuniştii’’, de fapt, poporul român. Cu toate că a început să se cristalizeze faptul că şi anume, capitalismul a eşuat, democraţia capitalistă  a degenerat în oligarhie şi darwinism economic, autorul spune că ceea ce trebuie să reţinem din morala istoriei este că indiferent de regimurile de stânga sau de dreapta, ori de sistemul economic, democraţia rămâne reperul fix de raportare şi evaluare istorică a unui regim de guvernare politică.

O mențiune aparte aducem studiului extrem de bine documentat al conf. univ. dr.  G.D Iscru, ,,Strategia repudierii spiritualităţii naţionale’’, partea a II-a, în care vorbeşte despre Horia Roman Patapievici, ,,catastrofalul preşedinte al I.C.R, ,cum l-a ,,onorat’’ prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop şi despre Lucian Boia, un istoric român care repudiază spiritualitatea românească de la istoria naţională la conştiinţa naţională.

Mai amintim continuarea unor articole iniţiate în numerele anterioare, precum  , ,,Antonio Maria del Chiaro – Revoluţiile  Valahiei (IV), semnat de prof.univ. Raisa Radu, ,,Comoara lui Decebal a salvat financiar  Marele Imperiu Roman(III) a conf.univ.dr George V.Grigore, ,,Datini stăvechi de Crăciun şi Anul Nou (IV) a prof. Olimpia Cotan Prună,  ,,Ocna Telega’’(X), autor prof. Ilie Cristian.

Revista se poate procura de la orice chioşc  de ziare sau prin abonament la factorii poştali.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu