Expoziţie foto-documentară la Biblioteca Județeană

• publicat la: 17 martie 2015
Expoziţie foto-documentară la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează miercuri, 18 martie, cu începere de la ora 1400, în Sala Multimedia, expoziția foto-documentară Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și manuscrise. Activitatea culturală se înscrie în oferta de programe și proiecte culturale ale Bibliotecii Județene Satu Mare prin care se dorește promovarea și valorificarea fondului de cărți vechi și rare ce se află în patrimoniul instituției.

Expoziția va reuni imagini cu diferite tipuri de însemne de proprietate: ex-libris manuscris, ex-libris ştampilă, ex-libris etichetă, imagini cu însemnări, dedicaţii şi note de lector, aflate pe pagina de titlu sau în cuprinsul volumelor de carte veche sau al manuscriselor.

Printre volume de carte veche şi manuscrise ale „Colecţiilor speciale” din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare se află numeroase exemplare care poartă fie însemne de proprietate ale unor importante personalităţi din acest colţ de ţară, fie însemnări lăsate de foştii posesori ai volumelor, precum şi diferite tipuri de note de lector. Expoziţia prezintă atât aceste însemne, cât şi dedicaţii, în mare parte aparţinând autorilor cărţilor, lăsate altor oameni învăţaţi, iubitori de carte şi înţelepciune. Toate acestea, atestă circulaţia şi valoarea cărţii pe aceste meleaguri de-a lungul timpului şi, nu în ultimul rând, preocupările pentru lectură ale intelectualilor din Sătmar şi împrejurimi, de-a lungul a mai multor sute de ani.,a declarat drd. Marta Cordea, expert în bibliofilie, inițiatoarea acțiunii culturale.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai administarției județene și locale, directori de instituții, oameni de cultură, prefesori și elevi, jurnaliști, persoane pasionate de acest domeniu.

Lasati un comentariu