Iohannis: Nimeni nu e mai presus de lege. Cum comentaţi situaţia din Republica de la Carei-România?

• publicat la: 23 martie 2015
Iohannis: Nimeni nu e mai presus de lege. Cum comentaţi situaţia din Republica de la Carei-România?

Klaus Iohannis a participat luni, la primul bilanțul MAI, în calitate de șef al statului. Președintele a subliniat că nimeni nu este mai presus de lege, care este aceeași pentru toți.

Iohannis a precizat că unul din obiectivele anului 2015 o reprezintă siguranța cetățenilor. Acesta a mai afirmat că își dorește o poliție preventivă, axată mai mult pe siguranța cetățenilor, precum și o jandarmerie mai prezentă tot pentru siguranța românilor, consemneaza cotidianul.ro.

”Dați-mi voie să mă refer la relația dintre stat și cetățean, la aplicarea legii și la perspectivele pentru anul 2015. Sunteți prima interfață dintre stat și cetățean. Și toți ne dorim o Românie sigură, în care relația dintre stat și individ se construiește pe respect reciproc. Într-o societate democratică, ordinea și siguranța se împletesc. În actualul context, aveți un rol special și o misiunea aparte. Sunteti chemați să puneți în practică aceste principii și să răsăpundeți unor așteptări”, a afirmat Iohannis.

La 700 de km  distanta de locul unde preşedintele Iohannis a făcut aceste declaratii, faptele reale, din teritoriu,  îl contrazic. Astfel, în cadrul UAT Carei, se exploatează resurse naturale cum este apa geotermală , de ani si ani de zile fără a dispune de autorizatii legale si fără  a se plăti impozite , folosind aceasta resursa in scopul unor activitati aducătoare de profit de către o societate privata şi fără ca statul să intervină ca să îşi protejeze resursele.   Se amplaseaza constructii usoare de lemn pe spatiul public fara  autorizatie.  UAT Carei se foloseste de pagina oficiala a primariei pentru a  denigra persoanele care  semnaleaza abaterile de la legalitate si  alunga  mass-media de la sedintele publice ale CL, interzice bustul poetului national Mihai Eminescu, din poeziile caruia  Klaus Iohannis a recitat de Ziua Culturii Nationale.  UAT Carei semneaza prin managerul de proiect Veres Toma receptia la lucrarile de la Centrul Social, reabilitat din fonduri europene, inainte de finalizarea lucrarilor si gazduieste servicii din primarie care nu fac obiectul proiectului european accesat!

Clădirea Centrului Social de pe strada Progresului, a fost renovată printr-un proiect denumit  Reintegrarea vechii cazărmi prin înfiinţarea Centrului  Social Carei, cu o valoare  totală de  8.578.370,00 lei din care valoarea  nerambursabilă este de  6.801.956,00 lei. Manager de proiect , Veress Toma. Câştigătorul licitatiei pentru atribuirea lucrărilor a fost  SC Dominum SRL, cu suma de 4, 117, 775 RON.

Vizitând site-ul municipiulcarei.ro,la secţiunea Proiecte,Obiectivul principal al acestui proiect finanţat din fonduri europene, îl constituie protejarea persoanelor care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile  sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru participarea activă la  viaţa socială.

Serviciul de Taxe si Impozite locale,Serviciul de Stare Civilă, Spatiul locativ, Registrul Comerţului, Biroul de patrimoniu si Biroul Agricol  ce au fost mutate in Centrul Social au ca obiect de activitate  protecţia persoanelor  mai sus menţionate ?

In municipiul Carei din România se practică  segregarea etnica pe care preşedintele Iohannis o înfierează în discursurile sale.  Până si bustul lui Simion Barnutiu  deranjeaza  prin amplasarea in interiorul orasului. De fapt deranjează tot ce este românesc.

Trafic de influenta si bani cu dedicatie sunt practici obisnuite la primaria Carei din România. La fel ca practica angajării redactorilor din presa maghiară pe statul de plată al primăriei Carei, unul nefiind prezent la locul de muncă din 2008 încoace iar celălalt neavând actele necesare angajării semnate decât de primar, fără aviz juridic sau al altei persoane abilitate din UAT Carei.

Pe suprafetele de păşune se construiesc parcări sau fundatii pentru clădiri turistice sau garduri cu sârmă ghimpata pentru a îngrădi accesul sătenilor din Ianculeşti , ce aparţine de UAT Carei,la lacul lor  şi pentru care ei plătesc impozit.Nu numai capelă mortuară li se refuză sătenilor din Ianculeşti ci şi dreptul la Cămin Cultural.

Pentru toate aspectele semnalate  există documente doveditoare dar aspectele semnalate nu sunt singurele abateri de la legalitate în primăria careiană unde salariul mediu de incadrare al functionarilor din aparatul primarului atinge valoarea  echivalentului a 968 euro lunar in conditiile in care statul de plata a fost modificat fraudulos la data de 31 decembrie 2009-01.01.2010, inainte de taierile apocaliptice ale Guvernului Boc. Functiile de conducere au fost atribuite fără concurs în proporţie de 80% iar de plăţile efectuate de primăria Carei , aleatoriu, către grupurilede interese nici nu mai aducem vorba. Camera de Conturi de la Satu Mare vine şi pleacă fără a se înghesui să între în miezul problemelor, preferând subiecte uşoare. Pe banii Fundaţiei de promovare a turismului local, primarul careiului a cumpărat o maşină Renault tocmai de la Bacău, pentru uzul personal şi al familiei sale, maşină neinscripţionată  cu însemnele fundaţiei deşi au trecut 2 ani de la achiziţionarea ei. Primăria Carei are poate singurul primar din România care are din 2008 poprire pe salar pentru datoriile la bugetul de stat.

Discursul Preşedintelui la bilanțul activităţii Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2014

„Domnule Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor interne,
Onorați membri ai prezidiului,
Stimaţi invitaţi,
Doamnelor şi domnilor generali și chestori de poliţie,
Doamnelor şi domnilor poliţişti, jandarmi, pompieri, cadre ale Ministerului Afacerilor Interne,

Particip, astăzi, pentru prima dată în calitate de Preşedinte al României, la bilanţul Ministerului Afacerilor Interne, una din principalele instituții cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale. Dați-mi voie să mă refer, cu acest prilej, la mai multe chestiuni majore: la relația dintre stat și cetățean, la aplicarea legii și la perspectivele pentru anul 2015 și, nu în ultimul rând, la oamenii care servesc în cadrul instituției.

Sunteți prin natura activității dumneavoastră probabil prima interfață în relația dintre stat și cetățean. Cu toții ne dorim o Românie sigură. O Românie în care relația dintre stat și individ se construiește pe respect reciproc, în care cetățenii știu că drepturile și libertățile le sunt apărate și legea este aceeași pentru toți. Într-o societate democratică, ordinea și siguranța se împletesc în chip fericit cu libertatea. Iar sursa lor este nu frica, ci respectul față de lege, înțelegerea profundă a faptului că pe acest fundament se clădește prosperitatea și progresul unei întregi societăți.

În actualul context, dumneavoastră aveți un rol esențial și o misiune aparte. Sunteți chemați să puneți în practică aceste principii și să răspundeți unor provocări și unor așteptări care vin din zone diferite. O Românie sigură înseamnă multe lucruri: de la securitatea frontierelor la siguranța fiecărui cetățean pe stradă, mai ales a celor vulnerabili, de la intervenție eficientă în situații de urgență la descurajarea violenței, de la siguranța rutieră la cea în comunitate, de la combaterea criminalității organizate la grija față de individ. Toate acestea vă revin în responsabilitate, într-o formă sau alta. Iar cetățenii României se bazează pe dumneavoastră. De aceea, vreau cu această ocazie să-mi exprim aprecierea pentru eforturile pe care le faceți și pentru munca dumneavoastră.

Creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor trebuie să fie prioritare pentru anul 2015. Într-un climat de siguranță și respect, dar și de încredere în instituțiile statului, va crește, fără îndoială, și sentimentul de solidaritate la nivelul societății.

Doamnelor și domnilor,
La baza activităţii ministerului şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege. Avem, de asemenea, datoria să analizăm cu luciditate ce funcționează și ce lipsește, unde este nevoie de un plus de coordonare și cum creștem performanța. Avem mai multe instituții care se ocupă de ordinea publică – Poliție, Jandarmerie, Poliție comunitară. Ele nu pot funcționa în mod eficient individual, ci trebuie să acționeze unitar. Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoii de siguranță la toate nivelurile.

Am încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate, că vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică, în cele mai bune condiţii, noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen.

În același timp, un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda și traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracționale sau migrația ilegală.

Dezvoltarea unei societăți este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii și legalității și descurajarea infracționalității. Îmi doresc o Poliție mult mai axată pe prevenție, fie că este vorba de Poliția rutieră, fie de cea cu atribuții în zona criminalității economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puțin centrată pe paza unor obiective și mai prezentă pentru siguranța cetățenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informații mai consistentă, care să privească nu doar rețelele infracționale, ci și protecția propriilor cadre.

Înțeleg constrângerile materiale cu care se confruntă oamenii care servesc legea. Voi pleda întotdeauna pentru condiții salariale și de muncă decente și pe măsura răspunderii. Vă rog însă să fiți conștienți că oamenii vă privesc și așteaptă să fiți modele de comportament și corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toți cei chemați să aplice legea să fie în primul rând ei înșiși dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiționări și mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic și din orice domeniu.

Doamnelor și domnilor,
Contextul geopolitic din regiune reclamă acțiuni și măsuri la care dumneavoastră sunteți parte importantă. Apariţia unui război hibrid, existenţa unor conflicte asimetrice şi îngheţate, tendinţele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internaţional pot fi o sursă de insecuritate și de export de infracţionalitate către statele europene, în special către România. Știu că aceste lucruri vă determină să fiți mai prompți, mai alerți și mai responsabili, pentru a proteja siguranța cetățenilor noștri.

Participarea Ministerului Afacerilor Interne, ca furnizor de securitate şi garant al valorilor democraţiei, cu forţe profesioniste la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, printre care cele din Kosovo şi Afganistan, a adus ţării noastre respectul şi aprecierea partenerilor internaţionali prin comportamentul exemplar şi prin performanţele operative. În considerarea calităţii României de stat european, furnizor de stabilitate în Sud-Estul Europei, anul 2014 a fost marcat, printre altele, şi de adoptarea Legii pentru aderarea României la Tratatul privind crearea Forţei de Jandarmerie Europeană. De asemenea, România a preluat Preşedinţia Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană din anul 2015 şi are ca atare o responsabilitate.
Un stat care îşi pune în practică propriile legi şi angajamentele derivate din tratatele, convenţiile și acordurile internaționale la care este parte va fi respectat de către cetăţenii săi şi de către partenerii străini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de România prin Acquis-ul comunitar să fie respectate întocmai.

O altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern. De asemenea, optimizarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, ca parte integrantă a Sistemului Naţional de Securitate, constituie o prioritate pentru instituţia dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu.

În ceea ce priveşte perspectiva pe termen scurt, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, pe care o voi prezenta Parlamentului României, va constitui o bază în conturarea noii Strategii de ordine publică, care trebuie să fie elaborată şi în consonanţă cu Strategia de securitate internă a Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Chiar în aceste momente sunt poliţişti, jandarmi, pompieri şi reprezentanți ai ministerului care participă la acţiuni de protecţie a comunităţilor, a cetăţenilor şi a bunurilor acestora, cu dăruire și devotament. Acești oameni, pe care de cele mai multe ori nu-i cunoaștem, veghează zi de zi la siguranța noastră și își pun viața, la figurat și la propriu, în serviciul public. Este o muncă deloc ușoară și de mare răspundere. Cei mai mulți nu vom ști niciodată care este experiența unui polițist care participă la o intervenție, prin ce trece un pompier sau un om chemat să salveze vieți în situații de urgență. Vreau să vă mulțumesc și să le mulțumesc tuturor cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne care sunt exemple de conduită, curaj și responsabilitate.

În încheiere, vă felicit pentru rezultatele obţinute în anul 2014 şi vă doresc mult succes în ceea ce aveți de făcut în acest an!

Dle vicepriministru, felicitări”.

comentarii

de andrei la 23 martie 2015 - 23:34

D-na Ciuta trebuie neaparat sa ajunga sefa DNA, astfel se va face ordine in Carei, mult succes si tinetio tot asa

de tibi la 24 martie 2015 - 07:57

noi mergem si platim la casierie la taxe si impozite darile si noi facem naveta pentru un loc de munca mai bun si apoi tot de la noi iau banii pentru desmaturi si mari bulii sefii de la primarie din carei .
nu este rusine la primar sa umble cu datoriile dupa el si cere de la noi sa mergem sa platim toate darile ?
pana cand udemereu va trai numai din banii de la orasul carei nu va fi bine pentru oamenii necajiti . din ce ar trai ei si neamurile lor daca nu ar avea pe mana banii de la oras si care vin de la europa ?

de teo la 24 martie 2015 - 14:30

JOS PRIMARUL SOVIN AL CAREIULUI !!!!!!

de kunst la 24 martie 2015 - 14:34

Heil, Iohannis !!! D-le Presedinte, ai auzit si ce masuri vrei sa iei pentru ca situatia din Carei, aflat pe teritoriu romanesc, sa se normalizeze, din cauza acestui prima antiromanesc !!!!!!!!!

de andrei la 24 martie 2015 - 14:51

FDG carei are semnate adeziunile la udmr carei….stie domnul presidintye ???

de ZSOLTI la 24 martie 2015 - 19:09

Stie da pe noi nu ne intereseaza ca avem nevoie de voturile svabilor care si asa nu stiu svabeste ca am avut noi grija de ei sa invete numai ce noi vrem!

de careian la 25 martie 2015 - 07:07

Stiti d-na ciuta ce va propun eu.Candidati dvs la functia de primar al municipiului pt ca oricum nu va convine nimic din ceea ce se face.

de caraian la 25 martie 2015 - 08:00

doamna ciuta nu are datorii la stat cum are domnul primar care are retinere pe salar pentru ele.
doamna ciuta nu are nevoie sa ia din banii orasului ca sa isi cumpere masina asa cum a procedat domnul primar care a luat de la bacau un renalul din banii fundatiei de turism local.
se poate trai bine si fara sa furi si sa te folosesti de oameni nevinovati ca sa faci evaziune si trafic de influenta..doamna ciuta nu are nevoie de un fin gazetar ca sa scrie impotriva celor ce deranjeaza sistemul mafiot careian care a imbarligat tot felul de interesati in a obtine foloase necuvenite…terenuri case si fonduri uriase au ajuns in buzunarele unui grup restrans careian..careienii au votat masiv consilieri liberali iar acum prefectura vrea sa bage cu forta pesedistii in consiliu ca nu mai fac fata cu dezvaluirile despre excrocheriile lor.
se putea face pavarea din centru si fara a schimba calitatea dalelor din proiect nu si facturarea si fara a trimite echipele de lucru pe timp de cateva saptamanai in debrecen pentru finisarea casutei primare.
doamna ciuta cu familia nu isi ascunde casele de ochii fiscului si nici masinile pentru ca poate sa isi justifice banii castigati…primarul se inconjoara doar de persoane dubioase cu bube in cap si dosare de delapidare tinute la sertar la judecatorie..
de fapt vreti ca cetatenii din carei sa plateasca darile pe care le cheltuie mafiotii si sa execute neconditionat tot ce spuneti voi si nu cumva sa deschida ochii si sa vrea locuri de munca in oras si bine platite..cat mai multi nescoliti si tampiti vreti sa faceti din careieni si nu cititori de Buletin de Carei care arata si fata reala a primariei caraiene!

de sany la 25 martie 2015 - 15:07

Afara cu udmr si cu primasul de ciardas din Careii Mari !!!

Lasati un comentariu