Jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu şi Simion Bărnuţiu

• publicat la: 15 martie 2015
Jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu şi Simion Bărnuţiu

Revoluţia de la 1848 n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fără trecut şi viitor, fără alta cauză decât voinţa intâmplătoare a unei minorităţi sau mişcarea generală europeană. Revoluţia generală fu ocazia, iar nu cauza revoluţiei române. Cauza ei se pierde în zilele veacurilor. Uneltitorii ei sunt optsprezece veacuri de trude, suferinţe şi lucrare a poporului român  asupra lui însuşi.”  (Nicolae Bălcescu,1850)

Lupta pentru drepturi politice şi sociale ale românilor ardeleni a început în primăvara anului 1848 şi a fost deosebit de dificilă, având ca opoziţie partea maghiară, care dorea unirea Ardealului cu Ungaria şi care datorită programului ei politic nega dreptul la existenţă naţională, la drepturi şi limbă a celorlalte naţionalităţi care locuiau în Transilvania. Maghiarii îşi doreau eliberarea de sub stăpânirea austriacă sub care erau de mai bine de un veac şi jumătate, dar doreau să o facă neţinând cont de doleanţele celor care locuiau alături de ei în Ardeal, românii şi saşii. Aceştia aspirau la rândul lor la drepturile fireşti ale popoarelor care doreau să îşi câştige libertăţile.

În acest context, românii realizează că victoria armelor maghiare ar duce la o asuprire şi mai mare şi chiar la negarea totală a existenţei naţionale a poporului român din Ardeal. Saşii sunt şi ei de aceeaşi părere şi vor lupta şi ei împotriva maghiarilor, consideraţi astfel insurgenţi care s-au ridicat împotriva ordinii austriece. Atât românii, cât şi saşii, se vor alătura cauzei habsburgice, ca fiind garantul supravieţuirii din punct de vedere naţional.

La scurt timp după declararea de către maghiari a unirii Ardealului cu Ungaria, declaraţie făcută fără luarea în considerare a poziţiei românilor ardeleni şi a saşilor, se mobilizează armata regulată maghiară şi miliţiile maghiare din Ardeal şi începe lupta acestora împotriva armatei austriece cu scopul de a pune stăpânire pe Ardeal. Armata austriacă se pregăteşte şi ea de război, iar românii, sub conducerea lui Avram Iancu, se organizează militar prin constituirea de miliţii.

Deşi revoluţia de la 1848 a cuprins toate cele trei ţări române, niciodată nu a fost considerată o mare sărbătoare la nivel naţional.

Din punct de vedere social, civic,  nu i se acordă atenţia cuvenită. Lipsesc dintre sărbătorile legale din România zilele de 3-5 mai 1848 , dată la care a avut loc Adunarea Naţională de la Blaj.
Românii doritori de libertate ca orice altă naţie, nu au reuşit să impună încă un cult al revoluţionarilor de la 1848.

Totuşi, membrii ai Despărţământului ASTRA Carei  au depus jerbe de flori la busturile celor doi revoluţionari de seamă: Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu. A fost rostită o scurtă rugăciune  şi  câteva cuvinte de apreciere pentru jertfa acestora.

redactia

comentarii

de Anton la 15 martie 2015 - 20:34

cei doi primari udmr isi bat joc de tot ce este romnanesc in oras cu ajutorul catorva csuriburi ce se tarasc in fata lor pentru un ban ba de chefuiala ba de o constructie hidoasa!!!
umbla vorba in primarie ca se inchide in birou primarii cu unirea care vrea sa dea jos pe AVRAM IANCU SI SA IL PUNA PE IABA IAR PLATOUL DIN FATA SA FIE DISTRUS CA SA NU SE MAI ADUNE ACOLO MULTI ROMANI SI SA SEMENE IARBA DE LA ADORIAN DIRECTORUL DIN PRIMARIE CARE ARE FIRMA DE GRADINARIT.

de Dan Tanasa la 16 martie 2015 - 09:56

Felicitări celor care au înțeles ce anume trebuie să facă românii pe 15 martie.

de andrei la 16 martie 2015 - 21:13

in sfarsit o comemorare pentru toti multumim pentru participare a fost inaltator

de Nelu la 19 martie 2015 - 09:02

FELICITARI ASTRA CAREI PENTRU INITIATIVA!
EROII NU MOR NICIODATA SI TREBUIE MEREU SA NE ADUCEM AMINTE DE EI!

de Roman}[]\':| la 19 martie 2015 - 09:08

FELICITARI !

de mariana la 19 martie 2015 - 23:41

sa ne chemati si pe noi anul viitor ca suntem mai multi cei care vrem sa depunem flori si sa spunem o rugaciune pentru eroii nostri!

de sorin florut la 20 martie 2015 - 05:03

mariana

O rugaciune pentru eroii nostri se pote spune inca in acest an, de Inaltarea Domnului = Ziua Eroilor, nu e necesar sa asteptati anul viitor!

Lasati un comentariu