Lansare de carte şi doine în primă audiţie la Carei

• publicat la: 7 martie 2015
Lansare de carte şi doine în primă audiţie la Carei

Vineri, 6 martie, de la ora 17.00 a avut loc lansarea cărţii ,,Atac la Balta Verde’’ a profesorului  Ioan Ciarnău, membru al Despărţământului ASTRA Carei, sub egida căruia a avut loc manifestarea. Autorul  are deja la activ  10 apariţii editoriale, articole şi studii ştiintifice în diverse publicaţii.

Profesorului  Ioan Ciarnău i-au stat alături ing.Daniela Ciută, preşedinta Asociaţiunii culturale ASTRA, Despărţământul Carei,  col.(r) Voicu Şichet,redactor al revistei de cultură şi educaţie patriotică ,,Eroii Neamului’’ şi Nicoleta Latiş, bibliotecară , cărora li s-a adăugat un public numeros. După  cuvântul  de deschidere al preşedintei Despărţământului Astra Carei, Daniela Ciută, prezentarea cărţii a revenit domnului Voicu Şichet.

El l-a felicitat pentru râvna pe care o are şi pentru abilitatea deosebită de a scrie la această venerabilă vârstă, după care a scos în evidenţă câteva elemente şi aspecte interesante din cartea domnului Ciarnău, spunând ,,Mi se pare tare interesant de-a lungul carierei scriitoriceşti a domnului Ciarnău  trecerile de la scrierile cu caracter istoric, monografic la romane, la cărţi memorialistice cum sunt cele ca ,,Cum am învins cancerul’’, ,,Nu eşti singur, Ionică’’.În această carte, deşi este vorba  un fapt real, un atac la un depozit de muniţie de lângă Craiova, unde era o şcoală militară de sanitari şi cu toate că este vorba despre o frumoasă poveste de dragoste dintre un militar şi o asistentă medicală care era şi ea tot un cadru militar se vede istoricul, monografistul, geograful din autor, pentru că repet, această poveste este pigmentată cu incursiuni în istorie, în geografie, în locurile natale şi chiar mai impresionează cu bagajul mare de cunoştinţe pe care ale are domnul Ciarnău despre zone mai depărtate de Satu Mare, zone ca şi Craiova, Târgu-Jiu, Făgăraş, zone pe unde îi poartă paşii pe eroii cărţii.

Nicoleta Latiş a evidenţiat mai apoi postura de romancier a scriitorului Ioan Ciarnău. Înainte de cuvântul autorului, au rostit alocuţiuni vicarul Radu Filip de la biserica Sf.Andrei  şi pr.Eugen Sava.

Autorul Ioan Ciarnău a rememorat multiple aspecte din viaţa sa, din perioada de timp care este surprinsă şi în volumul lansat, perioadă care l-a marcat profund şi despre care a promis că va mai scrie. El a  afirmat  că în romanele sale apar mereu aspecte idilice, romantice pentru că îi place să scrie într-un mod atrăgător, simplu, pentru ca cititorul să citească cu plăcere cartea pe care o are în faţă. În încheiere, a adresat  mulţumiri publicului numeros pentru participare şi prietenilor pentru sprijinul acordat.

Pe parcursul manifestării, Despărţământul ASTRA Carei a oferit publicului şi  autorului câteva surprize artistice inedite.

O primă intervenţie muzicală, un cântec de cătănie, a aparţinut elevei Denisa Vasile de la Liceul Teoretic Carei, acompaniată la taragot de tânărul elev Răzvan Ilona de la Şcoala Gimnazială nr.3.

Un moment liric aparte a fost susţinut de o foarte tânără urmaşă a lui Vasile Lucaciu din Lucăceni, îmbrăcată în frumosul port popular tradiţional, care a recitat fără cusur  poezia ,,Limba noastră’’, pregătită fiind de Mirela Horgoş, preşedinta Asociaţiei Urmaşii lui Lucaciu.

Au răsunat în sală şi versurile Doinei lui Eminescu, datorită consacratei de acum recitatoare a Liceului Teoretic, Roxana Mihaly, deţinătoare a importante premii judeţene .

Cei care au luat parte la lansarea de carte de vineri, au ascultat în primă auditie, două doine de cătănie, redate excepţional de moaţele din Marna, cunoscute careienilor de la şezătoarea de Dragobete şi de la Festivalul de Datini şi  Obiceiuri de iarnă din decembrie 2014.

Lelela Victoria, prof. Viorica Tomai şi Amalia Rusu au reuşit ca să pună în scenă  într-un timp scurt, melodii tradiţionale româneşti de o reală valoare, impresionând publicul. Ultima surpriză a serii a fost oferită de  Monica Rusu, cea mai nouă membră a şezătorii moaţelor, care a interpretat  de o manieră emoţionantă Doina lui Lucaciu.

Autorul a oferit la final autografe şi a invitat  asistenţa la un mic protocol. Evenimentul a fost organizat de Asociațiunea  Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Despărţământul ASTRA Carei, cu sprijinul Direcţiei de Cultură Carei.

 redactia

comentarii

de oana la 8 martie 2015 - 08:48

Felicitari autorului, felicitari organizatorilor pentru acest eveniment de suflet!

de Spectatoare la 8 martie 2015 - 09:01

Asa ete FELEICITARI ! A fost frumos si impresionant ! Sanatate autorului si felicitari tuturor celor care-i promoveaza scrierile neobositului prof.Ioan Ciarnau. Sa stiti D-le prof.” Nu esti singur Ionica” va suntem alaturi !

de Madalina la 8 martie 2015 - 09:10

Astra Carei merita tot respectul pentru ceea ce face si mai ales pentru ca nu uita ca vesniucia s-a nascut la sat chiar daca romanii nostri de la sat au fost mereu uitati si ignorati.
In zona Careiului toate satele romanesti au fost uitate de la fonduri de toate conducerile postdecembriste si totusi oamenii de acolo ne arata calea cea dreapta,cea a pastratii credintei si a obiceiurilor lor de mii de ani!
Felcitari Astra Carei pentru ca va aplecati si asupra romanilor de la sate si incurajati tinerele talente.Doinele noastre sunt aurul culturii noastre!

de valentin la 8 martie 2015 - 21:35

o manifestare deosebit de frumoasa si de bine organizata!

de Mircia la 9 martie 2015 - 08:56

Foarte frumoas le sta la moate in costumul popular si vreau sa le felicit si pe ele si pe elevii care au cantat si recitat.

Lasati un comentariu