Liberalii careieni au împărţit mărţişoare

• publicat la: 1 martie 2015
Liberalii careieni au împărţit mărţişoare

În fiecare an, conform traditiei populare, de 1 Martie,  bărbaţii oferă mărţişoare femeilor, indiferent de vârsta acestora. Obiceiul mărţişorului a apărut cu multă vreme în urmă, iar tradiţia şi semnificaţia sărbătorii s-a schimbat, şi ea, de-a lungul timpului.

Mărţişorul în forma sa cea mai simplă, şnurul alb-roşu, trebuie legat la încheietură, în jurul gâtului, pus în piept sau în păr la răsăritul soarelui, în prima zi de lună martie.

Credinţele străvechi investesc mărţişorul cu puteri deosebite, asemenea unui talisman care apără de forţele malefice.

Pe vremea dacilor, mărţişoarele erau confecţionate în cursul iernii şi se purtau doar după 1 martie. Unele surse spun că mărţişoarele erau atunci pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă. Alte surse arată că mărţişoarele constau în monede care erau atârnate de fire subţiri de lână, negru cu alb, iar metalul din care era făcut bănuţul, respectiv aur, argint sau bronz, arăta statutul social.

Mărţişoarele erau purtate pentru a avea noroc şi pentru a avea o vreme bună. Dacii mai credeau că aceste amulete aduc fertilitate, frumuseţe şi previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate până când copacii începeau să înflorească şi apoi erau atârnate de crengile lor. Debutul lunii Martie (Mart) este încărcat de riturile începutului, căci 1 Martie marca Anul Nou, şi mai cu seamă anul nou agricol.

Duminica, 1 Martie 2015, liberalii careieni, înarmati cu sute de mărţişoare, au fost prezenţi în centrul municipiului Carei pentru a oferi un simbol al primăverii reprezentantelor sexului frumos.

Aceştia au însoţit mărţişorul  oferit,de urări de bine şi sănătate pentru întregul an.

În municipiul Carei, oferta de mărţişoare  din acest an  a fost destul de modestă, doar doi întreprinzători fiind prezenţi în oraş. unul dintre aceştia a venit tocmai de la Buzău .

 redactia

comentarii

de dimitriu radu mihai la 2 martie 2015 - 06:12

fefalicitari pentru gestul frumos pe care la-ti facut in prag de venire a primaverii!

de Horia Mărieș la 2 martie 2015 - 12:46

Prietena mea bună de pe net.
Pe care n-am intâlnit-o niciodată.
Dar suntem concetățeni, avem în comun orașul natal.
O fată de toată isprava. Care știe să lupte. Foarte mare lucru!
Să-i oferim măcar un mărțișor virtual pe net.
Sunt sigur că îi va face mare plăcere.

http://m.adevarul.ro/locale/satu-mare/smaranda-hotareste-traiasca-povestea-emotionanta-artiste-descopera-viata-e-minunata-diagnosticat-cancer-1_54f2f754448e03c0fd1ac0be/index.html

de Lucian la 2 martie 2015 - 20:17

Un gest foarte frumos.Felicitari.
Doresc sa specific faptul ca doar in anumite zone ale tarii se ofera martisoare la fete.
In moldova de exemplu este tocmai invers,fetele ofera martisoare baietilor.

Lasati un comentariu