Mesaje europene la tribună, practici dictatoriale şi discreţionare în teritoriu

• publicat la: 16 martie 2015
Mesaje europene la tribună, practici  dictatoriale şi discreţionare în teritoriu

Mii maghiari din Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea și alte orașe din Transilvania au marcat  Ziua Maghiarilor de Pretutindeni prin marşuri, depuneri de coroane sau alte activităţi.

În fiecare localitate unde a fost marcată această zi au fost rostite discursuri  sau alocuţiuni de către importanţi lideri ai comunităţilor maghiare.

Ce este ciudat, este că la ceas de sărbătoare, fiecare dintre aceste discursuri îndeamnă la bună înţelegere şi pace între toţi cetăţenii acestei ţări în timp ce pe unii, faptele lor de zi cu zi  îi contrazic.

Să începem cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus, duminică, la manifestările de la Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că „lupta” maghiarilor în secolul XXI este să ceară respect în schimbul respectului.

„Libertatea pe care o cerem nu vrem să o luăm de la nimeni, dacă noi suntem liberi, şi cei de lângă noi sunt liberi. Vrem să fim egali, dar nu mai puţin egali. Frăţia, traiul împreună ne obligă să fim atenţi şi la istoria şi sensibilitatea celuilalt. Dar, în acelaşi timp, ne aşteptăm ca şi cei de lângă noi să respecte istoria noastră, valorile noastre, simbolurile noastre naţionale. Solicităm respect în schimb pentru respect. Acesta este lupta noastră pentru libertate, acum, în secolul XXI”, a afirmat în discurs Kelemen Hunor.

Careienii  îşi aduc aminte de  preşedintele UDMR care  pe data de 6 noiembrie 2012, aflat în plină campanie electorală la Carei, a depus capsula timpului în fundaţia clădirii Teatrului municipal, obiectiv din patrimoniul  local, doar în prezenţa oficialilor de la UDMR  şi a unui primar fără eşarfă tricoloră deşi era un eveniment oficial. Nici un consilier  local de etnie română sau vreun director  român de instituţie  publică nu a fost invitat, deşi clădirea Teatrului  Municipal este un bun public local.

Dacă la acea dată am luat în calcul şi varianta  “scăpării” din vedere, derularea ulterioară a vizitelor domniei sale ne demonstrează contrariul.

Pe data de 26 octombrie 2014, tot în campanie electorală fiind, acelaşi preşedinte şi acelaşi primar fără eşarfă tricoloră, taie panglica la un alt obiectiv din patrimonial local, renovat din fonduri europene, doar în prezenţa oficialilor maghiari deoarece cei români au fost invitaţi cu 25 de minute mai târziu. Deşi municipiul Carei este unul multietnic, la programul artistic prezentat cu  ocazia inaugurării Casei de Cultură,  au evoluat doar formaţii maghiare. Să ştiţi că şi românii din Carei au ansambluri  cu evoluţii de înaltă ţinută domnule Kelemen  Hunor. De ce deranjează  o evoluţie artistică multicultural-artistică  la Carei? Nu e păcat să daţi un cu totul alt semnal decât cel din discursurile la care este prezentă presa centrală?

“Frăţia, traiul împreună ne obligă să fim atenţi şi la istoria şi sensibilitatea celuilalt” ,este ceea ce aţi declarat la Sfântu-Gheorghe…..iar la Miercurea-Ciuc …

„Vor să ne priveze de şcolile noastre, de cultura noastră şi de tot ce este mai important în viaţa unui om, a unei comunităţi, a unei naţiuni: fundamentul identităţii naţionale. De parcă am trăi încă în secolul al XIX-lea, ei luptă împotriva comunităţii noastre şi consideră, într-un mod pe deplin eronat, că dacă ne vor învinge, se va instaura Canaanul”.

Cu alte cuvinte, ţinând seama de realităţile din Carei, putem spune că pentru români  a fost deja instaurat Canaanul prin  conducerea exclusiv maghiară în  municipiul multietnic şi prin diferenţele făcute între şcoli, în defavoarea românilor care beneficiază ultimii de proiecte de modernizare  dar mai ales de interzicerea simbolurilor româneşti în oraş iar cele care au fost amplasate înainte de instaurarea cuplului UDMRist  sunt dorite de a fi scoase . Busturi precum cel al poetului naţional al României,Mihai Eminescu, care   a fost interzis fără drept de apel domnule preşedinte Hunor, la fel şi cel al primului ministru Brătianu iar bustul suveranului român carea vizitat Careiul   nu este acceptat în parcul oraşului şi nici pe locurile vizitate de către acesta ….Cine este în municipiul Carei condus de UDMR , cel privat de cultură şi de tot ce este important în viaţa unei comunităţi?

Un alt lider UDMR, Borbely Laszlo,  afirma azi  la Târgu Mureş

„Pentru că în 1848 am pornit împreună, românii, maghiarii şi alţii din Europa, pentru unele deziderate foarte generoase, să fim liberi, să fim împreună, să fim fraţi, să fim egali, şi chiar dacă revoluţia a fost înfrântă, s-a întâmplat ceva în Europa, pentru viitorul Europei de atunci….Eu cred că în 2015 mesajul cel mai important este ‘haideţi împreună să vedem ce putem face’.

Pentru a da crezare celor afirmate, îi sugerăm domnului Borbely , să ia legătura cu liderul UDMR Carei pentru a fi informat la zi despre noile directive ale UDMR Carei. Facem această afirmaţie deoarece preşedintele UDMR Carei, din postura sa de primar  susţinut de consilierii UDMR,  interzice  comunităţii româneşti din municipiul Carei amplasarea de busturi ale personalităţilor reprezentative pentru aceştia în locurile dorite, în condiţiile în care şi românii sunt contribuabili oneşti la bugetul local şi de stat. Împărţirea oraşului în perimetre etnice care să nu permită amplasări de busturi româneşti decât pe axa Satu Mare- Oradea nu este o soluţie viabilă pentru  cele afirmate la Târgu Mureş în data de 15 martie 2015.

Tot pe data de 15 martie 2015, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat pentru AGERPRES că mesajul său s-a bazat pe ideea luptei pentru păstrarea identităţii naţionale. ‘Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de zi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă paşnică, fără sânge, pentru aceste idealuri, şi aceasta caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii dispreţuiesc simbolurile, precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conţinutul lor. Eu cred că trebuie să luăm în serios această luptă pe plan simbolic şi pe planul politicii de limbă, de limbă maternă. Are o importanţă specială şi limba vorbită prin care ducem această luptă,’ a subliniat Tokes.

Aceleaşi date le oferim şi europarlamentarului Tokes. Şi românii din municipiul Carei  au o identitate pe care doresc să o păstreze ! Nici lupta lor pentru păstrarea identităţii nu se doreşte a fi sângeroasă ci una paşnică. Căci în municipiul Carei este necesar a duce o luptă pentru păstrarea identităţii româneşti de care noi suntem mândri. Şi noi avem simboluri precum steagul sau statuia şi ţinem la ele deoarece pentru noi au o însemnătate deosebită. Cum se face că nu băgaţi în seamă aceste doleanţe ale noastre deşi  oraşul Carei nu vă este străin? Cum catalogaţi faptul că un preşedinte al UDMR se foloseşte de calitatea sa de primar pentru a interzice comunităţii româneşti din oraş amplasarea de busturi ale unor personalităţi marcante ale istoriei noastre?

La Cluj, a fost citit mesajul premierului Ungariei , în faţa camerelor de luat vederi şi ai reprezentanţilor presei locale şi centrale.

„Nici în anul 2015 naţiunea maghiară nu-şi poate dori altceva, decât să fie pace, libertate şi consens”. O urare deosebită doar că ea nu poate fi înfăptuită dacă liderii UDMR  din România  promovează  pe alocuri o politică discriminatorie la adresa  etniilor conlocuitoare din comunităţile multietnice.

Un discurs emoţionat a rostit la Oradea liderul UDMR, acesta declarând că  mesajul zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este unul european, bazat pe pace, înţelegere şi libertate, dar şi responsabilitate.

Eu cred că şi astăzi avem nevoie de pace între comunităţi şi între oameni, avem nevoie de înţelegere şi avem nevoie de libertate. Libertatea însă trebuie să fie înţeleasă în aşa fel încât să nu fie încălcată, să nu calce libertatea altuia”, a afirmat duminică Szabo Odon.

La nici 100 km distanţă, preşedintele UDMR Carei împreună cu consilierii UDMR, votează îmăotriva amplasării în Carei a bustului poetului naţional Mihai Eminescu, a fostului prim ministru Ionel Brătianu şi  împiedică amplasarea bustului regelui Ferdinand şi a scriitoarei Otilia Marchiş în interiorul localităţii, inventând varianta perimetrelor etnice ca  ţarcuri bine delimitate unde se pot amplasa busturile româneşti.

Praful se alege şi de acest discurs ce se dorea a fi unul în spirit european căci nu credem că vestea aniversării personalităţilor româneşti în Carei cu bustul mobil nu a ajuns până la Oradea.

Nu întâmplător am lăsat la final mesajul  președintelui  UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, acesta fiind şeful ierarhic superior, pe linie de partid , al primarului Kovacs Eugen.

Este o sărbătoare care de 167 de ani este cea mai importantă din cultura maghiarilor, indiferent în ce părţi ale lumii trăiesc. Pentru sătmăreni, este un îndemn, o sărbătoare de unitate, de început de primăvară și în sens propriu și sufletesc, este un îndemn de înnorire, de o speranță de viață mai bună”, a declarat senatorul Pataki Csaba.

Să ştiţi că şi românii careieni  au sărbători şi eroi şi personalităţi  dragi pe care le au aproape de suflet.  Cui foloseşte această luptă surdă  pe care UDMR Carei o duce împotriva   comunităţii româneşti din municipiul Carei? Am mentionat  deja o parte dintre toate aceste anomalii în convieţuirea bazată pe respect reciproc în Municipiul Carei -oraşul unde sunt interzise simbolurile româneşti.

Nu credeţi că a venit timpul abandonării ipocriziei  în favoarea începerii unei  relaţii în concordanţă cu statutul naţiunilor europene din care facem parte şi la  care tot faceţi referire?

La început de primăvară, ar trebui primenite şi atitudinile organizaţiei careiene inclusă în cea judeţeană , un prim pas fiind abandonarea mentalităţilor  de tip feudal şi dictatorial şi sădirea unei doze sănătoase de democraţie autentică.

redacţia

comentarii

de karcsi la 16 martie 2015 - 10:43

eu nu sunt impotriva la busturile romanesti!

de doctor la 16 martie 2015 - 13:00

rusine UDMR CAREI!!!!
iredentisti extremisti si sovini care nu se simt bine numai daca dau cu pumnul in jur!!!!
rusine scoala vasiule lucaciu care a permis asemenea manifestari si la fel si liceele ce traiesc din banii romaniei!!!
rusine preoteselor romance care stau ghiocel in fata ungurilor extremisti pentru o coaja de director aruncata. una e inmregimentata la tulipani iar aalta face manifestari grandioase la tulipani. preotii la sala de nunti ungureasca stau cipoor iar preotesele romance fac pe ghioceii la scoala…halal sa le fie!

de sorin florut la 16 martie 2015 - 22:56

Borbely Laszlo poate afirma ca in 1848 „am pornit impreuna”, numai ca afirmatia respectiva este neadevarata. Punctul 12 al proclamatiei din Pesta, din 15 martie 1848, zice „Unio”. Iar „unio” insemna incorporarea Ardealului (si a altor zone neunguresti) in Ungaria, nesocotind – adica nerespectand – dorinta si vointa majoritatii romanesti a provinciei. Dupa vechiul principiu „romanii nu conteaza”. Samanta discordiei si a pozitiilor ireconciabile ale romanilor si ungurilor la 1848 a reprezentat-o acest punct 12 al proclamatiei de la Pesta. Patru litere (unio) care au facut sa curga mult sange in Ardeal, ducand disensiunile pana la conflict armat. De aceea, afirmatia „am pornit impreuna” este incorecta, pentru ca inca din start, proclamatia pestana, pretinzand includerea in Ungaria a unor teritorii si natiuni neunguresti, a fixat obiective dincolo de drepturile firesti ale natiunii ungare. Vrand sa ia si ceea ce nu le apartinea, i-a transformat pe unguri in contrarevolutionari in afara Ungariei etnice si i-a facut sa piarda tot ceea ce obtinusera in primavara lui 1848. Pentru ca, refuzand altora libertatea pe care o pretindeau pentru ei insisi, ungurii au ridicat impotriva lor popoarele carora le-au refuzat dreptul la aceeasi libertate, in numele unui ideal bazat pe ambitii expansioniste, imperialiste, iar nu pe realitati etnice.

de ioan blideran la 17 martie 2015 - 13:05

,,Cand ti-e lene,te si doare”.Am invatat ,de la dascalii mei,ca si rabdarea are o limita,ca, daca iti cresc cucuie in calcai,te si doare.
Apreciez spusele domnului SORIN FLORUT,banuind ca ,,ce-i mult”,strica.
Pana cand,putem suporta atata imbecilitate.Recomand,svabilor,, vocsiti”,sa
citeasca ,,ISTORIA NEMTILOR din REGIUNEA SATMARULUI”,scrisa de dr.ERNEST HAULER,profesor,nascut pe meleaguri careiene(Moftinul Mare),fost profesor la ,,Liceul de frumoasa traditie,,Vasile Lucaciu” CAREI,mai apoi la ,,Liceul ,,Mihai Eminescu”Satu Mare,al carui absolvent,ma mandresc ca am fost si eu.(o rerrum,ce vremuri).
De ce acesti,asa zisi ,,svabi”,nu au gasit un coltisor si pentru a fi mentionat ,,intr-un cotlon al expozitiilor etalate la ,,CASTELUL GROFILOR”,intitulat generic ,,svabii din zona Careiului(cu aproximatie),cand svabii din zona nu cunosc limba svabeasca(dialect german),nemaivorbind ca ,,marii nostri <>,nu cred sa cunoasca decat,,GUTENN ABEND,,,inc cel mai faborabil caz,,Auf Wiederseen”,sau Auf Wiederhorren”.
Sa-si aminteasca ca nu se poate face asa cum ar dori ,,unii”.

“Istorie se cheama ceea ce s-a intamplat cu adevarat, nu ceea ce am vrea sa se fi intamplat.”
Nicolae Iorga
Sper sa mai revin,cu alte comentarii.
,,Cand,ti-e lene,te si doare”.

de erna la 18 martie 2015 - 11:47

nu sunt de acord ca sa se bAGe la copii nostri pe gat toate aceste serbari fortate si sa fie invatati sa fie extremisti si sa strige ca ei nu o sa fie sclavi peaici!
toata ziua au fost dusi la repetitie pe scena la scoala si pusi sa invete poezii razboinice si daca noi aici traim in pace si intelegere cu romanii .de ce trebuie sa facem atata scandal pentru 15 martie si cand romanii pun steagurile romaniei la poarta sa spunem ca sunt nationalisti???
pentru asta a fost adusa o educatoare de directoare adjunkta la scoala ca sa faca ce spune levente honvedu sef la directia de invatamant de la primarie???

Lasati un comentariu