OPC Satu Mare a retras de la vânzare mai multe produse expirate

• publicat la: 2 martie 2015
OPC Satu Mare a retras de la vânzare mai multe produse expirate

În perioada 09.02 – 13.02.2015 în conformitate cu programul privind tematicile de control pe trimestrul I 2015, comisarii de la Protecţia Consumatorului Satu Mare au desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la indicarea preţurilor la comercializarea produselor alimentare şi încadrarea în data durabilitătii minimale, respectiv data limită de consum ( produse perisabile din punct de vedere microbiologic) a produselor alimentare existente la comercializare.

Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare de  pe raza judeţului Satu Mare, fiind  verificaţi  10 operatori economici, cantitatea  cu abateri fiind de  78.8 kg  din total cantitate controlată de 623 de kg.

    Deficienţe constatate:

Un operator economic din localitatea Lazuri, nu avea afişate (la produsele fitosanitare-pesticide) preţurile de vânzare şi pe unitatea de măsură, aceeaşi deficienţă constatându-se şi la alţi doi operatori economici  din localitatea  Noroieni, jud .Satu Mare ( la: pulpe pui, pastă mici, carne tocată, ouă-40 buc.) şi  din localitatea Bercu,   jud. Satu  Mare la  (detergenţi, tampoane igienice, batiste hârtie, etc).

Trei operatori economici din localitatea Nisipeni, nu aveau indicate preţurile  la  Bercu  (legume-fructe, napolitane),la  (biscuiţi, turtă dulce, napolitane, legume-fructe, etc.)  sau  la (portocale) din Satu Mare.

   Produse cu data durabilităţii minimale depăşită, s-au depistat la comercializare la 4 operatori economici  Localitatea Lazuri (ciocolată) din localitatea Petreşti ( la parizer), la  (strudel cu mac, ruladă pizza) şi  din  localitatea Bercu la  (pipote, carne tocată).

Toate aceste produse au fost oprite definitiv de la comercializare şi au fost retrase din circuitul consumului uman, iar operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment şi amenzi în valoare de  14.000 lei, fiind  oprite definitiv de la comercializare 10,3 kg produse, în valoare de 278,85 lei.

Comisarii de la Protecţia Consumatorului sfătuiesc consumatorii să citească atent etichetele  produselor alimentare, astfel încât să aleagă doar produse a căror dată de expirare să nu fie depaşită. De asemenea, ofertele existente la promoţie trebuie verificate de consumatori astfel încât să nu le afecteze interesul economic.

Lasati un comentariu