Primarul careian „asmute” presa aservită asupra liberalilor careieni care votează pentru salariile medicilor de la spital înainte de Paşte. Rectificare bugetară pentru un buget neaprobat!

• publicat la: 31 martie 2015
Primarul careian „asmute” presa aservită asupra liberalilor careieni care votează pentru salariile medicilor de la spital înainte de Paşte. Rectificare bugetară pentru un buget neaprobat!

Şoc şi Groază! Rectificare de buget  pentru un buget neaprobat! Bazându-se  pe alianţa formată de formaţiunea din care face parte cu formaţiunea partidului de guvernământ, primarul Kovacs îşi permite să instaureze în municipiul Carei legi proprii, diferite de cele ale statului român din care face parte oraşul Carei.  Acesta profită şi de faptul că finul de cununie este angajat la trustul de presă din alianţa amintită,  unde numai pe primele 10 luni ale lui 2014 s-au scurs multe zeci de milione de lei în condiţiile în care consemnările despre municipiul Carei sunt aleatorii şi doar  omagii  aduse naşului, ca în vremurile de tristă amintire. Consemnările din presa de casă nu menţionează faptul că a fost aprobată o rectificare de buget fără ca în prealabil bugetul să fie aprobat!

Consilierii careieni au fost convocati luni 30 martie 2015 la o şedinţă extraordinară. În materialele primite cu 3 zile înainte, pe ordinea de zi figurau 2 proiecte de hotărâre.

Cu 2 ore înainte de şedinţa de consiliu din  30 martie 2015, la ora 10,00, membrii Comisiei Economice au fost convocati telefonic pentru o scurtă şedinţă de la ora 11,45.  La sedinţă  a luat parte şi directorul financiar contabil de la Spitalul Municipal Carei, ec.Sălăgean Adriana.

Mare a fost mirarea consilierilor din Comisia Economică când  directorul financiar contabil de la spital a început să le povestească despre  repartizarea excedentului  bugetar pe 2014, în condiţiile în care nu exista nici un material distribuit despre acest proiect!

Odată intrati în sala mare de şedinţe, consilierii liberali au avut parte de o nouă surpriză, deloc plăcuta şi deloc legală. Preşedintele de şedinţă, Ionuţ Oneţ, consilier din partea PSD , a supus la vot  4 proiecte de hotărâre deşi  pe invitaţia oficială figurau doar 2!

„… în deschiderea şedinţei, supun la vot cele 2 proiecte de pe ordinea de zi, completate cu încă două preoiecte de hotărâre…„,  afirma presedintele de sedinta, cu toate că proiectele de hotărâre despre care vorbea nu au fost distribuite  şi deci nu se ştia despre ce anume este vorba.  Trebuie să recunoaştem  că modalitatea de lucru din primăria din Republica de la Carei este una cu totul şi cu totul originală.

Evident, consilierii liberali   semnalează faptul că nu a fost distribuit niciun material, alianţa UDMR-PSD-PLR băgând capul în pămând şi păstrând o tăcere complice.

Staţi puţin…supuneţi la vot încă 2 proiecte despre care nu ştim nimic…le introduceţi acum fără să le vedem…„, afirmă consilierul Ilie Ciută, moment în care proiectele care nu figurau pe invitaţia oficială de şedinţă au început să fie distribuite dinspre masa  consultantului juridic al primăriei ,Sroth Clara.

Tot datorită acestei anomalii, consilierul liberal Dan Bontea, propune amânarea celor 2 proiecte pentru a le putea studia „..nu putem să votăm sau să dezbatem ceva ce nu am văzut şi nu am studiat”.

Vizibil deranjat de intervenţiile pertinente ale liberalilor care se încăpăţânează să respecte  cursul legilor în vigoare,  primarul Kovacs  crează o mică ambuscadă pentru a încerca să acopere deficienţele executivului careian şi mangementul său defectuos din cadrul primăriei careiene.

Problema salariilor angajaţilor de la spitalul Carei este folosită ca vârf de lance pentru a ataca liberalii şi mai ale respectul lor pentru lege.

„..iar au început atacurile de la liberali….nu am ce face…aceste proiecte trebuie introduse…personalul de la spital trebuie să îşi ia salariile înainte de Paşte… Vă dăm o pauză de 15 minute ca să studiaţi proiectele primite… ” se lamenteaza primarul.

„Vi se pare normal să  votăm 2 proiecte  primite la început de   şedinţă şi şi atunci doar la solicitarea noastră ? ”  i se adresează elegant consilierul liberal Ilie Ciută.

Cu alte cuvinte, pentru primarul careian, primăria este o feudă personală unde aplică  un management asemănător celui derulat la cele 4 firme ale domniei sale care au ajuns falimentare  şi pentru care încă mai are de plătit datorii la bugetul de stat.

Domnule prim ministru Ponta, Domnule preşedinte Klaus Iohannis, Domnule Prefect, cum comentaţi faptul că aleşii locali careieni nu primesc materialele de şedinţă în termenul stabilit de lege  şi sunt puşi să voteze în alb proiecte de hotărâri pe ordinea de zi a unui Consiliu Municipal?

Vă dăm 15 minute pentru a studia cele 2 proiecte de hotărâre”  (dintre care unul era de rectificare bugetară)  sună oferta unui primar  care se împotriveşte amplasării de busturi româneşti în parcurile oraşului!

După scurgerea celor  15 minute, preşedintele de şedinţă supune la vot  ordinea de zi  cu cele 2 noi proiecte de hotărâre.

Primul punct de pe ordinea de zi  a fost  unul dintre punctele amânate la şedinţa anterioară, şi anume Proiectul  de hotărâre privind aprobarea cuantumului cotizatiei Municipiului Carei în calitate de asociat- membru fondator al “Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Judetul Satu Mare”.

„La şedinţa anterioară, motivul pentru care a fost amânat acest punct a fost lipsa de informaţii legate de cuantumul cotizaţiei solicitate ..de ce trebuie să plătim o cotizaţie de 21.112 lei când  de fapt aceasta era de 10 mii lei” ,a intervenit consilierul Dan Bontea.

Nici  de această dată primarul Kovacs nu a reuşit să ofere mai multe infomaţii consilierilor interesaţi de soarta banului careian.

„Nu stiu să vă spun mai multe decât la sedinţa   trecută…mâine va fi şedinta ADI la Satu Mare   si suntem singurii  care nu  am aprobat  acest  cuantum  si aprobarea modificării actului constitutive  al asociaţiei  de dezvoltare  intercomunitară. De ce nu sună consilierul Ciută pe Ştef care i-a fost şef , şi să ceară el mai multe lămuriri…ce tot stăm să frecăm menta pe aici când am fi putut  deja aproba aceste proiecte…”  a afirmat în stilul deja consacrat primarul Kovacs, frecatul mentei sau al capului figurând în topul expresiilor sale favorite.

„Nu este  normal acest  comportament  vizavi de noi din partea unui primar …s-a amânat  acest punct la şedinţa trecută pentru că  nici primarul nu stia ce să facă, nu  era lămurit.. ”  a intervenit şi liberalul Adrian Bucureştean, scoţând în evidenţă faptul că primarul vrea să scoată castanele fierbinţi din foc cu mâna liberalilor.

„Trebuie să plătim 21.112  lei dar   noi nu suntem atâţia locuitori şi stii foarte  bine domnule  primar…” ..a adăugat şi liberalul Bontea.

Dezbaterile au fost încheiate de primarul Kovacs, în nota sa caracteristică „Nu mă mai frecati atâta la cap….să încheiem şi să votăm….”

Primele 2 proiecte de pe ordinea de zi, de fapt singurele ce au figurat pe invitaţia la şedinţă adresată aleşilor locali, au fost votate de către alianţa UDMR-PSD-PLR.

Au fost luate apoi în discuţie  cele 2 proiecte de hotărâre introduse pe masa de lucru , după  intervenţia consilierilor liberali, singurii deranjaţi că li se solicită votul pentru materiale pe care nici măcar nu   le-au văzut.

Documentul de mai sus este semnat de Directorul medical,medic pediatru Silaghi

Aprobarea excedentului bugetar  ca sursă de finanţare pentru acoperirea  cheltuielilor suplimentare  şi acordarea în avans a salariilor angajaţilor de la spital a fost votată de către toţi consilierii, inclusiv cei liberali fapt consemnat in procesul verbal al şedinţei şi nu cum eronat apare în gazeta la care scrie şi semnează ca director finul de cununie al primarului Kovacs.

Deşi gazeta în cauză încasează sume uriaşe de la primăria careiană, nu este pentru prima dată  cand consemnările sunt eronate şi orientate împotriva consilierilor liberali, singurii consilieri care dispun şi de darul  vorbirii înafară de cel al ridicării mâinii la comandă.

După aprobarea acordării salariilor angajaţilor de la spital de către toţi consilierii prezenţi la şedinţa extraordinară din data de 30 martie 2015, deci şi de cei liberali , a mai rămas de aprobat  rectificarea bugetului de cheltuieli de la spitalul Municipal , pe trimestrul al doilea,  în conditiile în care până la ora la care s-a desfăşurat şedinţa , consilierii apobaseră doar bugetul de cheltuieli pe primul trimestru!

Domnule Prim Ministru si Domnule Ministru de Finanţe, cum explicaţi faptul că la primăria din Republica de la Carei se accepta  ca să se aprobe  o  rectificare de buget pentru un buget care nu a fost aprobat de Consiliul Local?

acestea sunt cele aprobate la sedinta din 24 februarie 2015, adica bugetul pe primul trimestru din 2015

 

solicitarea de rectificare pentru bugetul pe intregul an

document ce cuprinde de fapt cheltuielile pe trimestrul II …

„Nu  este în regulă …nu putem aproba această  rectificare  pe trimestrul  II când noi nu am aprobat  decât bugetul  pe trimestrul I „, atrage atenţia consilierul liberal Ciută .

Reacţia colerică, de neconsemnat,  a domnului primar  la intervenţia consilierului Ciută, o punem pe seama  estompării de moment  a   fişierului de memorie ce conţine documentul oficial ce atestă cele semnalate de membrul Comisiei Economice, consilierul  Ciută, cel care este mereu cu plata la zi a tuturor obligaţiilor fiscale ce îi revin ca cetaţean al acestei ţări şi al acestui oraş.

„Stiu că există   o maşină de vot   şi se aprobă în acest consiluiu orice  vrea primarul.. dar   măcar  să păstrăm aparenţele…că ne facem de râs ca şi consiliu …cum vreti să  rectificăm ceva  ce  nu a  fost aprobat?”   a  afirmat la final liderul liberalilor careieni.

Alianţa UDMR-PSD PLR nu a ţinut seama de  anomalia semnalată  de consilierul liberal, votând  o rectificare pentru un buget care nu a fost aprobat.

De la şedinţa de luni,  30 martie 2015 , au lipsit consilierii Keizer Ludovic,UDMR şi Alina Mocanu,PLR.

Precizăm pentru cei neavizaţi şi necunoscători ai realităţilor careiene, că Spitalul careian este unul Municipal şi nu unul orăşenesc.

comentarii

de Horia Mărieș la 31 martie 2015 - 03:59

Azi 31 martie 2015 se implinesc 174 ani de la nașterea lui Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea) a fost un publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române.

Cu ocazia acestei aniversări, stimată redacție, vă rog eu frumos să nu-l mai satirizați pe primașul Kovács a lu’ Jenă fiindcă nu o să se mai aboneze la Buletin de Carei!

https://youtu.be/89eJpmac250

Rock Filarmonica Oradea – De ne vei satiriza (Iosif Vulcan)
CD – „Cel mire-ncântător”, 1997 Text: Iosif Vulcan Muzica: Florian Chelu Madeva (vocal, bass & guitar).

de dimitriu radu mihai la 31 martie 2015 - 05:42

consider ca medicii de la spital fac eforturi mari ca sa ne faca sanatosi ,cu toate ca sunt sub numarul necesar si ca sunt posturi unde anumite sectii nu au medici.Au plecat din Carei(vezi cazul Braniste un foarte bun medic )orinu s-au scos la concurs(lucru pe care nu il stiu l-am auzit de la oameni din bransa ,daca gresesc imi cer scuze),pentru acest motiv consider ca trebuie sa isi ia salariile inainte de PASTE indiferent de ce etnie sunt.Aici nu se pune problema etniei ci OMENIEI.

de dimitriu radu mihai la 31 martie 2015 - 05:55

si inca ceva ,este bine ca s-a remediat avaria de la electrica,in schimb trebuie rmuemediata si avaria de pe drumuri exemplu drumul Carei -Satu Mare in fata la DOMO acolo s-a traversat drumul s-a pus piatra sparta dar intre timp acesta s-a lasat si acum este o groapa pe toata latimea drumului,acest fenomen este peste tot acolo undd cae s-a traversat soseaua ori trotuarul.Cred ca ar fi bine sa se remedieze acest inconvenient stradal .

de Matei la 31 martie 2015 - 08:15

pe cine deranjeaza adevarul domnilor?
primarul a ajuns sa sacrifice pana si imaginea medicilor in incercarea de a isi imbunatati imaginea. nu accepta in consiliul de administratie nici un medic careian dar se da mare aparator al lor!
cine semneaza in locul directoarei aprobarea cheltuielilor? va e frica sa semnati si bagati la apa un medic paralel cu cifrele contabile???
spitalul careian a fost facut datorita liberalilor care au adus ministrul sanatatii savada nevoile careinilor si asa a venit primul milion de euro asa ca nu tine cu dezinformarea!
la puscarie cu penalii si mai platiti datoriile primarului ca nici rromii nu au atatea datorii!

de Iarăși eu la 31 martie 2015 - 16:19

Într-adevăr, sunt putini medici la spitalul din Carei. Păcat, ca a plecat Dr. Braniste, și a rămas singurul anestezist o doctorița, cine de mult at trebui sa fie în pensie. Nu mai are răbdare nici cu pacienții, nici cu personalul,nu știu cât mai trebuie sa suporte caraieni ca viata lor, dacă cumva ajung la operație, sa fie în mana unei bătrâne isterica. Aduceți un medic specialist anestezist în Carei!

de aisistent la 31 martie 2015 - 16:26

cuibul de nebunii de la udemereu este la spital si acolo se pot suge cei mai multi banii de la toate partile.au pus erjike pe saracul silaghi doctor sa semneze ca si asa nu stie ce semneaza dar nu se spune nimic despre cele peste 130 de angajari de la spital ???scorul pentru asistente este de 2500 euro iar daca nu semnezi adeziune unde spune lia nu mai lucri la spital si nici nu mai faci zacusca pentru sefa!

de Petre la 31 martie 2015 - 17:18

Eu ma bucur ca a plecat Braniste. Era tare „penzehes”. Cred ca a fost bine ca l-au ras de acolo. Nu se poate construi o societate sanatoasa (nu medical) cu oameni ca Braniste. Adevarul este ca nici statul nu-si plateste bine medicii si e liber la buzunarele late cusute pe halat. Au peste 10 ani de scoala pentru un salar de nimic. In Carei sunt medici extraordinari, precum sunt si mercenari sau chiar macelari, nu medici. Eu pariez pe dr Dragos Cipri dar si pe altii! Felicitari tuturor medicilor adevarati, cu suflet.

de Iarăși eu la 31 martie 2015 - 19:22

Dr. Dragoș este un medic foarte bun. În legătură cu Dr. Braniste, el nu era mai flamand de bani ca Dr Petkes, cine tine pacienți la secția ATI cu 100 RON per săptămâna,iar dacă nu îi dai bani destui, vorbește cu tine ca cu o cârpă. Oricum, în momentul de fata, sunt medici tânări și buni în Carei! Îndepărtați baba turbata, și va fi un colectiv excelent!

de Mihai la 31 martie 2015 - 19:43

Domnul doctor Braniste este foarte apreciat la Satu Mare pentru ca acolo nu se face diferenta intre medici romani si medici unguri cum e la Carei.
domnul doctor Braniste isi face meseria pentru cxare s-a pregatit si nu umbla la balta la Ianculesti fara sa plateasca taxa ca si palbacsi si apoi se duce la politie sa depune reclamatie impotriva satenilor dar nu poate dovedi ca are chitanta pentru orele de pescuit!Cuibul de udemeristi de la spital loveste mereu in cei ce nu stau ghiocel cum sta si erjike la jeno!

de dna la 2 aprilie 2015 - 22:09

asa de disperat e nicusoru pesedistu sa ajunga consilier ca ataca liberalii la gazeta finului primerului careian ? crede ca si la consiliu e cu imunitate ca la sova si scapa de dat socoteala pentru banii de casa?? sau nu mai are cine llinje dosu jenei tulipane ?

de Peter la 3 aprilie 2015 - 20:34

Voi face referire la: http://m.frissujsag.ro/?p=114456

de Peter la 3 aprilie 2015 - 20:37

Több fronton indítanak támadást a nagykárolyi magyarság és a nagykárolyi magyar polgármester ellen a román nacionalisták.
Asta sa i-o zici lu’ mata, ca de-i baba batrana te va crede, iar de traieste in Carei si chiar e ancorata in realitatea careiana va sti ca esti un micinos si un dezinformator penibil de jegos.

de Peter la 3 aprilie 2015 - 20:42

Az egyik helyi, román nyelvű, nyíltan magyarellenes honlap szerkesztőinek cikkeit figyelembe véve, egy nem kevésbé közismerten magyarellenes szerző, bizonyos Dan Tănasă, egy általa képviselt, pusztán nevében európai szervezet révén beadványban kéri, hogy Nagykároly két iskolájáról, távolítsák el az oda több mint tíz évvel ezelőtt, a helyi RMDSZ szervezet által kihelyezett emléktáblákat.

Ba gunoi cu cravata! Poi sa te mânce paduchii ca cineva e magyarelenes cand tu, javra imputita nu aprobi ca romanii sa se simta acasa. Dar stai linistit ca povestea nu se va oprii aici umflatule bolnav mintal si zaharos. Nyiltan magyarelenes esti tu penibilule!
Cat tupeu ai voma ordinara. Cine te mai crede datornic besmtic.

de Peter la 3 aprilie 2015 - 20:46

Amint azt Kovács Jenő polgármester, a nagykárolyi RMDSZ szervezetének elnöke tájékoztatásul elmondta, petíció érkezett az önkormányzathoz, melyben a valamikori vármegyeházán, jelenleg a Iuliu Maniu Műszaki Líceumnak otthonául szolgáló épületen lévő Kölcsey Ferenc-, illetve az 1-es Számú Általános Iskola falán lévő Petőfi Sándor-emléktáblát kifogásolják.

Baaaa laie! Poate asa e legea si nu ai respectat-o! Ce mta te precipiti. Te ofensezi ca o cu.va! Nu a dat nimeni cu parul, dar poate ar trebui sa-ti dai vre-o doua ca sa-ti revii!

de dermato la 16 aprilie 2015 - 21:36

http://www.timesnewroman.ro/it-stiinta/s-a-stabilit-stiintific-secuii-nu-sunt-o-etnie-ci-o-boala-de-piele

se aplica si pentru koldusu careiului si sefutilor politici ca ling labele covaciste

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2015 - 02:04

Drept la replică.

Comentariul postat sub semnatura ing. Horia Mărieș, sub articolul de la link-ul de mai jos, nu-mi aparține.

Cred că a fost postat în numele meu de un anumit prof. ing. Tiberiu, pensionat acum un an de zile de la Liceul S. Bărnuțiu din Carei, ca de altfel și celelalte postări de sub acel articol. Am solicitat ferm redactiei gazetei respective să dea dovadă de fair play si să publice urgent prezenta dezmințire.. În caz contrar, o să o postez in toate ziarele online ce apar in județul SM.

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2015 - 08:10

Cănd mă refeream la „link-ul de mai jos” (și care a fost șters) mă refeream la articolul cu titlul „Angajaţii Spitalului Carei îşi vor primi salariile înainte de Paşte” apărut in ziarul sătmărean concurent, cel al finului de primaș.

Lasati un comentariu