Scade numărul virozelor respiratorii la nivelul judeţului Satu Mare

• publicat la: 11 martie 2015
Scade numărul virozelor respiratorii la nivelul judeţului Satu Mare

 

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare vine cu veşti bune: numărul infecţiilor respiratorii este în scădere. În ultima săptămână de monitorizare (2.03- 8.03.2015) au fost înregistrate peste 600 de îmbolnăviri cu infecţii ale căilor respiratorii şi alţi 416 de sătmăreni au ajuns la medicul de familie cu pneumonii, toate aceste cifre sunt în scădere faţă de săptămâna anterioară. În continuare, cei mai sensibili rămân copiii, iar părinţii sunt sfătuiţi să le acorde acestora o atenţie deosebită.

Grupa de vârstă cea mai afectată a fost în special cea cuprinsă între 5-14 ani la care s-a înregistrat  207 cazuri, dar infecţiile respiratorii fac victime şi în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani.În ceea ce priveşte pneumoniile, acestea au făcut victime în special în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani, fiind înregistrate 149 de cazuri.

Specialiștii din Ministerul Sănătății atrag atenția și spun că îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecțiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecțiunile cronice respiratorii, afecțiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea există un risc crescut pentru copiii de vârste fragede și pentru femeile gravide.

 Pentru a nu vă îmbolnăvi, este bine să evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, îndepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută. Mențineți o distanță de cel puțin un metru față de orice persoană cu simptome de gripă și evitați aglomerațiile. Atunci când distanța nu poate fi menținută, trebuie să reduceți la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoană.

De asemenea, spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejați de virus. Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, în special după ce tușiți sau strănutați.

Dacă sunteți bolnav, stați acasă, nu vă duceți la serviciu sau la școală și limitați contactul cu alte persoane.

Lasati un comentariu