UDMR acuză MAI de stigmatizare dar aplică în Carei politica de stigmatizare a românilor şi a istoriei lor

• publicat la: 26 martie 2015
UDMR acuză MAI de stigmatizare dar aplică  în  Carei politica de stigmatizare a românilor şi a istoriei lor

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România acuză Ministerul Afacerilor Interne că promovează o strategie ofensatoare și stigmatizantă la adresa comunității maghiare.

Reprezentanții Uniunii acuză faptul că manifestările publice pro-autonomie sunt tratate asemenea celor rasiste, xenofobe sau extremiste și sunt clasificate ca fiind surse de pericol la adresa siguranței naționale cu toate că, spun reprezentanții UDMR, acestea au un caracter pașnic și democratic.

” România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate naţională de pe teritoriul ei”, se arată în documentul citat de Mediafax.

Grupul UDMR din Camera Deputaţilor respinge cu maximă fermitate această „clasificare incriminatoare, prin care aspiraţiile legitime şi democratice ale comunităţii maghiare sunt considerate surse de pericol la adresa siguranţei publice”.

„O astfel de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor noastre nu poate fi inclusă ca măsură în strategia unei ţări care este de opt ani membră a Uniunii Europene”, a mai transmis UDMR.

Acelaşi Grup  UDMR din Camera Deputaţilor  nu a avut  nici o luare de pozitie când  primarul UDMR din municipiul Carei şi consilierii UDMR din CL Carei au interzis amplasarea bustului poetului naţional al României  pe teritoriul oraşului Carei, al fostului prim ministru Ionel Brătianu, au interzis amplasarea în parcurile oraşului Carei a bustului regelui Ferdinand al României , când preşedintele Kelemen Hunor vine şi taie panglica la Casa de Cultură din municipiul Carei doar în prezenta etnicilor maghiari şi apoi asistă la un program  cultural exclusiv in limba maghiara într-un oras multietnic, ignorând şi jignind astfel românii şi şvabii careieni.

Careienii  îşi aduc aminte de  preşedintele UDMR care  pe data de 6 noiembrie 2012, aflat în plină campanie electorală la Carei, a depus capsula timpului în fundaţia clădirii Teatrului municipal, obiectiv din patrimoniul  local, doar în prezenţa oficialilor de la UDMR  şi a unui primar fără eşarfă tricoloră deşi era un eveniment oficial. Nici un consilier  local de etnie română sau vreun director  român de instituţie  publică nu a fost invitat, deşi clădirea Teatrului  Municipal este un obiectiv din patrimoniul careian.

Comunitatea românească din municipiul Carei îşi sărbătoreste personalitătile cu  bustul mobil , în ţara lor, pentru că majoritarii UDMR aflati vremelnic la conducerea oraşului calcă în picioare orice drept al românilor, le interzice aspiraţiile  legitime şi democratice la istorie, la sentimente nationale.

O astfel de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor  comunitatii românesti careiene  nu poate fi inclusă ca măsură în strategia unui oraş condus vremelnic de reprezentanti ai UDMR, oraş situat în ţara  care este de opt ani membră a Uniunii Europene!

În acest oraş din România sub Klaus Iohannis, membră a Uniunii Europene, încă se împarte  volumul  “Traseul legendelor sătmărene”,un fals istoric finanţat cu bani europeni.

redactia

comentarii

de sorin florut la 27 martie 2015 - 07:06

Acuzatii de la UDMR am tot auzit, pentru ca e mai greu de vazut barna din ochiul propriu decat paiul din ochiul altuia. Manifestarile pro-autonomie sunt pasnice, nu si neaparat democratice, iar obiectivele enuntate in cadrul lor nu sunt un pericol la adresa sigurantei nationale a Ungariei, dar sunt la cea a Romaniei. Pe de alta parte, la manifestarile pro autonomie nu participa intreaga etnie ungara din Romania, sprijinul pentru autonomia etnica vizata de UDMR nu este din partea tuturor etnicilor unguri din Romania, unii dintre acestia sprijinind prin vot alte formatiuni. Asa stand lucrurile, UDMR nu are dreptul de a vorbi in numele tuturor etnicilor unguri din Romania, desi liderii formatiunii practica de multa vreme acest tip de discurs. In plus, desi liderii UDMR catalogheaza drept „legitime” aspiratiile vizand destructurarea statului roman, cu toate ca aceste „aspiratii” sunt neconstitutionale, prin urmare sunt departe de a fi legitime. Cat de democratice sunt ele se poate vedea din faptul ca autonomia vizata este restrictiva etnic, conceputa in spiritul stalinist al regiunii autonome unguresti din anii `50 si, pe deasupra, nu tine seama de interesele majoritatii. Iar in ce priveste caracterul antiromanesc al unora dintre manifestarile proautonomie, liderii UDMR nu sufla un cuvant, pentru ca Ungaria mare li se pare un obiectiv „legitim” si „democratic”. Ceea ce ar fi adevarat daca ar respecta o singura conditie, anume ca etnicii unguri sa reprezinte majoritatea populatiei din cele doua treimi teritoriale pe care Ungaria nu le-a mai stapanit dupa primul razboi mondial, doua treimi care erau locuite si atunci, ca si acum, de croati, romani, slovaci, sarbi si ruteni. Ceea ce, din pacate pentru pretentiile UDMR si ale miscarilor revizioniste ungariste, nu corespunde realitatii. Inca UDMR ar putea multumi MAI ca Romania nu considera – inca – actiunile separatiste ungariste (ca doar sunt cu drapele unguresti, inclusiv ale Ungariei mari, purtate de vorbitori de aceeasi limba ca a Ungariei) drept actiuni teroriste. Radicalizarea discursului si actiunilor UDMR ar putea insa face posibila si aceasta abordare. In numele „libertatii” unei minoritati nu se pot arunca la cos drepturile majoritatii. Ca sa nu mai punem la socoteala ca autonomia secuiasca a fost desfiintata de Ungaria dupa anexarea Transilvaniei. Ca urmare, pro autonomistii ar putea manifesta la fel de bine pentru autonomie secuiasca pe teritoriul Ungariei, nu pe cel al Romaniei.

de gigi la 28 martie 2015 - 14:38

P S D tace si-i pupa in fund tot mereu!!!!!

Lasati un comentariu