Vești proaste pentru populație în cazul Codului Fiscal

• publicat la: 16 martie 2015
Vești proaste pentru populație în cazul Codului Fiscal

Impozitul pentru locuinţe pregătit de Guvern pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată, relatează Mediafax în pagina electronică.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de Mediafax, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri, conform sursei citate.

Astfel, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii. Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost urcată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.

Şi clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă a fost ridicată de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp. Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Noul document, datat 13 martie şi obţinut de Mediafax, prevede creşteri atât în cazul terenurilor amplasate în intravilan şi înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă „terenuri cu construcţii”, cât şi pentru terenurile arabile din intravilan, mentionează cotidianul.ro

Şi Impozitul pe maşini pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată, potrivit Mediafax.

Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.

comentarii

de mamaomida la 16 martie 2015 - 22:58

haoleu ca va da cu flit pontacu la toti ca a pierdut alegerile si acum mareste taxele pe terenuri si cladiri mancatias….si pe la careii mari covaciu indemna lumea sa voteze cu pontacu si acu sa vad cum le spune la gagii ca trebe sa scoate mai multi bani din pozonar pentru impozite….

Lasati un comentariu