Ziua mondială a apei, sărbătorită la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 23 martie 2015
Ziua mondială a apei, sărbătorită la Liceul Teoretic Carei

Ziua mondială a apei se marchează anual la 22 martie. Este o zi în care sărbătorim apa și în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei.

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu.

Liceul Teoretic Carei derulează activităţi în cadrul Programului Mondial Eco-Şcoala, al treilea an consecutiv în vederea obţinerii şi păstrării Steagului Verde. Ca  în fiecare an, ecologiştii sărbatoresc Ziua Mondială a apei prin activităţi interesante, menite să aducă în centrul atenţiei problemele cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. Anul acesta, ecologiştii clasei a V-a B, au sărbatorit alături de colegii lor din clasa parteneră , a II-a B, de la Școala Gimnazială nr. 3 Carei.
În cadrul unui workshop, partenerii au punctat sloganul anului acesta, au dezvoltat noţiunea de dezvoltare durabilă, au discutat despre circuitul apei în natură, despre componentele hidrosferei, despre rolul apei în natură, în alimentaţie, în agricultură, în industrie, ca şi sursa de energie.
S-a discutat și despre modalităţile de economisire a apei, despre regulile de bună purtare privind consumul de apă. Activitatea s-a încheiat cu vizionarea unei prezentări power-point privind Hidrosfera. Moderatorii activităţii au fost doamna prof. Menţiu Gabriela, coordonatorul Programului Eco-Școala şi doamnna învăţătoare Korcsmaros Gabriela.

În prezent, Ziua mondială a apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte. Tema pentru 2015 este ”Apa şi dezvoltarea durabilă”. Apa este la baza dezvoltării durabile. Resursele de apă și gama de servicii pe care le furnizează susțin creșterea economică, reducerea sărăciei și durabilitatea mediului. De la securitatea alimentară și energetică până la sănătatea umană și a mediului, apa contribuie la îmbunătăţirea bunăstării sociale.

Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Apa este esenţială pentru sănătate. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Spălarea regulată a mâinilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita îmbolnăvirea și de a preveni răspândirea germenilor.

Corpul uman, în medie, este alcătuit din 50-65% apă. În fiecare zi, fiecare persoană are nevoie de acces la apă pentru băut, gătit și igienă personală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi, pentru a îndeplini cerințele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igienă personală și igiena produselor alimentare de bază.

În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor și circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă. Se estimează ca cererea de apă globală pentru procesul de fabricație din industrie să crească din 2000 până în 2050 cu 400%, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu alte sectoare economice.

Apa și energia sunt într-o strânsă legătură, deoarece este nevoie de apă pentru a genera energie, iar energia este necesară pentru a furniza apă. În prezent, mai mult de 80% din generarea de energie electrică se bazează pe electricitate termică. Apa este încălzită pentru a crea abur pentru generatoare electrice. Sunt necesare, de asemenea, miliarde de litri de apă pentru răcire.

Apa este necesară și în asigurarea alimentaţiei, pentru irigaţiile plantelor folosite în alimentaţie, pentru asigurarea apei necesare animalelor și păsărilor, pentru procesul de fabricaţie a produselor alimentare. Un studiu al ONU relevă că pentru a produce două fripturi e nevoie de 15.000 de litri de apă.

În mesajul Secretarului General al ONU pentru Ziua mondială a apei în 2015, se arată că ONU pregătește adoptarea unei noi agende de dezvoltare durabilă. ”Ziua mondială a apei evidenţiază rolul esenţial şi cel de interconectare al apei. Ne bazăm pe apă pentru sănătatea publică și progres echitabil, apa este esenţială pentru securitatea alimentară și energetică, precum și pentru funcţionarea industriilor. Schimbările climatice, cererea tot mai mare de resurse de apă din agricultură, industrie, precum și poluarea în creştere în multe domenii duc la accelerarea apariţiei unei crize de apă care poate fi abordată și rezolvată doar prin politici și planificare globală transsectorială — la nivel internaţional, regional și global”,

Lasati un comentariu