Cod Fiscal aprobat de Senat

• publicat la: 28 aprilie 2015
Cod Fiscal aprobat de Senat

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 90 voturi „pentru”, 36 „impotriva” si 4 abtineri proiectul de lege privind Codul Fiscal. Urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in dezbatere la Camera Deputatilor, camera decizionala consemneaza hotnews.ro.

Una din modificarile majore votate de deputati fata versiunea trimisa de Guvern este legata de microintreprinderile fara angajati. Astfel, daca Guvernul a propus o cota de impozitare a veniturilor de 3% plus 1.530 lei trimestrial, senatorii au aprobat un amendament care prevede impozitarea cu 5% a veniturilor in cazul microintreprinderilor cu zero angajati. Amendamentul va ramane in vigoare doar daca va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor.

O alta modificare votata de senatori se refera la stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente. Astfel, potrivit votului dat de senatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.

O a treia modificare importanta este legata de impozitarea dividendelor. Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana.

Proiectul a generat dezbateri aprinse in plenul Senatului, dupa ce senatorul liberal Marinica Dinca a sustinut ca documentul propus de catre Guvern este unul fara viziune, „impotriva romanilor”.

„Rasfoind materialul inaintat de Guvern am constat ca acest Cod fiscal propus de Ponta este fara viziune, nelegitim, mincinos si pervers. Este unul fara viziune, pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri, taxe mai mari si mai multe, un nivel de trai mai scazut si, de asemenea, vom avea un consum si mai mic decat acum. Este un Cod fiscal nelegitim. Este un Cod fiscal impotriva romanilor, care va saraci si mai mult romanii si va inchide si mai multe societati comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici macar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost in stare sa copieze corect. Il indemn sa copieze toata propunerea noastra pe ce inseamna politica fiscala. Sper sa duca plagiatul pana la capat, ca ar face un lucru bun daca ar copia toata politica fiscala propusa de PNL”, a declarat Dinca Marinica, citat de Agerpres.

Lasati un comentariu