Delegaţie careieană la activităţile ASTRA Dej

• publicat la: 24 aprilie 2015
Delegaţie careieană la activităţile ASTRA Dej

In acest  sfârsit de săptămână, în sala festivă a Primăriei Dej se desfăşoară lucrările  Adunării  Generale a Despărţământului   ASTRA  Dej, la 25 de ani de la reînfiinţarea acestuia. Participă presedinţii de despărţăminte si membrii din ţară si din comunităţile româneşti dinafara ţării. Printre participanţi  se regăseşte o delegatie a Despărţământului ASTRA Carei, formată din preşedintele Daniela Ciută, vicepresedintele Marius Coşarcă  şi casierul  Elena Coşarcă.

Oaspetii au avut parte de o primire deosebită  din partea  organizatorilor, fiind întâmpinaţi cu cocarde  tricolore şi  cu ultimul număr al revistei ASTRA Dejeană.

Presedintele Radu Gavrilă  a deschis lucrările adunării după intonarea imnului de stat de către talentata interpretă Dana Feherdi, purtătoarea unui costum popular deosebit.

Alături de preşedintele Gavrilă  au stat preşedintele ASTRA, prof.univ.Dumitru Acu, primarul Morar Costan, protopopul de Dej, pr.Ionuţ  Buftea.

A fost dat citirii Raportul de activitate pe anul 2014, Raportul finaciar si apoi au fost prezentati cei mai activi membrii ai Astrei Dej.

Vasile Cernea, profesorul care se ocupă de multiple activităţi cu copii dejeni a prezentat un scurt film cu manifestările desfăşurate în ultima perioadă. Au fost prezentate asistenţei şi elevele cu cea mai bogată activitate astristă.

In a doua parte a manifestării, participantii au fost onorati de prezenţa Înaltpreasfințitului  Andrei, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului. După  oficierea unui Te Deum si binecuvântarea celor de faţă, Înaltpreasfințita Sa  Andrei, a acceptat  invitatia  presedintelui Radu Gavrilă  de a deveni  Membru de Onoare al Astrei Dej.

‘Această Asociatiune a făcut mult, mult bine  pentru neamul nostru, mai ales în perioada când în Transilvania nu aveam altă   posibilitate de a ne spune of ul. Primul ei preşedinte a fost marele arhiereu al transilvănenilor, Andrei Saguna, împreună cu Timotei Cipariu si George Baritiu. “  au fost câteva din cuvintele adresate asistentei de Înaltpreasfințitul  Andrei.

In numele invitatilor si al său personal, presedintele Radu Gavrilă  a mulţumit Mitropolitului Andrei pentru prezenţa la această  Adunare aniversară  a Astrei Dej, exprimându-si speranta într-o continuare  mai susţinută a idealurilor inaintasilor, fără însa a pierde din vedere si viitorul.

Prof.univ. Dumitru Acu, presedintele ASTRA a reiterat  importanţa acestei asociatiuni în viaţa poporului român.

Numai împreună  putem sluji idealurile Astrei, al celor 40 de mii de participanti de pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Noi trebuie să transformăm idealurile celor de pe Câmpia Libertăţii în fapte. Azi, e mult mai important să rămânem uniti, să fim alături de biserică, să  întărim familiile  şi  să  fim mândri că  suntem români”

Primarul Morar Costan, în calitate de gazdă  şi sustinător declarat a oricărei activităţi astriste, a urat bun venit oaspetilor din alte localităţi, unii sositi de la mare distanţă  şi  şi-a  exprimat mulţumirea  pentru activitatile culturale organizate sub egida Astra Dej. Domnia sa a afirmat că  această    hrană      spirituală  si culturală este necesară  neamului nostru.

Spun bun venit Inaltpreasfintiei sale la Dej, în mijlocul  nostru…sunt mândru că  sunt dejean si transmit Astrei mult success în continuarea pe viitor a activităţilor culturale.”

Au mai rostit alocutiuni tânărul protopop  Ionut Buftea,vicepresedinta Astra, doamna Areta Moşu, preşedinti de despărţăminte din ţară.

Activitătile continuă sâmbata cu Şedinţa Comitetului Central al Asociaţiunii, ce se va tine la Mănăstirea Nicula,  cu Sesiunea  solemnă  ASTRA REDIVIVA dejeană  – 25 ANI la Sala Festivă  a Primăriei Dej, urmând ca seara să aibă loc Balul Astrei.

Pentru duminică  este prevazută Dezvelirea bustului protopopului  greco-catolic  George Mânzat, Preşedinte al       Despărţământului Dej al ASTRA între 1929-1948.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2015 - 23:08

Intrebare interesantă pusă de Radu Banciu in această seară la „Lumea lui Banciu”: „Doamnă Pocora, duceți-vă la Carei, intrebați femeile de acolo, oare știu in ce zi a lunii se poate face un copil?” Mi-a plăcut intrebarea, fiindcă eu sunt născut și am crescut in Carei. Nu știu dacă părinții mei știau in ce zi mă puteau face pe mine. Cred că habar n-aveau, cred că așa s-a nimerit, am apărut și eu, vrând-nevrând pe această lume (imi este și rușine să recunosc că anul ăsta, in luna septembrie, sper să pot participa la cea de a 50 aniversare a absolvirii Liceului din Carei) fiindcă, poate că pare foarte ciudat, eu iubesc încă și acum foarte mult orașul Carei, deși am plecat de acolo înainte să implinesc vârsta de 18 ani.

Mi-a plăcut intrebarea și pentru faptul că din ea a rezultat că Radu Banciu a auzit de încă prăfuitul oraș Carei, unde practic nu se intămplă mai nimic in afară de scandalurile șovine generate de primașul Kovacs (de exemple alea cu busturile Ferdinand, Brătianu, Eminescu, Marchiș, de exceptionalele acte de cultură produse mereu de Bogdan Georgescu, de foarte buna masă de prânz servită la prețul de 15 lei de restaurantul „Ali Baba” patronat de simpaticii soți Papp, de exceptioanale performanțe in sport datorate antrenorilor Podobă, Turcu și Mărmureanu, de absolut grozavele fotografii aeriene (cu abioane zburând la 10.000 m înâltime ale domnului Bikfalvi, de fotografiile domnului Tibor Asztalos, de amintirea „Castelanilor”, de olimpicii elevi careieni care obțin rezultate din ce in ce mai bune pe plan național, de trupa de teatru de la Liceul Teoretic, de emisiunile de radio de diminică de la prânz ale doamnei Doina Măceșan, de balurile de bogracs și Sf Orban, patronul pilangiilor, organizate de UDMR, de sărbătorile moților din Ianculești și Marna, de partidele de pescuit pline de capturi de care profită UDMR-ul pe lacul sătenilor din Ianculesti, de defilările anuale ale șvabilor prin Carei, de activitătile culturale organizate de Biblioteca Municipală Carei, de Best Fest, de Zilele Careiului…. și cam atât. Totuși, cu toate astea, eu unul iubesc neconditionat Careiul oriunde aș umbla prin lume.

Și așa o să și mor. Promit.

de Careian la 27 aprilie 2015 - 10:32

Felicitări ASTRA CAREI pentru toate activităţile sustinute în sprijinul culturii române!

de Jitariuc Svetlana la 27 aprilie 2015 - 21:27

Felicitari!
Regret foarte mult ca nu am avut posibilitatea sa fiu prezenta la acest inalt Forum.Imi lipseste spiritul ASTREI, care pentru ultimii 8 ani ai existentei si activitatii mele, mi-a servit drept sprijin,sfat si alean.Cunoscand ASTRA si pe bunii mei PRIETENI-FRATI ASRTISTI,MI-A FOST MAI USOR SA EXIST SI SA REZIST IN ZONA IN CARE LOCUIESC(TRANSNITRIA), sa lupt pentru apararea drepturilor identitare si a LIMBII ROMANE in acesta zona .
Vivat,Crescat ,Floreat ASTRA!

de Dr.ec.Radu GAVRILA (Dej) la 27 aprilie 2015 - 23:46

Multumim pentru consistenta contributie la reusita manifestarilor de la Dej si FELICITARI pt actiunile de inalta tinuta civica organizate la Carei!

Lasati un comentariu