Guvernul sparge 200 de milioane de euro ca să îngroaşe numărul şomerilor

• publicat la: 19 aprilie 2015
Guvernul sparge 200 de milioane de euro ca să îngroaşe numărul şomerilor

Ministerul Finantelor a îndatorat România cu 200 de milioane de euro, obtinuti recent de la Banca Mondială, bani care ar fi – zice-se – absolut necesari pentru reducerea abandonul scolar si cresterea numărului înscrierilor la facultate. Până la finalizarea programului, institutiile de invatamant superior de stat din România vor produce 700.000 de noi someri cu facultate.

Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Laura Tuck, si ministrul Finantelor, Eugern Teodorovici, au semnat  la Washington un acord de imprumut de 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizati in Proiectul privind Invatamantul Secundar din România – ROSE.  Acesta are drept obiectiv sporirea sanselor studentilor de a finaliza cu succes ciclul invatamantului tertiar si va fi implementat de Ministerul Educatiei in urmatorii sapte ani. Beneficiarii proiectului vor fi 1.620.000 de elevi si studenti romani din 1.100 de licee si 300 de universitati de stat. Aceasta este vestea bună si, intr-un stat emergent – cum considera guvernantii că este România, dar nu e asa – demersul ar putea fi de un real folos pentru tânăra generatie si pentru economia ţării, in ansamblu.  Din păcate, facultatile din România produc someri pe bandă rulantă si, anual, cel putin unul din cinci absolventi de studii intră în evidenta oficiilor de somaj.Finantare fără priorităţiCreditul de la Banca Mondiala finanteaza, de-a valma, peste o mie de licee si sute de universitati de stat, fara ca semnatarii acordului sa-si puna macar problema prioritatilor sau a cererii de pe piata muncii. In prezent, in Romania am putea vorbi de doua categorii de institutii de invatamant superior: cele care sunt in concordanta cu piata muncii si cele care imbogatesc facultatile si profesorii, dar ingroasa numarul somerilor prin noi promotii de absolventi cu perspective profesionale zero.  In prima categorie intra Politehnica, Medicina, Automatica, Cibernetica, ai caror absolventi isi pot gasi de munca in Romania, doar daca nu apuca  un job la o multinationala sau un spital privat, pleaca in strainatate, unde sunt mult mai bine platiti. In a doua categorie se afla facultatile de marketing, administratie publica sau management, institutii care au renuntat in ultimii ani la peste 100 de specializari, deoarece nu mai aveau cautare.

Patalama pentru somaj

Statistica oficiala arată că anual, aproximativ 500.000 de absolventi ies de pe băncile facultatilor, iar in 2014, aproape 100.000 dintre acestia au devenit someri…integral pe enational.ro

Lasati un comentariu