Lelea Victoria şi Răzvan Roșu pe „Drumul lui Leşe”

• publicat la: 13 aprilie 2015
Lelea Victoria şi Răzvan Roșu pe „Drumul lui Leşe”

„Drumul lui Leşe” sărbătoreşte folclorul autentic, cel care a rămas neschilodit de „muzică populară”, costume strălucitoare şi datini inventate. De aceea, emisiunea vine şi ca o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a identităţii noastre şi a „lucrurilor profunde”.

Personajele lui Leşe cântă „muzică ţărănească”, fără să fie acompaniate de vreo orchestră sau alte artificii. Astfel, talentul şi tradiţia sunt surprinse în starea lor naturală. Iar Leşe – un adevărat culegător al folclorului românesc – aduce în faţa camerei, păstrătorii folclorului autentic.

În acelaşi timp, Leşe devine un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotrivă gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Uneşte ruralul cu urbanul şi trecutul cu viitorul. „În contextul procesului de globalizare pe care îl experimentăm, arta grefată pe etnic va fi aceea care va asigura identitatea culturală a popoarelor”, spune Leşe.

La cunoscuta emisiune  „Drumul lui Leșe”, au ajuns de sărbători oameni din Apuseni, oameni speciali, luminoși, înțelepți, oameni care trăiesc sub semnul muntelui şi al soarelui. Este una din puţinele emisiuni care pune în valoare tradiţiile si obiceiurile moţilor, chiar dacă unii dintre aceştia sunt  locuitori ai zonelor de câmpie, unde au ajuns dupa Reforma Agrară din 1921. Comunitatea numeroasă de moţi din zona Careiului este atent pusă deoparte de către mai toate institutiile, până si de cei care poposesc ocazional pe plaiuri sătmărene pentru a întocmi trasee turistice si cărţi despre judetul Satu Mare, tipărituri din care lipsesc cu desăvârşire moţii de câmpie din Scărişoara, Marna Nouă, Ianculeşti,Gelu, Horia.

Urmasii lui Avram Iancu de pe plaiurile sătmărene nu au fost cuprinşi nici măcar in periplurile Zig Zag România  prin judeţ, deşi au fost înştiintati despre existenţa acestei comunităţi dârze , ocolite  până si de fondurile ce se alocă pentru modernizări sau dezvoltări de localităţi. Satele de moţi din judetul Satu Mare sunt fără canalizare, apă curentă  sau drumuri decente dar sunt locuite de moţi harnici, mândri de originea lor, obişnuiţi să reziste în faţa tuturor vicisitudinilor vieţii.

Pe   „Drumul lui Leșe” a călătorit şi lelea Victoria din Marna Nouă, renumit rapsod popular care se încăpăţânează să păstreze cu sfinţenie  portul, horile şi zicătorile învăţate de la străbuni. Şi ce este mai important şi mai de apreciat, este că lelea Victoria se ocupă de tinerii şi mai puţin tinerii  membrii ai comunităţii de moţi, cărora le împărtăşeşte din preaplinul ei sufletesc, din dragostea nemărginită pentru neamul moţesc din care face parte.

Comunitatea moţească din judetul Satu Mare a fost reprezentată la emisiunea “ Drumul lui Leșe” de catre lelea Victoria şi de  tânărul  etnolog, Răzvan Roșu,  pasionat de tulnic, de horile si jocurile moţilor.

Răzvan are 25 de ani, a studiat la Cluj și la Viena, urmează două masterate, în antropologie și etnologie, zice si din  fluier și  din  tulnic.

Emisiunea i-a avut ca Redactori pe Savina Bantaş, Monica Colceriu şi Alice Săceanu iar ca Producător, pe  Sînziana Miloşoiu şi a fost difuzată duminică, 12 aprilie 2015, la TVR2.  vizualizaţi aici.

comentarii

de motiiliberi la 13 aprilie 2015 - 12:19

motii au trecut si peste nemernicile dictaturii hortiste din 1940 cand au fost batuti si schimjuiti si trimisi din casele lor!!!!
marnenii siau luat si clopotele cu ei da ianculestenii au fost batuti pe crucea din curtea bisericii! crucea a fost spurcata de hortisiti da la intoarcere a fost restaurata si pusa la loc de cinste in curtea bisericii din ianculesti!
Traiasca duhul lui Iancu! Traiasca motul intre moti!
Campia Liberatatii spune ca AVRAM IANCU suntem toti!

Lasati un comentariu