Primăvara, Căpuşele şi Deratizarea

• publicat la: 2 aprilie 2015
Primăvara, Căpuşele şi  Deratizarea

Primăvara timpurie şi deci vremea caldă a dus la apariţia mai devreme a căpuşelor  atât de periculoase şi pentru om şi pentru animale. Nu putine sunt cazurile în care  căpuşele au cauzat decesul mai multor animale de companie,nefiind depistate la timp.

În municipiul Carei,numărul câinilor muşcaţi de căpuşe creşte în fiecare zi, urmare a temperaturilor favorabile dezvoltării căpuşelor şi a lipsei oricărei forme de deratizare în oraş.

Am aflat  câteva date despre situaţia animalelor de companie , apelând la unul dintre medicii veterinari careieni.

Dr. Hund Csaba, medic veterinar a declarat pentru Buletin de Carei că s-a confruntat cu multe cazuri de căpuşe la animale, la câini, în principal de la sfârşitul lunii ianuarie, până acum, având în jur de  2 cazuri pe zi.

Dânsul  ne-a explicat că ,,de când iernile sunt mai călduroase,  apar multe cazuri începând cu luna ianuarie până în aprilie, după care numărul scade, ca mai apoi să revină cazurile de căpuşe, mai cu seamă toamna. Apar aşadar în 2 etape. Acum 20 de ani, când iernile erau geroase cu adevărat, era o singură perioadă în care apăreau aceste cazuri de căpuşe, care începeau  în luna mai.

Mulţi dintre stăpânii de câini sunt intrigaţi de faptul că animalul lor este muşcat de căpuşă, chiar dacă nu a ieşit din curte. Aceştia trebuie să ştie că, de multe ori se întâmplă  ca un alt animal care trece prin curtea respectivă, de exemplu, o pisică poate aduce căpuşa, acea căpuşă muşcând mai apoi câinele.Căpuşa, se ştie că muşcă animalele cu sânge cald, rozătorele, pisicile, câinii.

Proprietarii de animale trebuie să fie atenţi la schimbările animalelor după ce ies cu acestea afară, de exemplă, în parcuri. Trebuie urmărite timp de 10 zile, iar dacă fac febră, nu au poftă de mâncare, sunt apatici şi starea lor generală se înrăutăţeşte,  se poate presupune că ar putea fi un caz de babesioză.

Temperaturile de 5-10 grade sunt propice dezvoltării căpuşelor, aşa că boala cauzată de muşcătura de căpuşe denumită babesioză se transmite mai ales primăvara şi toamna, iar boala se poate manifesta la câteva zile (4-7) după contact sau chiar şi după o lună dacă evoluează mai greu.

Alegerea cea înţeleaptă este de a cere ajutorul medicului veterinar specialist pentru a descoperi din timp boala şi de a începe tratamentul cât mai curând.

Pentru a preveni neplăcerile create de aceste vietăţi periculoase, primarii gospodari initiază acţiuni  de stârpire a căpuşelor dar şi de dezinsecţie împotriva ţânţarilor.

„Împotriva ţânţarilor se va acţiona începând cu 20 aprilie, iar programul va fi anunţat din timp pentru ca cetăţenii care au albine să le poată pune la adăpost „- a declarat Dorel Coica , primarul municipiului Satu-Mare.

La 35 de km distanţă, primăria Carei nu consideră necesară o astfel de acţiune de stârpire a căpuşelor şi deci  nu  o are planificată.

,,Acţiune de stârpire pentru căpuşe nu s-a făcut în niciun an la Carei.  Încă nu se ştie dacă e necesar.  Dacă vor apărea se va face. Şi în anii trecuţi s-au cumpărat soluţii şi nu a fost cazul să facem această acţiune.  Dacă vor fi condiţii meteorologice de ploi abundente şi îndelungate şi va fi cald, vor apărea ţânţarii. În această situaţie se va acţiona pe cale aeriană şi terestră. Se va începe în mai-iunie şi vor fi 2 etape ale acţiunii de deratizare şi dezinsecţie, în funcţie de cum şi dacă vor apărea. Anul trecut am cumpărat substanţele necesare pentru stârpirea ţânţarilor şi a fost de prisos. Aşadar nu vrem numai să aruncăm banii degeaba dacă nu este necesar”, a declarat  Rakovski Francisc de la Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei Carei , pentru Buletin de Carei.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu