Şcoala Altfel-Şcoala Siguranţei Rutiere pentru elevii din Negreşti Oaş, Livada şi Carei

• publicat la: 10 aprilie 2015
Şcoala Altfel-Şcoala Siguranţei Rutiere pentru elevii din Negreşti Oaş, Livada şi Carei

Problema accidentelor rutiere grave în care sunt implicaţi cei mai tineri şoferi a fost subiectul seminarului organizat de poliţiştii de prevenire şi ordine publică, în data de 8 aprilie 2015 la Liceul Teoretic din Negreşti Oaş.

Elevii claselor a XI-a sub directa coordonare a doamnelor  Mariana Vasile şi Eva Corpaş, profesori diriginţi, au asistat la o prezentare pe tema accidentelor rutiere mortale petrecute în judeţul nostru într-o perioadă de 10 ani. Miturile legate de circulaţia rutieră au fost, rând pe rând, demontate de date ştiinţifice provenite din statisticile Poliţiei Române, dar şi din alte surse credibile de informaţii cum sunt date ale Comisiei Europene sau ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Care sunt punctele tari şi punctele slabe ale legislaţiei române în materie de circulaţie, dar şi alţi factori de risc ce nu sunt prevăzuţi în lege, dar care influenţează negativ capacitatea de a conduce autovehicule au fost aduşi în atenţia publicului tânăr prezent în sală.

Influenţa diferitelor substanţe, droguri legale sau ilegale, asupra conducătorului auto, a fost, de asemenea, dezbătută împreună cu elevii aflaţi, cei mai mulţi dintre ei, în pragul majoratului. Astfel, dacă conducerea sub influenţa drogurilor constituie o infracţiune în sine, alte substanţe, considerate legale, acţionează şi ele în sensul perturbării conducătorului auto. Elevii au aflat că energizantele sau cafeaua nu rezolvă problema oboselii la volan, ci, din contră, după o perioadă de câteva minute de aparentă înviorare,  consumă din rezervele strategice de energie ale organismului, necesare pentru situaţii limită.

Seminarul susţinut de inspector principal Hrihorişan felicia şi agent şef principal Ştiop Marcel, din cadrul IPJ Satu Mare,  s-a dovedit benefic tinerilor

 

 

 

viitori conducători auto din Negreşti Oaş, care s-au dovedit deosebit de interesaţi de subiectul abordat.

Activităţi de educaţie rutieră în rândul micilor pietoni au fost organizate de poliţişti şi în data de 9 aprilie 2015 la Şcoala Gimnazială şi la Grădiniţa cu Program Prelungit din Livada.

Dacă preşcolarii şi cei mai mici dintre şcolari au învăţat reguli de circulaţie, elevii claselor a III_a şi a V-a au fost interesaţi de siguranţa în mediul online. Copiii au învăţat câteva elemente de bază pentru a naviga în siguranţă, dar şi cum să se protejeze în reţelele de socializare pentru a nu deveni victime ale infractorilor ce acţionează în mediul online. În acest sens au fost distribuite şi materiale informative pentru elevi şi pentru părinţi, discuţiile cu elevii demonstrând că nici părinţii nu sunt familiarizaţi cu regulile de bază necesare protecţiei copiilor în spaţiul virtual.

Cele 4 întâlniri susţinute de inspector principal Hrihorişan Felicia din cadrul IPJ Satu Mare şi de agent Cochera Paula din cadrul Poliţiei Oraşului Livada au fost utile, dar şi atractive pentru copii prin diversele forme de abordare: de la corelaţii cu poveşti cunoscute, la prezentări de imagini şi filme educative, până la activităţi practice într-o intersecţie imaginară realizată cu ajutorul unui poliplan în curtea GPP Livada. Peste 200 de copii şi 8 cadre didactice au participat la aceste activităţi.

La Carei, miercuri, 8 aprilie 2015, elevii clasei a IV-A B de la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Carei, coordonaţi de doamna învăţătoare Iederan Florica s-au întâlnit cu comisar de poliţie Simona Săndulescu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare şi cu poliţiştii ai formaţiunilor de ordine publică şi rutieră de la Poliţia Municipiului Carei.

În prima parte a întâlnirii, elevii au discutat despre agresivitatea colegilor lor, cauzele şi manifestările acestora, precum şi despre importanţa respectării regulilor şi despre pericolele pe care le ascunde internetul.

Surpriza pregătită copiilor a venit în cea de a doua parte a activităţii, când, echipaţi cu veste inscripţionate “Patrula şcolară” au desfăşurat o acţiune de dirijare a circulaţiei, învăţând totodată cum trebuie să traverseze în siguranţă strada, ce conduită să adopte în trafic pentru a nu fi accidentaţi şi cel mai

 

 

 

important că trebuie să se asigure chiar dacă intenţionează să traverseze pe la trecerea pentru pietoni.

Seriozitatea de care au dat dovadă a fost răsplătită de poliţişti la finalul activităţii, copiii primind câte o vestă reflectorizantă pe care o vor folosi în calitate de participanţi la trafic pe bicicletă.

Şi elevii Liceului Tehnologic ”Simion Bărnuţiu” Carei au avut parte de o întâlnire cu poliţiştii, ocazie cu care s-au dezbătut riscurile consumului de droguri şi a substanţelor etnobotanice, consecinţele pe termen lung, precum şi răspunderea penală a minorilor.

Tinerii s-au arătat extrem de interesaţi de temele discutate, mai ales că aveau convingerea că substanţele etnobotanice sunt mai slabe decât drogurile şi mai inofensive.

Lasati un comentariu