Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtător de biruinţă

• publicat la: 23 aprilie 2015
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtător de biruinţă

Cinstit în întreaga lume creștină, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pomenit pe data de 23 aprilie în Calendarul Bisericii Ortodoxe. Apărător al dreptei credinței, Sfântul Gheorghe se bucură în țara noastră de o mare evlavie, numeroase lăcaşuri sfinte avându-l drept ocrotitor.
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini, şi a trăit în secolul al IV-lea, în vremea împăratului Diocleţian, cel care a declanșat cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva creştinilor. Într-un asemenea context, Sfântul Gheorghe şi-a mărturisit credinţa şi nu s-a dezis de convingerile sale în pofida numeroaselor torturi la care a fost supus.

Întemniţat, ispitit cu onoruri sau chinuit, toate încercările s-au dovedit zadarnice, Sfântului Gheorghe a rămas statornic în credința sa. A fost condamnat la moarte, prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.
Datorită puterii sale de a rezista la durere, martorii suferițelor Sfântului Gheorghe au renunțat la credința pâgână, iar minunea învierii unui decedat din timpul întemnițării sale a convins-o chiar și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.
În reprezentarea iconografică, Sfântul martir apare călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur (potrivit legendei, Sfântul Gheorghe, model de curaj în lupta cu diavolul, salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur). De asemenea, mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru ori ca tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă pe cap și platoșă sub mantie, având în mâna dreaptă o cruce și o sabie în cealaltă mână.
Sfântul Gheorghe este de asemenea Ocrotitorul Moldovei, chipul Sfântului fiind reprezentat pe steagul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
Este totodată patronul Angliei, al Georgiei şi al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfântului se serbează cu mese bogate şi cu daruri, potrivit basilica.ro.
De acest praznic, peste  1 milion de români își serbează onomastica.
Din aceștia, 739.368 sunt bărbați, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtând numele de Gheorghe, 144.873, George, iar 24.040, Gheorghita sau Ghiorghița. Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Georgeta, respectiv 135.370, Gheorghița sau Ghiorghita, 34.623, iar Geta, 14.945.

Acatistul Sfântului Gheorghe
Icosul 3
“Având, o, purtătorule de biruință, ca o mare pavază credința lui Hristos în inimă, ca un leu râvnind, în mijlocul nevoinței bărbătește ai stat, cu îndrăzneața cugetare. Pentru aceasta te binecuvântăm zicând:
Bucură-te, începătorule de toată biruința al lui Dumnezeu.
Bucură-te, voievodule al lui Hristos.
Bucură-te, luptătorule nebiruit al credinței.
Bucură-te, de biruință purtătorule, mare nevoitorule al Duhului.
Bucură-te, preatare David, care ai omorât pe Goliat.
Bucură-te, preaviteazule Samson, care ai biruit pe cei de alt neam.
Bucură-te, al dreptei credințe în lupte biruitorule.
Bucură-te, al greșitei credințe puternic cioplitorule.
Bucură-te, că ești îmbogățit cu inima de fier.
Bucură-te, că te lauzi cu piept de diamant.
Bucură-te, viteazul Crucii cel biruitor.
Bucură-te, uriașul credincioșilor cel de cunună purtător.
Bucură-te, Mare Mucenice Gheorghe!”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu