98% dintre români vor ca romii să revină la numele istoric de ţigani

• publicat la: 22 mai 2015
98% dintre români vor ca romii să revină la numele istoric de ţigani

La fel ca celebrul blogger bucureştean Mihai Tociu am susţinut ani de zile revenirea la denumirea istorică de ţigan pentru romi. Potrivit napocanews.ro ,  in 1999, când s-a luat decizia ca ţiganii să fie numiţi romi s-a încălcat tradiţia şi istoria acestui popor străvechi poposit în secolul XIII-lea din India, în Ţările Române. Ţiganii şi-au spus întotdeauna ţigani şi nu s-au ruşinat de numele lor. Doar în anii 90 câteva fundaţii americane şi magnatul ungur George Soroş au impus guvernului de la Bucureşti, condus de Mugur Isărescu, schimbarea numelui de ţigan în rom, care a creat o confuzie voită pe plan internaţional dintre români şi ţigani.  Poate vor străinii ca ţara noastră să se numească, pe viitor, Rromânia. Aşa că am salutat iniţiativa deputatului Bogdan Diaconu, liderul PRU, de a impune în Parlamentul României un proiect de lege privind revenirea la denumirea oficială de „ţigani“ a persoanelor intitulate „de etnie romă“. Legea trebuie imediat dezbătută în Parlament şi romilor să li se redea demnitatea de a se numi conform tradiţiei lor istorice, cu numele de ţigani.

Mai mult, un sondaj recent al acoliţiilor lui George Soroş din România au iniţiat un sondaj de opinie cu rezultate spectaculoase. Societatea Academică Română, un ong înfiinţat de Alina Mungiu, care este în prima linie când e vorba de a atrage atenţia asupra derapajelor antidemocratice ale societăţii româneşti, de dragul lui George Soroş şi a banilor care nu au miros, suspendă nedemocratic, fără motiv, o cercetare sociologică profesionistă, conform ActiveNews. Un sondaj publicat pe siteul SAR, în care cititorii erau rugaţi să voteze dacă doresc revenirea denumirii de “ţigan”, în loc de “rom” a fost şters pentru că rezultatele nu corespundeau propagandei soroşiste şi americane din societatea civilă, de tip neo-marxist din România. 98% dintre românii intervievaţi doreau ca romii să se numească ţigani, aşa cum i-a consacrat istoria. SAR lansase şi o dezbatere în acest sens, cu argumente pro şi contra. Rezultatele au fost fără echivoc: peste 98% dintre cei care au votat doreau revenirea la denumirea de “ţigan”. Dreptul popoarelor la propria denumire, dar şi a românilor de a numi un grup etnic ţine de tradiţie, istorie şi democraţie, dar se pare că SAR şi societăţii civile finanţate de Soroş, li mai dragă propaganda şi marxismul decât adevărul. Ca jurnalişti trebuie să respectăm cercetarea sociologică, precum şi voinţa poporului român şi a ţiganilor de a îi numi pe aceştia din urmă aşa cum doresc, de dragul adevărului, istoriei şi tradiţiei. Numele de ţigan nu poate fi şters din istorie, că aşa vor unele fundaţii soroşişte, ce îmi aduc aminte de groaznica perioadă istorică a nazismului.

comentarii

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 12:52

Cu tot respectul față de ziarul online care a (re)publicat alegațiile acestui individ numit Ionuţ Ţene, la fel de „celebru” (poate doar printre interlopi) ca celebrul blogger bucureştean Mihai Tociu de care prin Capitală n-a prea auzit nimeni, atrag atenția publicului călător că individul [asta bate niște câmpii dezgustător de naționaliste, de șovine și cât se poate de rasiste. Trecând peste faptul că vorbește numai prostii la adresa unor persoane cărora acest individ nu le vine nici până pe la glezne, cum este de exemplu doamna Alina Mungiu. Referirile individului Ionuț Țene la George Soros n-au alta valoare decât de aberații șovine, ba chiar antisemite. Nu zic nu, Ionuț Țene are drept constituțional la libera exprimare, dar parcă nu este gigea ca un ziar local să-i facă reclamă gratuită. Ziarul local n-are decât să-l lase pe individ să se dezlânțuie împotriva țiganilor pe blogul lui, atunci poate fi lasat să fie singur tras la răspundere de către organele penale. Nu trebuie neapărat ca ziarul local să devină un fel de complice al lui Țene, promovandu-l pe paginile lui.Părerea mea, chiar dacă știu că ea nu contează.

Ne mai lipsește doar ca în BdeC să fie (re)publicate, pentru o cât mai bună cuturalizare a maselor de oameni ai muncii de la orașe și sate și articolele pro-autonomia Transilvaniei semnate de individul insipid numit Sabin Gherman, care de altfel a fost (re)publicat si in numarul de ieri al ziarului săptămânal tipărit în limba maghiară al RDMSZ-ului careian și ce-l are ca redactor sef pe numitul Boros Ernö. Mă refer la articolul intitulat „M-am săturat de România” – 1998. Dar oare acesti indivizi, i-am numit direct pe Gherman si mai ales pe Boros, de autonomuie n-au auzit încă? Ar cam fi cazul.

de valer tincu la 22 mai 2015 - 13:36

banuiesc ca nu are legatura ce ati scris cu vreo bursa sorosista prin familie????

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 14:06

Ba da. O bursa castigata in competitie cu alti 600 de concurenti din toata tara.
Bursa a constat de fapt dintr-un bilet de avion dus-intors Bucuresti-Detroit. Cm 700 de $ la vremea aceea.

Mai are legatura si cu porci de magari nesimtiti cu aere de securisti care se semnează Valer Tincu. Ne cunoastem de undeva, cretinule? Sau semnezi cu un alias?

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 14:14

In orice caz in Carei stiau de bursa aiade familie cam cinci persoane, pe care le poti numara pe degetele de la o mână. Incerc (din 5 incercări) să ghicesc cine este securistul imputit, duhnitor si nesimtit care se ascunde sub aliasul de Valer Tincu?
Ce zici, marțafoiule?

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 14:41

Intrebare ajutatoare ptr mine și la care se raspunde cu da sau nu.
Individul a avut o rudă care a lucrat la telefoane, la postă și era cunoscut ca besugó?

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 18:54

Doar de dragul adevărului, putem să zabovim puțin pentru a discuta și demonstra cretinismul pueril, rasist, șovin și antisemitismul deșănțat al numitului (în presă) Ionuț Țene, având numele real Ioan Vasile Țene.

Intr-un text postat in ziua de 19 martie 2015 pe site-ul „România curată cu ochii pe voi” se scrie printre altele:

„Societatea Academică din România (SAR), APADOR-CH împreună cu Coaliția anti-discriminare și alte 16 organizații neguvernamentale au contestat (joi) trei dintre candidații la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru motive ce țin de incompatibilitatea acestora cu poziția la care aspiră. Aceștia sunt:
– Vichi-Ștefania Stoican, din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a fost contestată din cauza neprofesionalismului și a lipsei de experiență în domeniul combaterii discriminării;
– Ioan Vasile Țene și Mihai Tociu, ambii candidați independenți, din cauza discursului discriminator pe care l-au avut în repetate rânduri în spațiul public.

Legea (în speță OG 137/2000) prevede că toți candidații pentru conducerea CNCD trebuie să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Mai mult, este necesar ca 6 din cei 9 membri ai Colegiului Director al CNCD să aibă pregătire juridică. Din studierea candidaturilor am constatat că Vichi Stoican nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii. Candidata PNL este licențiată în științele comunicării şi a obținut de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” o diplomă de specializare în managementul afacerilor interne, ordine şi siguranța naţională. Cea mai mare parte a activității profesionale a doamnei Stoican s-a desfășurat în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat. Doamna Stoican a avut și alte locuri de muncă de scurtă durată, în general în domeniul comunicării și relațiilor cu publicul. (mai multe detalii aici). Candidatul Ioan Vasile Țene a publicat numeroase articole (sub semnătura Ionuț Țene) care demonstrează convingeri personale ce contravin flagrant drepturilor omului și principiului egalității și nediscriminării. De exemplu, într-un articol din 6 ianuarie 2015, publicat pe site-ul ziarului Națiunea, Țene afirmă că “Fiinţial românul e ortodox. nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” În altele articole domnul Țene își declară admirația față de Mareșalul Ion Antonescu, condamnat pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii (mai 2012, Națiunea), sau definește cultele protestante ca „banda pocăiților” (februarie 2015, Națiunea).

http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2015/03/CNCD-Obiectiuni-candidat-Tene-Senat-si-CD.pdf

Din cele de mai sus rezultă cât se poate de clar lupta pentru ciolan dusă de Țene și de ce numitul Ioan Vasile Țene se declară prieten la cataramă cu numitul Mihai Tociu și dușman de moarte al Alinei Mungiu.

În ce privește afirmațiile lui Ionuț Țene făcute la adresa lui George Soros, ele sunt evident tendențioase, șovine și antisemite. Șovine fiindca Soros are si cetățenia maghiară, antisemite fiindcă Soros este evreu la origini. Remarcăm faptul că dobitocul de Țene scrie numele magnatului american de origină maghiară și etnic evreu, având dublă cetătenie americană și maghiară, pe tot parcursul articolului, cu ortografia „Soroș” , când de fapt acesta își scrie numele Soros și a avut numele de familie, până la un moment dat de Schwartz György (un nume cât se poate de evreiesc).

Cât de bolnav la cap și de ură trebuie să fii ca să-ti permiți să afirmi la finalul articolului că „Numele de ţigan nu poate fi şters din istorie, că aşa vor unele fundaţii soroşişte, ce îmi aduc aminte de groaznica perioadă istorică a nazismului.”

Dobitocul de Țene asociază insinuant numele lui Soros cu nazizmul, când este cunoscut faptul că G. Soros s-a născut la Budapesta ca György Soros în familia scriitorului evreu în limba esperanto Tivadar Soros și că în copilărie a supraviețuit Holocaustului evreilor din Ungaria, având doar 13 ani în martie 1944 când Germania nazistă a ocupat Ungaria. A plecat din Ungaria la Londra in 1947.

Sigur că da, se poate discuta mult despre faptul că Soros îsi datorează averea îndeosebi unor speculații financiare încununate de succes (pentru el) că Forbes il clasa in luna iulie 2014 pe locul 27 printre bogații lumii, cu o avere netă estimată la cca. 23 de miliarde de $, că are vederi politice liberal-progresiste, că a făcut donații în valoare de cca 8 mld. de $ in scopul apărării drepturilor omului, al sănătătii și al educației mai ales in țările Europei de Est, in Africa și in Asia, că Viktor Orbán și László Kövér au fost bursieri Soros, că s-a născut intr-o familie de evrei, lucru pe care nu l-a negat niciodată, ba dimpotrivă, că are părul creț, că a divorțat de două ori, că are 5 copiii din două căsătorii și multe, multe alte bârfe; doar că toate aceste aspecte se cuvine a fi discutate totuși de persoane cu un nivel intelectual ceva mai elevat decât al jurnalistul de mâna a treia numit Ionuț Țene.

În rest, că vor fi numiți (oficial, ca etnie) țigani sau rromi in România, mie unuia îmi este chiar indiferent, dar după părerea mea, ar trebui să hotărească ei, dacă vor, printr-un referendum la care să participe numai ei, cum vor să fie numiți în societatea romãnească și nu să hotărească în numele lor unii ca Bogdan Diaconu liderul fantomaticului PRU sau alți penali-parlamentari precum și ceilați cetățeni ai României. Cum vor hotărî ei să fie numiți ca etnie, așa îi vom numi, fără nici o supărare.
Și pe secui îi numim secui fiindcă așa vor ei și nu îi numim unguri. Idem se intâmplă lucrurile și cu șvabii, îi numim șvabi și nu unguri, deși au fost asimilați aproape in totalitate de către aceștia până prin 1918.

Acestea sunt și argumentele pentru care eu unul sunt de părere că alegațiile unuia ca Ioan Țene nu-și au de fel locul în BdeC. Este părerea mea, chiar dacă ea nu contează.

de Grigore la 22 mai 2015 - 19:10

Subiectivismul bata-l vina….si 700 de dolcsyika cum zicea si vereskutya la seku

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 19:23

@Grigore

Argumente pe care sa le sușții nu ai niciodată prietene?
Trântești una și bună și te aștepți la aplauze?
Cei săraci cu duhul culeg extrem de rar aplauze, dar a lor va fi Împărăția Cerurilor.

de sorin florut la 22 mai 2015 - 23:12

Chestiunea numelui unei etnii nu poate fi lasată doar la latitudinea membrilor etniei respective din simplul motiv că etniile şi-au creat propriile denumiri pentru alte etnii cu care au venit in contact. Un referendum printre ţigani poate raspunde la întrebarea cum doresc ei înşişi să se denumească pe sine, dar este incorect să oblige alte etnii să utilizeze aceeasi denumire. E ca şi cum germanii, care îşi spun „Deutsch” le-ar pretinde francezilor să nu-i numească ” les allemands”, italienilor să nu-i numească ” i tedeschi” sau slavilor să nu-i numească „nemeţki”. Sau cam cum le-ai interzice românilor să le spună „unguri” celor ce se autodenumesc „magyar”. Sau acestora din urmă să nu-i numească „olasz” pe italieni şi „olah” pe români. Ca de obicei şi ca la noi, dintr-o chestiune care viza eliminarea unei denumiri peiorative sau chiar discriminatorii, ceea ce nu e tocmai rău, ajungem paradoxal să discriminăm majoritatea prin impunerea unor interdicţii lexicale. Iar impunerea denumirii „rrom” mi se pare că a eşuat, din moment ce ortografierea cu doi de „r” a devenit tot mai rară, etnia respectivă devenind actualmente „romă”. Şi desigur că în această situaţie sunt unii care îşi pun întrebarea care a fost rostul unei măsuri „politically correct” ce a dus la diseminarea unei confuzii nedorite între etnia rromă şi cea românească. Nu că ar fi vreo ruşine să fii ţigan. Ruşinos mi se pare numai dacă nu eşti om. Dar unora nu li se pare acceptabil să fie consideraţi altceva decât ceea ce sunt. Aşa cum altora nu li se pare acceptabil că unii sunt ce sunt, dar îi numesc cu diferite denumiri peiorative sau chiar jignitoare.

de Horia Mărieș la 23 mai 2015 - 03:30

Domnule Sorin Florut (22 mai 2015 – 23:12),

Sunt de acord că se poate discuta, așa cum o faceți dvs, cu argumente, pe tema dilemei denumirii „țigan sau rom (rrom)” dacă acesta este un subiect care chiar ne doare. Nu sunt convins că ne doare.
Nu ar fi nici prima și nici ultima discuție de acest fel.

Sunt de acord să o dezbată cei care au cunoștiințe solide privind acest subiect, adică lingviștii și istoricii, nu orice amator, nu orice neavenit, ca mine. Eu unul n-am nici un fel de pregătire serioasă ca și lingvist sau ca și istoric și cred că este corect să mă abțin, să stau în banca mea.

Am combătut mai sus doar accentele rasiste, șovine, antisemite pe care le-am perceput in articolul numitului Ionuț Țene, accente pe care eu unul nu le pot accepta în nici un fel; nu am despicat firul in patru pe tema dilemei denumirii de „țigan sau rom (rrom)”.

Din ce știu eu, „rom” este termenul oficial, politic, preferat de majoritatea membrilor etniei, impus în documentele oficiale, fiind un termen de autodesemnare tradiţional în limba romani (unde rom apare în opoziţie cu gadjo); transpunerile lui rom în diferite limbi sunt preferate de militanţii pentru emancipare pentru că evită conotaţiile negative sau ambiguităţile termenilor tradiţionali (gypsy, bohémien, ţigan, cigány, etc.).

În România se ezită (dar acest lucru îl fac și eu mereu) între forma „rom” şi forma „rrom”, forma „rrom” fiind preferată de unii specialişti dar fiind și neobişnuită în ortografia românească, părând să fi fost aleasă pentru a marca mai clar distincţia faţă de familia lexicală a lui „român”.

Sincer vorbind, pe mine unul mă zgârie la urechi ambele forme, și cea de rom și cea de rrom. Am călătorit puțin prin lume, nu destul de mult, sau în nici un caz atât de mult cât mi-aș fi dorit, am locuit o perioadă bună de timp și in altă țară, am de fapt și acum statut de permanent resident intr-un alt stat, dar nu pot să mă plâng că mi s-ar fi intâmplat ca străinii pe care i-am întâlnit să fi făcut măcar o singură dată referire la faptul că „rom” sau „rrom” sună asemănător cu „român”. Sau mai pe șleau spus, că fiind român sunt de fapt rom, adică țigan. Nu m-a „jignit” nimeni in acest fel. Eu unul aș prefera termenul „țigan” tocmai fiindcă, așa cum ați scris și dvs., nu este nici o rușine să fii țigan dacă ești om.

de Horia Mărieș la 23 mai 2015 - 06:03

Să ascultăm întotdeauna și cealaltă parte („audiatur et altera pars”). Așa este fair play.

Aș avea de rețiinut din textul care se găsește la link-ul de mai jos doar o singură propoziție:

– Dacă nu s-a implicat personal (în România) George Soros a avut reprezentanți direcți în conducerea „societății civile” –

și în consecință le-aș spune celor care îl înjură direct din diverse motive pe George Soros, cum ar fi de exemplu și Ionuț Țene să facă bine să-i injure mai întâi pe toți cei de pe „Lista lui Soros. Cine sunt oamenii care au schimbat România, cu sau fără voia noastră: miniștri, demnitari de rang înalt, jurnaliști”. Lista este lungă și injurătorii vor fi destul de ocupați cu această activitate intelectuală o bună bucată de vreme.

http://m.activenews.ro/stiri-politic/Lista-lui-Soros.-Cine-sunt-oamenii-care-au-schimbat-Romania-cu-sau-fara-voia-noastra-ministri-demnitari-de-rang-inalt-jurnalisti-112622

de stelu la 23 mai 2015 - 08:26

felicitari domnule tene pentru demnitate si curajul de a spune lucrurilor pe nume..tiganii sunt tot tigani indiferent cum se doreste a se reboteza de dragul distrugerii unei tari!
restul,sunt povesti si interese.

de Horia Mărieș la 24 mai 2015 - 12:39

@stelu la 23 May 2015 – 08:26

După ce va vedea acest videoclip, cretinul și retardatil de Ioan Țene pe care admirați atât de mult (sunteți cumva și dvs un împuțit de rasist naționalist?) va putea să încerce să răspundă la dilema „rom (rrom) sau țigan”.

http://youtu.be/EhQJzZOw4yA

Țene va putea încerca să răspundă la aceași dilemă și dacă îi vom posta cateva link-uri de la concertele lui Ruha István (Ștefan) sau Rudolf Fatyol (este de presupus că de aceștia măcar ați auzit in treacăt, Dom’le Stelu, nu-i așa fiindcă bănuiesc că sunteți careian).

Dacă aceste link-uri nu vor fi destule pentru Ionuț Tene, mai pot reveni cu multe altele în care „am văzut și țigani fericiți” adică oameni, nu numai tigani penali, infractori, scursori ale societății românești. Fiecare pădure, inclusiv cea românească sau cea ungurească iși are uscăturile ei. Exemple de uscături românești sau ungurești sunt atât de multe incât spațiul de aici, cel de la comentarii, nu este nici pe departe sufucient ca să cuprindă întreaga listă. Înșir doar câteva uscături sătmărene care mai mult ca sigur vă sunt bine cunoscute Dom’le Stelu, ca să puteți să puneți mâna pe ei urgent și să-i mâncați apoi prăjiți pe grătar în sucul lor propriu: Mircea Govor, Adi Stef, Ovidiu Silaghi, Kovacs Jenö si – dar mă opresc aici.
Vá ajung deocamdată ăștia patru ca să-i puteți consuma cu ai dvs, cu întreg neamul dvs. în ziua de azi.

Așa că Ionuț Tene să facă bine să nu se mai strofoace atât de mult cu țiganii, cu ungurii și cu evreii, să facă bine să se ocupe de penalii care domiciliază in orasul lui, în Cluj-Napoca, începând cu Emilu’ a lu’ Boc, cu Sabin Gherman a lu’ Paskanyi și cu Kelemen Hunor.

de mirel la 24 mai 2015 - 13:24

pentru 6,700 de doleraei ce nu scrie omul…uita si de kovaciu sau poate se inteleg ca sa scape de judecata…sii dai si daii pe tene care tine steagu sus fara burse si materale videio..si trebuie sa spunem si la aura tot tantii roma si la ruha tot rom????

de Horia Mărieș la 24 mai 2015 - 14:53

@mirel la 24 May 2015 – 13:24

Mai du-te și https://www.facebook.com/pages/In-pizda-ma-tii/158412804217861?ref=br_rs

de Horia Mărieș la 26 mai 2015 - 08:07

N-ar fi sunat bine dacă marinelul Băse, fostul preș al tuturor românilor ar fi folosit apelativul „romă împuțită”.
Nu s-ar mai fi ales cu încă un dosar penal.

http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/basescu-inca-un-dosar-redeschis-cercetat-pentru-furt-calificat-si-apelativul-tiganca-imputita-1365134

Lasati un comentariu