Bustul Regelui Ferdinand veghează de azi sensul giratoriu al municipiului Carei

• publicat la: 10 mai 2015
Bustul Regelui Ferdinand veghează de azi sensul giratoriu al municipiului Carei

Desant de forţe de ordine la dezvelirea bustului regelui Ferdinand.În lipsa oricărui repezentant al Casei Regale,bustul a fost  dezvelit fără însemnele regale sau naţionale ale României. Steaguri tricolore aduse de liberalii careieni, singurii care au avut curajul să-l privescă în ochi pe Maiestatea Sa, regale Ferdinand. Organizatorii au stat lateral de  bust, ruşinaţi probabil de gestul comis, de amplasarea sa  în intersecţia oraşului şi  nu  în vreunul din locurile pe care acesta le-a vizitat în mai 1919. Imnul Regal nu a fost intonat şi nu a existat  nici un însemn Regal.

Duminică, de la ora 12,30, mulţime de careieni au sosit în jurul intersectiei unde a  fost amplasat bustul regelui Ferdinand de către primarul Careiului, acesta interzicând orice amplasare a sa în   vreunul din parcurile oraşului, pe locurile vizitate de către acesta împreună cu regina Maria, cu Iuliu Maniu, cu generalul Moşoiu şi clerici de toate confesiunile din Careii Mari.

Au participat toate oficialităţile judeţului, prefectul dr.Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele si  vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Stef şi  Mircea Govor și sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bsutul Regelui Ferdinand. Toţi aceştia au stat de-o parte a bustului, parca ferindu-se să-l privească în ochi  pe marele bărbat numit Cel Loial şi Intregitorul României, jenaţi probabil de gestul comis.

Din partea Casei Regale nu a onorat nimeni cu prezenţa acest  eveniment.  In jurul bustului unui Suveran al României,pregătit pentru dezvelire, nu a fost postat nici măcar un însemn naţional!

Dupa intonarea  imnului de stat, evenimentul a fost deschis și moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, împreună cu Adrian Ştefănuţi, după care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, domnul Adrian Ștef.

În timpul discursului domniei sale, grupul de liberali din faţa bustului Fostului Suveran al României, a ridicat  foi pe care aveau înscrise următoarele mesaje: Regele Ferdinand pus la colţ  si Noi te respectăm-  ei ,nu!

Grupul liberalilor careieni a fost singurul grup care a venit la această manifestare cu steagurile ţării pe care regele Ferdinand a respectat-o şi iubit-o atât de mult încât şi-a botezat toţi copii în religia strămoşească românească.

A urmat apoi o alocuţiune  rostită de primarul Kovacs, în stilul caracteristic domniei sale, adică  cerând mereu bani la CJ care şi aşa a susţinut lucrările de renovare ale celui mai mare monument din Carei aflat în patrimonial primăriei. Necunoscând probabil nimic din perioada în care  România îl avea ca Suveran pe regele Ferdinand, primarul Kovacs a apelat la cunoştinţele sale despre Petofi Sandor, despre altercaţiile din sânul UDMR  legate de amplasarea acelui bust la vremea respectivă.

Această statuie am ridicat cu ajutorul CJ, al preşedintelui, şi recunosc că ne-a ajutat cu renovarea Monumentului..am zis la domnul preşedinte  să ne ajute mai mult că ei au mai mulţi bani…la noi la Carei este obiceiul de a contesta o statuie si la fel a fost şi în anii 90 când statuia lui Petofi a fost contestată  dar acum s-a obişnuit lumea cu ea ca şi cu Florian. Aş vrea să iubiţi această statuie şi veti vedea că după un timp o să vi se pară că este aici din totdeauna.”

După dezvelirea bustului, preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei și preoți din cadrul protopopiatului Greco-Catolic Carei alături de Părintele Protopop Ortodox de Carei, Marian Crainic și părintele Vicar Foraneu Greco-Catolic Radu Filip au oficiat o slujbă de sfințire.

  

Manifestarea  a continuat  cu un moment artistic susținut de Patricia Borbely și Adrian Ștefănuți, care au recitat două poezii, iar prof. Vlad Pașca a interpretat la vioară un fragment din Rapsodia Română a lui George Enescu.

Inainte de finalul manifestării,  s-a apropiat un un convoi de camioane , cu claxoanele în funcţiune, care au oprit initial înainte de sensul giratoriu, moment în care au fost abordaţi de agenţii de poliţie care împânzeau toată zona, alături de agenţi de la Politia locală si jandarmi.

In grupul de oficiali s-a creat panică  si cineva a solicitat interventia Politiei, pentru a stabili probabil ce măsuri să adopte.

Soferul primului camion, pe care era arborat drapelul României, s-a oprit în dreptul bustului regelui Ferdinand şi a depus diagrame tahograf  şi o sticlă de apă …” pentru regele circulaţiei, amplasat  în intersectia cea mai mare a oraşului, în semn de respect! Noi suntem şoferi  serioşi şi dorim să ne cinstim Regele” a menţionat şoferul primului camion, după terminarea  rondourilor făcute în jurul bustului.

 

Intenţia  sa de a se apropia de bust a încercat să fie contracarată de jandarmi dar intervenţia  oamenilor din jur, deranjaţi de gestul forţelor de ordine, a fost benefică, împiedicând  o altercaţie nedorită.

După  ce si-au îndeplinit cele propuse, şoferii au părăsit intersectia în mod civilizat, la fel cum au şi sosit. Spaima neîntemeiată a oficialităţilor a fost astfel spulberată .

Organizatorii au invitat  oaspeţii la un protocol în incinta castelului, alături de reprezentanţii mas-media.

Inainte de a  părăsi municipiul Carei, prefectul dr. Eugeniu Avram a acordat un inteviu Buletin de Carei, în care a mentionat că  în cursul săptămânii viitoare va avea o întâlnire cu factorii de resort pentru a stabili care este situaţia Monumentului Ostaşului Român, ascuns total de arbori de tuia înalţi de 8m, după cum se vede din imagini, doar vârful obeliscului observându-se.

Proiectul de hotărâre pentru amplasarea unui bust al regelui Ferdinand în municipiul Carei a fost iniţiat de grupul PNL Carei, în cursul anului trecut, în luna aprilie, pentru a permite amplasarea la aniversarea a 95 de ani de la vizita Sa în Careii Mari. Amânat atunci din motive electorale, a fost respinsă locaţia solicitată de liberali în data de 24 iunie 2014, primarul afirmând că în parcul castelului, vizitat de feţele regale, nu are acceptul grofilor pentru a putea fi amplasat. Nici celelalte 3 locaţii solicitate nu au fost aprobate, fiecare dintre acestea fiind respinsă de consilierii majoritari UDMR. Nici până acum nu a fost prezentată o schiţă cu amplasamentul actual care să fi fost votată în Consiliul Local ca apoi, pe baza acestei aprobări să fie solicitat aviziul Comisiei Zonale a Monumentelor de la Oradea. In fata bustului este un rond de flori ce impiedica desfasurarea de ceremonii festive.

In municipiul Carei , consilierii majoritari UDMR au votat impotriva amplasarii bustului poetului national al României, Mihai Eminescu si al fostului prim ministru al României , Ionel Brătianu, care a fost prezent in Careii Mari in anul 1923.

UPDATE

Persoana desemnată de primarul Kovacs să administreze pagina oficială a primăriei municipiului Carei omite in mod intenţionat să consemneze întreaga desfăşurare a manifestării dedicate dezvelirii bustului regelui Ferdinand. A omis să consemneze referirile la bustul lui Petofi precum şi protestul tacit al grupului liberalilor careieni. Persoana în cauză este angajată fără concurs la primăria Carei, şi nu este pentru prima dată când consemnează selectiv ştirile aferente municipiului Carei, din care fac parte şi  contribuabilii care nu îi sunt simpatici primarului Kovacs, cel care are reţinere pe salariul de primar din 2008 pentru datorii la bugetul de stat.

Cei curioşi pot urmări desfăşurarea  evenimentelor accesând link-ul următor-

https://www.youtube.com/watch?v=7bc-6Ysb3LI&feature=youtu.be

 

Daniela Ciută

comentarii

de coriolan la 10 mai 2015 - 19:42

Dupa multele luari de pozitie, oare-i aude Bunul Dumnezeu pe liberali?…..Incet, incet,se dezmorteste atmosfera……A protestat un grup de soferi.Gest admirabil, altfel!….. Cine face urmatorul pas, dragi confrati careieni?

de Cori la 10 mai 2015 - 20:25

VAI DE ISTORIA NOASTRA UITATIVA LA POZE BINE SA VEDETI CINE CINSTESC REGELE ROMANIEI UNGURII SI TRADATORII JUDETULUI…..UNII DE ACOLO DIN IMAGINE AU UITAT FAZA DE LA 1 DECEMBRIE CAND AU DAT TELEFON PRIMARULUI SA ARBOREZE STEAGURILE IN ORAS DE ZIUA ROMANIEI IAR ACUM SUNT PRIETENI SI IMPREUNA AU ALES LOCUL MINUNAT PENTRU REGE

de Doina la 10 mai 2015 - 20:34

Oare chiar nu sunt probleme mai importante de rezolvat in orasul acesta ? Statui…si iar statui…

de Dorin la 10 mai 2015 - 21:04

Agentul BUZGAU da raportul marilor de la PSD ce a patit cu acest conducator auto in curtea APASERV,,,,saptamana trecuta ,oare el de ce nu a protestat cu camioanele lui,,,,el are de lucru cu ele. Zice ca TRAITI DOMNII DE LA PSD

de respect la 10 mai 2015 - 21:21

Eleganta si bun simt.RESPECT PNL,RESPECT D-ULE CIUTA.

de Vlad la 10 mai 2015 - 21:32

In primul rand trebuie sa multumim liberalilor pentru ca au propus si s-au zbatut ca sa avem si noi un bust al Regelui in Carei. De la gara si pana la castel se putea gasi domnule primar un loc unde sa fie pus daca tot a umblat pe acolo.Pozele ramase la arhive arata clar drumul strabatut in Carei de rege si regina si nu am intele de ce va fericeste ca sa faceti rau unei comunitati interzicand un loc dorit?Reminescente din copilaria necajita?

de carmen la 10 mai 2015 - 21:35

chiar asa de mare sa fie frica de liberali in primaria carei ca au dat interzis la consemnarea reala a evenimentului asa cum apare si in filmulet?
va faceti de ras cei cu ziarele intretinute de primarul cu datorii si cine va mai crede pe urma?
ati rezolvat problema cu pamantul din domeniile statului de la carei?

de sergiu la 10 mai 2015 - 21:39

ce primar e ala ce interzice in parcuri busturile romanilor? ce sta toata ziua la protopopiat daca nu lasa romanii sa aiba un eminescu in carei si pune regele in intersectie…bine ca nu il puse pe post de popic in poligon

de agota la 10 mai 2015 - 21:53

daca nu erau liberalii nu aveati cu ce sa va maimutariti azi la carei domnilor satmareni!am crezut ca numai jeno e prost dar altii intrec bine pe el;

de Misi la 10 mai 2015 - 22:47

pentru dalele alea pe jumate ciobite si pe postamentul facut din resturi de piatra a dat primaria 220 de milioane de lei?????cit s-a intors napoi la jenica din cele 220 de milioane???

de Horia Mărieș la 11 mai 2015 - 03:29

Se poate constata că in presa sătmăreană aservită și pe propriul blog, Adrian Ștef afirmă că PDL-iștii careieni ai lui Ilie Ciută „deghizați în noii liberali au încercat să strice înălțătorul moment al dezvelirii bustului regelui Ferdinand organizând un adevărat raliu cu TIR-uri”, etc.”

Vizionãnd filmul evenimentului, lucrurile nu par de loc să se fi desfășurat așa cum afirmă Ștef, TIR-iști au protestat fiindcă și-au manifestat dreptul lor constituțional la liberă exprimare.

Dacă Adrian Ștef nu deține nici o probă pe care să o prezinte public și cu care să demonstreze afirmațiile pe care le-a făcut la adresa liberalilor careieni, înseamnă că minte cu nerușinare și că profită in mod josnic de faptul că insulta și calomnia nu mai sunt incriminate in codul penal. Astfel procedează numai cei lipsiți total de caracter, cum ar fi de exemplu cumnații traseiști politic.

de Horia Mărieș la 11 mai 2015 - 04:12

A lipsit se pare de la mirobolanta ceremonie de dezvelire, într-un mod cu totul și cu totul surprinzator, fiindcă dânsul este un mare amator de bairamuri-protocol ca cel care a avut loc „după” la Castelul Károlyi cel transformat în cãrciumă de lux pe bani europeni, bairam doar „pentru oficialități și pentru invitați”, în nici un caz pentru săracii și nevoiașii careieni (sau pur și simplu n-a fost de loc invitat de către Ștef și Kovács), cel care „a avizat” inițial, deși nu avea acest drept, locația pentru amplasarea bustului „pe axa biserică – soldat alături de rege”, adică dezaxatul dr. Gheorghe Pop Silaghi, cunoscut mai bine sub aliasul de George Vulturescu.

Cum de a putut să lipsească kulturnicul șef al județului de la dezvelirea unei opere de artă, a unui bust, când dânsul este cel mai mare și cel mai tare în parcare și în cultura sătmăreană?
Fără dânsul s-ar dărâma toată cultura județeană precum și hotelul & restaurantul poes:s.

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2014/11/adresa-vulturescu-bust.jpg

Oare ce s-o fi întâmplat, oare Vulturescu n-o mai fi nici în grațiile prefectului, nici in ale preșului sau vicepreșului Consiliului Județean, oare nu mai este nici prieten de pahar de bikavér cu Kovács; sau a lipsit pur și simplu din motive de sănătate, fiindcă i s-or fi agravat problemele pe care le are de foarte multă vreme la „bila” (superioară)? Așteptăm un comunicat de presă care să lămurească lucrurile.

de gigolo la 11 mai 2015 - 06:42

dapoi alice draga tu te bagi la informatia cu in juraturile cand stim ce faceai pe vremea cand conduceai agricultura judetului…ce erai tu fara liberalii careieni pe care ii injuri de mama focului pentru ca nu au trecut la iubitul tau actual adrian?macar la rugaciune la Tatal nostru la dezvelirea bustului puteai sa te abtii si sa nu turui ca o moara stricata de se uitau toti la tine.ai reusit sa atragi atentia dar nu asa cum ai dorit si cum faceai cand aveai apartamentul de nebunii la satmar.

de Marian la 11 mai 2015 - 06:56

soferii au salvat onoarea careienilor!
chiar sa isi bata joc primarul de regele ROMANIEI?!
ar trebui pus la zid si sa aruncam cu pietre
dupa ce ca ROMANIA ii da un salar si il scuteste de datorii sa isi si bata joc de regii ROMANIEI e prea mult!

de NICOLAE la 11 mai 2015 - 07:12

ai uitat adriane ca tu ai vrut sa pui pe rege la 95 de ani de la vizita la carei si jeno a spus la tine ca nu pui acolo?crezi ca daca scrii despre ilie ciuta care nu a trecut la tine cu toate presiunile tale ai sa convingi pe cineva ca ai dreptate sa manjesti istoria acestui popr roman?
CE ATI FI DEZVELIT VOI DACA ILIE CIUTA NU BAGA PROIECT IN SEDINTA DE LA PRIMARIE? PROFITORILOR!!!!
DE CE NU ATI DEZVELIT UN BUST AL LUI NICOLAE IORGA IN CAREI?NU AVETI CURAJ SA PROPUNETI SI FURATI MUNCA ALTORA?

de careian la 11 mai 2015 - 07:26

domnule adrian stef ati scris pe pagina personala infierat un grup de soferi care au deranjat o ceremonie de dezvelire bust si din lipsa de informatii arati cu degetul spre cine nu e de vina dar nu v-ati gandit…asa…nici o clipa cat de deranjati au fost careienii de gestul dvs de a va bate joc de regele tarii noastre si de faptul ca ati furat proiectul depus de domnul ciuta?
maitraieste omul din plagiat si furt dar nu la nesfarsit.
alte realizari mai aveti la activ?
ati facut promisiuni la satmareni ca puneti cel mai mare steag pe cladirea din centru a consiliului judetean..ce s-a ales de aceasta promisiune si de altele? dupa ce v-ati batut joc de satmareni ati considerat ca puteti trece la careieni?

de Tiberiu Vanca la 11 mai 2015 - 11:43

Am urmărit cu atenţie relatările de la dezvelirea monumentului Regelui Ferdinand al României. Am luat act de puținul citat din alocuțiunea „Mortului Viu” , respectiv a vremelnicului primar (sperăm ca vremelnicia să ia sfârşit într-o sfântă zi de 17 iunie) şi am reţinut referirile la unul din odioşii criminali istorici. Il numim pe Petofi Şandor, cel ce după ce în mod bestial a ucis români, şi nu puţini, are statui în România, iar una din ele spurcă mediul ambiental din Carei. Şi pentu a nu ne cantona în afirmaţii fără acoperire, criminalul în discuţie ,Petofi, sârb cu creierul spălat întru a deveni maghiar, şi odată ajuns s-a apucat de crime chiar şi împotriva cooetnicilor săi sârbii, croaţii , slovacii şi slovenii, până mai ieri formând un unic staat naţional -Iugoslvya-. În iunie 1848 afirma: „Numai maghiarul are drepturi de stăpân aici şi cei ce vă veți urca în capul nostru veți simţi piciorul nostru pe capul vostru şi pintenii noştri în inima voastră” (Notă: referire la sârbi; croaţi; slovaci; sloveni; ucrainieni şi români, adică mojoritarii din teritoriile străine, celei ce avea să fie declarată „Ungaria Mare”). În septembrie 1848 el lansează: „Elet vagy halal!” (Pe viaţă şi pe moarte) în care numeşte : croaţii; sârbii; românii; germanii; slovacii; ş.a „Nişte ciori înfometate şi dezgustătoare!”. El spunea că „…vorbitorii de maghiară vor vopsi răsăritul soarelui, cu sângele acestor naţiuni până când ultima picătură din inimile lor s-a scurs” şi le cere ungurilor să se răscoale împotriva acestei „…turme blestemate!”. În timpul revoluției din 1848 în calitate de comandant al unui detaşament militar maghiar a ucis 369 de români, după cum urmează: Albeşti (9 persoane); Caşova (8 p.); Chirileu-Sânpaul- (17.p.); Cerd-Miel (5 p.); Ungheni (5 p.); Deneş (25 p); Galeşti (19 p.); Ciuluş (13 p.); Ibăneşti (21 p.); Lechinţa de Mureş (15 p); Luduş (15 p.); Lucriu (8 p.); Lunca (7p.); Mihăieşti de Câmpie (31 p.); Mihăşel (11 p.); Nadeş (3 p.); Orosia (3 p.); Pelea (7 p.); Răzoare (25 p.); Sovata (4 p.); Sărmăşel (12 p.); Suplacu (12 p.); Valea Izvoare (5 p.); Valea Largă (6 p.); Vânători (17 p.); Vidrăscău (25 p.); Viişoara (13 p.); Zau de Câmpie (11 p.); şi Sărmaş (7 pp.). Pentru ura viscerală împotriva majoritarilor din provinciile cu majoritari de alte etnii decât cea maghiară din jurul Panoniei, pentru crimele abominabile comise „Nu l-a furat dracul, cel al cărui client avea să devină, cât l-au furat ruşii care l-au deportat în Siberia unde avea să crape.” E bine să ştiţi Careieni, că „Perimetrul vostru urban găzduieşte monumentul unui criminal odios”, împrejurare pe care cu cuvenită, multă ironie, ar trebui să fiţi felicitaţi, că „Parcul dendrologic din jurul castelului, ambele proprietate ale Statului Român, au fost concesionate de către Kovács Eugen, pentru administrare unor grofi „sărăntoci” lipiţi pământului de prin Europa largă, e bine să luaţi aminte că primarul Kovaci şi-a distribuit subalternii să blasfemieze etnia română, coana Veding să noteze în „otrăvitele legende sătmărene” că românii ar fi niște primitivi, iar pe Boroș Erno, promovat de Kovács, persoană stipendiată din bani publici fără obligaţia de a lucra, cu sarcină să întreţină prin condei spiritul iredentist de ură împotriva românilor pe care Kovács îl promovează, să luaţi act că Kovács nu numai că tinde cât a realizat bantustanizarea etnică a municipiului, locurile de frunte ale domeniului public pentru unguri şi valori ungureşti, iar pentru români locuri din afara feţei de onoare a oraşului, să priviţi cu mânie cu câtă dibăcie a ascuns în spatele perdelei de tuia monumentul ostașului român, să observaţi că din materialul livresc (cartea) ce prezintă valorile Careiului atât monumentul cât şi alte locuri legate de etnia română au fost lăsate pe dinafară, să băgaţi bine de seamă că cartea de referinţă susţine că ziua de 25 octombrie 1944 nu este ziua eliberării de sub ocupaţie maghiară cât după Kovács şi mercenarii autori ai opului otrăvit ar fi ziua în care Careiul ar fi intrat sub ocupaţie românească. Mai multe evenimente ruşinoase decât cele ce se petrec la Carei sunt greu de imaginat. Să-i amintiţi mortului viu, alias Kovács, că regele Ferdinand al României pe care el îl ureşte din străfundul rinichilor săi iredentişti, merita să i se amplaseze două monumente unul în centrul Budapestei (n.n. 8ngurii cu bun simţ ştiu de ce) şi al doilea în Parcul Karoly din Careii Mari. În rest: Felicitări etnicilor români pentru rezistenţa ce trebuie să o dureze în „Statul Unitar Naţional Român” sub puterea nemerniciei iredentismului maghiar ce pe Er şi Valea Crasnei are liber la desfăşurare.

de sarolta la 11 mai 2015 - 17:37

stef a dat pentru intalnirea grofilor 300 de milioane de la consiliu si pentru satele de moti nu da nici un leu ca sa bage canalizare si apa curenta sau sa aiba si ei capela mortuara sau un dispensar!
primele scoli desfiintate in judet au fost cele ale motilor dar consiliul judetean arunca cu multi bani la satele maghiare.
la carei a cules numai voturile si apoi acum isi bate joc de romani cu jeno impreuna si crede ca mult va ramane liber cu jeno de brat?

de emil la 11 mai 2015 - 19:05

Are cineva un fierastrau mecanic (drujba) pentru scurtarea arborilor de tuia din fata Monumentului Ostasului Roman pana la o inaltime de circa 1,60- 1,80 metri? Poate are prefectul.
Daca tot a adus primarul vorba de Petrovics, sa-l iubim pe acesta atat cat i-a iubit el pe romani. Un criminal care si-a cunoscut viitoarea sotie la Carei merita un bust in centrul orasului, in ciuda antiromanismului sau, dar primul suveran al Romaniei intregite, nu. Sovinismul ungarist se manifesta plenar si din cauza ca niste legiutori incuiati au permis prin legea administratiei locale ca primari din randurile unei minoritati ce nu se impaca deloc cu statutul de minoritar, sa ia decizii care afecteaza poporul roman pe care se sprijina statul in care ei se afla in fruntea administratiei locale.

de Horia Mărieș la 11 mai 2015 - 20:45

Scrie negru pe alb pe blogul domnului Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare:

„…. iată că la Carei PLD-iştii deghizaţi în noii liberali au încercat să strice înălţătorul moment al dezvelirii bustului regelui Ferdinand organizând un adevărat raliu de TIR-uri în giratoriul din preajma monumentului şi claxonând în continuu tocmai în timpul în care tinerii recitatori din Carei îi aduceau un omagiu marelui suveran. Ce se întâmplă domnilor?! Nu ne mai iubim istoria?! Nu merită acest OM omagiul adus astăzi?!”

Putem vedea și auzi toți cei care nu suntem chiori, orbi, surzi sau surdomuți, modul în care s-au desfăsurat ín realitate evenimentele:

http://youtu.be/7bc-6Ysb3LI

Asta este o probă de necontestat stimate domnule Adrian Ștef!

Din inregistrare rezultă cât se poate de clar faptul că ceremonia propriu-zisă s-a încheiat in minutul 31:00 din inregistrare, atunci când dvs., stimate și mult iubite tovarăș Adrian Ștef, celelalte oficialități, mass media precum și invitații ați început să luați startul și să vă indreptați târâș-grăbiș spre noua cârciumă a baronilor locali și județeni, edificată in Castelul Károlyi, pentru a participa cu o poftă bună nebună la bairamul-protocol.

Doar în paranteză fie spus, dar legat de locația în care a avut loc bairamul-protocol din ziua de 10 mai 2015, de Ziua Regalității, eu unul am mai intrebat, cu naivitatea care mă caracterizează mereu: Oare la cantina socială careiană, nu puteați lua o mică gustărică, o mică horincă, o mică berică, aveați nevoie muszaj, adică obligatoriu, pentru ca să vă simțiți bine in Carei, de o masă imbelșugată udată bine cu băuturi fine și servită în somptuosul castel removat cu cca. 5 milioane de € și care a fost al grofilor Károlyi, ați avut și dvs ambițul steril (ca organizator principal) să vă simțiți măcar pentru două ore gróf? Nu vă ajunge oare titulatura foarte bine consacrată deja, aceea de baron local? Vreți ca lumea să vă alinte neapărat în continuare și cu titulatura de „gróf”?

Întrebarea pusă de mine a fost una pur retorică, știam din start că nu o să primesc nici un răspuns, niciodată și de absolut de nicăeri, la ea.

Revin. Camioanele protestatarilor TIR-iști, patru la număr de fapt, care încă nu se vedeau în imagine, și-au făcut auzite slab și cu intermitențe sirenele începând de pe la minutul 28:00 fiindcă TIR-urile erau încă destul de departe de intersecție iar apoi, ele se văd în imagine, staționate la circa 50 de m inaintea „giratoriului”, pe la minutul 28:20. In acest moment, este foarte adevărat, incă mai cânta la vioară domnul profesor Vlad Pașca ultimele acorduri ale Rapsodiei Române compuse de George Enescu. TIR-urile sunt în acest moment oprite pe loc, dar sirenele se aud de câteva ori intre minutele 28:20 și 28:27 (timp de 7 secunde) și din nou intre minutele 28:44 și 28:47 (3 secunde). Aceste câteva semnale din sirenă care au durat în total 10 secunde, se interpretează in mod normal ca fiind doar un salut al TIR-iștilor la adresa participanților la ceremonie, știindu-se bine faptul că TIR-iști care se cunosc între ei sau care sunt prieteni, se salută unul pe altul pe autostradă cu sirenele atunci cãnd se intâlnesc. Acest obicei este extrem de bine intrat in reflexele TIR-iștilor. La minutul 28:48 domnul Vlad Pașca termină (in mod natural, nu fiindcă ar fi fost deranjat) de cântat la vioră.

Până in minutul 31:00, deci chiar și in timpul in care domnul Adrian Stefănuți citește poezia finală, nu se mai aude pe întegistrarea video nici măcar un singur sunet de sirenă! Acest lucru demonstrează fără nici un dubiu faptul că TIR-iștii au dat dovadă de un incontestabil bun simț și de un deplin respect față de toată lumea prezentă și că, în afară de salutul inițial făcut cu sirenele, atunci când au sosit aproape de „giratoriu”, salut care le este specific lor și numai lor, n-au deranjat, de fapt, in nici un fel desfășurarea ceremoniei oficiale.

Au urmat, după minutul 31:00 din înregistrare, după declararea ca „inchisă” de către domnul Bogdan Georgescu a ceremoniei dezvelirii bustului, niscaiva discuții intre TIR-iști și organele abilitate, al căror conținut în detaliu nu-am de unde să-l cunosc. Abia apoi, adică după „incheierea” ceremoniei, asică după minutul 31 din înregistare, a avut loc protestul TIR-iștilor (contribuabili) care au declarat că nu sunt de acord cu locul de amplasare al bustului regelui Ferdinand I în Carei, ei afirmând că locul adecvat ar fi fost în incinta Parcului Dendrologic aferent Castelului Karolyi.
Protestul TIR-iștilor, indreptățit și desfășurat în baza dreptului legitim și inalienabil la „libera exprimare” a opiniilor, este garantat de Constitutia României, dar a fost calificat în mod tendențios ca fiind unul „scandalos” de presa locală obedientă primarului Kovács Jenö precum și de presa sătmăreană obedientă baronilor sătmăreni prezenți „în păr” la ceremonie, cu scopul evident de a dobândiri capital electoral.

TIR-iștii protestatari au vrut doar să ne arate nouă, tuturor cetătenilor acestei țări, că ei sunt intr-adevăr mândri de faptul că sunt români, că ei țin fără nici o ezitare la valorile românești, că ei pretind și vor cu tot dinadinsul ca foștii suverani ai României și mai ales regele Ferdinand I al României, „Cel Loial”, Întregitorul României” să fie cinstit așa cum se cuvine și nu așa cum au „avizat” sau „aprobat verbal” cei doi români trădători de neam și de țară, care, din prostie crasă sau din interese meschine politicianiste, s-au raliat și au sprijinit primașul șovin și nesimțit al municipiului Carei, împotriva dorințelor și voinței exprimate clar, timp îndelungat, cu diverse ocazii, de reprezentanții (chiar liberali) ai unei părți din comunitatea romãnească careieană.
Îi numesc, din acest motiv, fără nici o ezitare ca fiind trădători de neam și de țară in acest caz, pe Gheorghe a lu’ Pop de Silaghi și pe Adrian a lu’ Ștef. Punct.

Ba nu. Ar mai fi totuși ceva. Ar mai fi afirmația mincinos de deșănțată, de obraznică și de nesimțită, făcută în scris, negru pe alb, pe blogul personal, pentru ca să poată fi înscrisă în istorie în istoria contemporană a neamului românesc, de preacinstitul și (nemeritat) de mult prea respectatul președinte (încă) al Consiliul Județean Satu Mare:

„la Carei PLD-iştii deghizaţi în noii liberali au încercat să strice înălţătorul moment al dezvelirii bustului regelui Ferdinand organizând un adevărat raliu de TIR-uri în giratoriul din preajma monumentului şi claxonând în continuu tocmai în timpul în care tinerii recitatori din Carei îi aduceau un omagiu marelui suveran”.

Hai să vedem din nou impreună filmul ceremoniei de dezvelire a bustului regelui Ferdinand I. Dacă-l vedem, o să realizezi și dumneata că minți de stingi, minți de ingheață apele Someșului vara, domnule președinte Adrian Ștef.

TIR-iștii N-AU CLAXONAT nici măcar o singură dată „în timpul în care tinerii recitatori din Carei îi aduceau un omagiu marelui suveran”.

Mult stimate Baron local, domnule Adrian Ștef, Grófule, ești tocmai bun pentru a fi declarat ca cel mai talentat urmaș mincinos al baronului Munchausen.

Q.e.d.

Nu-mi fac nici o iluzie că baronul gróf ar citit ceva despre, sau că ar ști cine a fost baronul Munchausen. La școlile frecventate de dânsul nu s-a predat lecția asta.

Acesta nu este un pamflet și nu trebuie luat ca atare.

de Dorin la 11 mai 2015 - 20:50

Al IV -lea camion cel rosu este proprietatea d-lui Sorian Gavril care in 2014 la amenintat cu bataie pe presedintele PNL Carei in ziua alegerilor prezidentiale, iar acum credeti ca isi trimite camioanele sa sprijine PNL???? sau s-a debarasat de Govor pentru faptul ca nu i-a dat de lucru asa cum i-a promis in campanie? Iar daca urmariti imaginile ve-ti vedea ca in urma unei discutii a prefectului cu o persoana in camasa alba care a disparut in boscheti, camionul d-lui Sorian a disparut din coloana.

de mocanu la 11 mai 2015 - 21:31

stef a promis ca pune in centrul satmarului un catarg cu steagul romaniei si venea mereu la carei la liberalii de la care cerea voturi.
dupa ce au muncit pentru el sunt aruncati acum la cosul de gunoi pentru ca au ramas in pozitie verticala si nu au ingenuncheat sa pupe mainile lui govor si tariceanu tradatorii de neam si tara!!!!

de Horia Mărieș la 11 mai 2015 - 21:42

@mocanu la 11 May 2015 – 21:31

Proverb: nu mor caii când vor câinii!

de argus la 12 mai 2015 - 08:36

camioanele care au venit se pare ca au avut si numere si taxe platite ca altfel rapis salta politia soferii…ce se aude cu camioanele neimatriculate cu care se lucreaza la canalizare si la reteaua de apa din oras???
camioane piese de muzeu din ungaria cu numere de acum 50 de ani se plimba lejer pe soselele careiului si nimeni nu intreaba soferii de sanatate si nici firmele udemeriste care lucra cu ei

de raul la 12 mai 2015 - 10:01

Ce nu va este clar domnilor? prin aceasta amplasare se arata clar cat pamant Romanesc exista pe teritoriul careiului unguresc,adica exact parcela unde este amplasata „statuia mare”.Adica avem asa: o latura pe calea armatei romane ,una pe bulevardul 25 octombrie pana langa restaurantul klass,iar in spate terenul este delimitat de blocuri.E clar? …si nu mai faceti nazuri ca e posibil sa ramanem si fara asta,nu suparati autoritatile pentru ca sunt in stare sa ne ceara buletinul sau pasaportul daca traversam dincolo de acest teren…doar nu vreti sa intrati in parcul dendrologic pe baza pasaportului :))
………aaaaaa,si aveti grija cu statuile,daca mai aveti de gand sa amplasati ceva, sa fie o statuie mai mica…de cativa centimetri,ca oricum nu intereseaza pe nimeni ce reprezinta,si la cat teren dispunem e posibil sa avem prea multe statui si nu mai ramane destul loc de joaca:))

de istvanka la 12 mai 2015 - 14:38

lasa in pace jeno pe norbi si pe adi ca tragi pe ei dupoa tine la jilava…ai luat padurea de la ianculesti si acvum vrei si pamanturile de la satele din jur la carei??
unde sunt pamantul din domeniile la stat ADS din carei?

de laurentiu la 12 mai 2015 - 14:40

problema pamanturilor ar putea fi rezolvata in 2 min de prefectura daca ar vrea sa se implice!
la fel si situatia pamanturilor de la ianculesti si marna si lucaceni.
cine de la prefectura nu vrea ca romanii sa isi pastreze pamanturile si le da la udemeristi?

de Horia Mărieș la 12 mai 2015 - 15:16

„Jandarmeria a aplicat 3 sancțiuni, în valoare de 2000 lei, după evenimentele de la dezvelirea bustului regelui Ferdinand
• publicat la: 12 May 2015

de Horia Mărieș la 12 May 2015 – 10:57

Propun redactiei BdeC să deschidă imediat o listă de subscripții (o colectă) pentru strângera sumel totale de 2000 + 4 x 390 = 3.560 lei cu care au fost amendați cei 4 (sau 3) TIR-iști de către jandarmerie si poliția rutieră. Să informeze donatorii voluntari asupra modului de trimitere a sumei donate (prin transfer bancar, prin mandat poștal, etc.)

Mă simt pe deplin solidar cu cei patru, nu îi condamn de loc pentru ce au făcut, ba dimpotrivă, le apreciez curajul și spiritul de inițiativă. Eu cred că ei „au greșit” doar fiindcă s-au arătat a fi adevărați români, spre deosebire de oficialitățile sătmărene care au participat la eveniment doar pentru a–și face reclamă/campanie electorală – și fiindcă TIR-iștii si-au exercitat doar dreptul garantat de Constituția României la liberă exprimare a opiniilor.

În consecință, eu unul o să donez.

Gestul lor merită cu vârf și îndesat ca cei care se consideră a fi români în Carei să platească pentru ei suma totală de 3.560 de lei, mai ales fiindcă cei patru (sau trei) amendati au demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că până și mămăliga românească explodează, dacă este zgãndărită până dincolo de limitele suportabilului și ale răbdării omenești.

Eu unul țin să le mulțumesc pe această cale fiindcă ne-au dat o lecție de curaj și de demnitate.
Chiar dacă o să fiu singurul care face acest gest din această țară!

de emil la 12 mai 2015 - 16:51

Axa culturnicului judetean satmarean: birt (Klass), padure (de tuia), soldat, rege, biserica. Probabil e materializarea ideii de inspiratie folclorica „La birtutul din padure”.

de Horia Mărieș la 12 mai 2015 - 16:56

@ emil la 12 May 2015 – 16:51

🙂

de sorin florut la 12 mai 2015 - 17:00

Oare camionul acela alb le-a adus oficialilor drapelul romanesc?

de Horia Mărieș la 12 mai 2015 - 18:08

Motto: @de emil la 12 May 2015 – 16:51

Axa culturnicului județean sătmărean: birt (Klass), pădure (de tuia), soldat, rege, biserică. Probabil e materializarea ideii de inspirație folclorică “La birtuțul din pădure”.

============================

Exemplificări:

POEZII DE GEORGE VULTURESCU (din Revista NORD LITERAR NR. 4(59), APRILIE 2008)
……………………..
1. (Una din birtul „Klass”)
……………………..
Paharul. Fiecare pe harul său
Lui Ion Mureşan

Paharul neatins e singurul sarcofag
din care broscuţele ies, sar în balta
creierului şi orăcăie:
„Suntem îngerii tăi, prostule!”

Dar nu întinzi mîna, ci doar scrii cu ochii
împăienjăniţi căci literele nu se lasă
închise-n cuvînt precum broscuţele într-o
mlaştină a spaimelor tale

Îngerul care citeşte mai trage o duşcă şi
rîde:
„Eh, alcoolurile interpretărilor…”

……………………………………………………….
2. Una din categoria: Coșmarurile nocturne ale unui penis captiv
……………………………………………………….
Noaptea de Sînziene

În Noaptea de Sînziene, pe Stâncile Smintite
vin şi dansează goale femeile sterpe:
„Fata Pădurii”, „Ciufu Nopţii”, „Căţaua”,
„Smăoaia”.
Ni se spunea că au ţîţe pe tot corpul şi că
părul le colcăie de şerpi.

Nu le puteam vedea numai dacă le pîndeam
goi din iarbă şi tufişuri. Trupurile lor se roteau
în aura lunii ca o bulboană de rîu
din care nu poţi să te smulgi.

Ca nişte oarbe se rupeau din dans şi ne
dibuiau prin iarbă după respiraţia noastră
gîfîită. O noapte ca aceea ţine cît o viaţă.

……………………………………………………..
3. (Una dedicată de către poet dragilor săi cititori careieni)
……………………………………………………..
Prin cele mai bune versuri

Puneţi urechea pe
şirurile de versuri
precum copiii pe şinele de cale ferată.
Auzi sunetul de locomotivă,
uruitul prelung? (Nota red.: Și sirenele TIR-urilor?)
Prin cele mai bune versuri
vine moartea
a ta, a cititorului

(Nota red: Ba a ta, poiată!)

de Horia Mărieș la 12 mai 2015 - 18:37

O primărie satisfutută (scuze pentru typing mistake) ne comunică pe pagina oficială de facebook (aia în care este cică – „Government Organization” – sic!) prin purtătorul ei de plaivaz (în germană blei-weiss, cerusă, d. blei, plumb, și weiss, alb; în sîrbă plajvaz):

” Primăria Carei 3 hrs )acum 3 ore)·
Cei trei camionagii care au perturbat festivitatea de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand, ce s-a desfăşurat duminică la Carei, au fost sancţionaţi atât de poliţiştii rutieri cât şi de către jandarmi. „Din cele 23 de sancțiuni aplicate de jandarmi, trei sancțiuni s-au aplicat în temeiul Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, în valoare totală de 2.000 lei pentru tulburarea ordinii publice pe timpul desfășurării unei adunări publice comemorative la Carei. Precizăm că persoanele care au tulburat ordinea publică pe timpul desfășurării adunării publice comemorative la Carei au fost sancționate și de polițiști la regimul circulației pentru oprirea interzisă și accesul interzis cu câte o amendă în valoare de 390 lei fiecare”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare. Reamintim că duminică, spre finalul manifestărilor de dezvelire a statuii regelui Ferdinand de la Carei, în zona sensului girator au apărut mai multe camioane, care au început să claxoneze îndelung, perturând ceremonia. Mai târziu, unul dintre şoferi s-a dat jos din camion şi, în semn de batjocură, a pus un flacon cu apă pe statuia recent dezvelită. Între timp, a proferat ameninţări jandarmilor care au îndepărtat flaconul pus în bătaie de joc.”

Fără nici o rea intenție, fără nici un fel de resentimente ci doar ca să-i mai dau putin cu tifla, îi comunic acelei bulibășite primării că eu rămân totusi la părerea pe care mi-am exprimat-o deja mai sus, adică la 11 May 2015 – 20:45 și la 12 May 2015 – 15:16, indiferent de câte „comunicate” ar da ea.

de ghe la 12 mai 2015 - 20:03

au scris la primaria ungureasca ca liberalii au pus proiectul de hotarare cu regele?
daca nu cereau liberalii bust nu era ferdinand in carei pus!!!
este pus pe site la primarie activitatile romanesti????
nu estem.
pentru ca covaci baciu are ura pe romani si plateste jurnalistii maghiari sa scrie impotriva romanilor care nu sunt slugi la udmr

de Horia Mărieș la 13 mai 2015 - 10:56

Am mai scris mai sus diverse pe tema asta.
Am scris inclusiv despre TIR-isti si despre felul in care am interpretat eu evenimentele.
Imi asum responsabilitatea pentru toate cele pe care le-am scris anterior.
Esența lucrurilor trebuie căutată în adevărul incontestabil că atunci când răbdarea oamenilor ajunge la o limită, atunci trebuie să ne așteptăm ca până și mamaliga românească să explodeze. Și a explodat datorită TIR-iștilor care mai au sânge în instalație.
Ma asteptam fără doar și poate ca TIT-iștii să suporte represalii din partea autorităților prezente. Prea erau multe organe la fata locului. Nu se putea ca autoritățile să înghiță afrontul TIR-iștilor, să înghită gălușca, fără să se răzbune cu largul concurs al celor care îi slujesc in primul rând pe ei, jandarmeria si politia rutieră. În consecință, ca să mă solidarizez cu gestul TIR-iștilor, am propus deschiderea unei liste de subscritie pentru ca cei care au simțit la fel ca mine sa-i ajute pe TIR-iști sa plătească amenzile.
Chiar dacă eu mă declar solidar cu TIR-iștii, pe mine autoritățile sătmărene și careiene nu pot (incă) să ma amendeze, dar ce-indrept, pot să-mi ia caii de la bicicletă. Remember: trăim într-o țară liberă.

Acum aș vrea să scriu doar câteva lucruri despre cameleonul gábor șef al Careiului.
Iși exprimă opiniile democratic despre evenimentul din 10 mai 2015 in „proaspătul” ziar obedient, adică in cel „friss”.
Citez din gábor.

„Sajnálom, hogy mindez megtörténhetett. Meggyőződésem, hogy ezt az embert a háttérből, politikai céllal manipulálják, s ennek a vasárnapi akciónak az ötlete sem az ő fejéből pattant ki. Első eset volt ez Nagykárolyban, viszont nem hagyhatjuk, hogy folytatása legyen annak az etnikai konfliktusgerjesztésnek, amire az utóbbi időben egyre több példa van a városban. Bizonyos személyek, zavargást keltő emberek folyamatosan a feszültséget keltenek a nagykárolyi románok és magyarok között. Figyelmeztetni szeretném a nagykárolyiakat arra, hogy ez egy valós veszély, amint azt vasárnap tapasztalhattuk is, hiszen akik ezeket a kamionosokat felbiztatták, gátlástalanul szítják a nacionalizmust” — nyilatkozta nem túl derűlátón a polgármester.”

Ii pare rău măgarului. Dar nu-i pare rău pentru faptul că prin tot ce face in Carei, el este cel care instigă permanent si constant, la ură interetnică, sfidându-i mereu pe românii careieni.
Există o gramadă de probe, inclusiv video, cu care se poate demonstra oricând acest lucru.
Insinuiază neobrăzat și cu nesimțirea și tupeul infinit care-l caracterizează că o altă formație politică (deși nu o numește, dar nu ne este de loc greu să ghicim că se referă doar la liberali) este în spatele gestului TIR-iștilor, că această altă organizație politică „i-a însărcinat” (felbiztták) pe TIR-iști, că liberalii promovează fără opreliști naționalismul.

L-aș intreba pe acest gábor neobrăzat doar un singur lucru acum fiindcă l-am mai intrebat eu multe până acum, dar toate intrebările mele au rămas până fără răspuns: Naționalismul deșănțat, șovinismul, revizionismul, dorința de revizuire a Tratatului de la Trianon, promovarea ideilor de autonomuie a Ardealului de Nord sau măcar a Partiumului, iredentismul, atacurile murdare la pesoană, care sunt tipărite săptămânal pe hârtia igeienică N&K de pupincuristul ștefangheorghist Boros Erno, plătit din banii contribuabilor careieni, fără ca acesta să returneze către comunitate nimic din acest salariu, cui i se datorează oare, cine le ordonă, cine le aprobă? Nu cumva chiar dumneata, măgarule numit Kovács Jenö, (incă) primar al municipiului, incă șef al organizației UDMR-iste locale? Eu cred că da. Punct și să știi că poți lua imediat startul nenică.

https://www.facebook.com/FaceFMRadio/photos/a.170635152987479.51613.166677890049872/755178864533102/?type=1&theater

de csabi la 13 mai 2015 - 11:04

sunt deranjati ca romanii au inceput sa fie mandri ca sunt romani asa cum si noi suntem mandrii ca suntem magyar!
toata presa magyar scrie impotriva romanilor si daca din bani romanesti traiesc aici si au luat si alt pasaport.
pentru interese de bani cat mai multi furati scriu impotriva romanilor ca sa le tina mintea ocupata cu sovinism si sa nu se uita la cat fura cu factura din pusculita de la guvernul!

de lolita la 13 mai 2015 - 21:11

pe vremea mea copii se jucau impreuna indiferent de etnie dar acum nu e voie la maghiari sa iasa cu rom,anii si le trebuie scoli separate ca sa nu auda nici limba romana.
oare banii romanesti de ce le trebuie atunci?

de LAJOS la 13 mai 2015 - 21:41

unde este pamntul din carei de la domeniul statului ???
de ce nu am primit si eu din el?

de sandu la 13 mai 2015 - 22:28

unde este factura de curent de la sucurile din carei si unde este factura de gaz de la nelutu din ianculesti care a tras teava sub contor?
asa prieteni are jeno primarul datornik si coldus care nu are o casa a lui si azi maine iese la pensie

de traian la 14 mai 2015 - 10:45

liberalii sunt atacati ca sa nu se bage de seama ce jocuri fac aliatii impotriva culturii romane din carei.
cat de sovin si dominat de ura poti sa fii ca primar ca sa nu lasi in parcuri un bust al regelui sau al lui eminescu sau al lui bratianu?

de Horia Mărieș la 24 mai 2015 - 02:00

Știrea zilei: „În Satu Mare, PNL şi PLR-ul lui Ștef sărbătoresc duminică 140 de ani de la înfiinţarea PNL”.
Oare se lasă cu caft, cu păruială?

de petru la 24 mai 2015 - 13:28

daca vor veni miticii atunci poate iese cu paruiala

Raspunsuri

Lasati un comentariu