Carei: Bustul lui Simion Bărnuţiu este reabilitat

• publicat la: 19 mai 2015
Carei: Bustul lui Simion Bărnuţiu este reabilitat

Despre situatia busturilor româneşti din municipiul Carei am mai scris şi vom mai scrie până când vom intra în normalitate şi nu se vor mai face discriminări pe criterii etnice.

Situaţia a fost semnalată şi în Consiliul Local Carei de către consilierul liberal Ilie Ciută care a solicitat primarului Kovacs  luarea de măsuri pentru reabilitarea busturilor lui Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu.

Ilie Ciută a menţionat că dacă nu se vor lua măsuri , se va implica personal pentru reabilitarea acestora.

Vineri, 15 mai 2015, în muncipiul Carei au avut loc  depuneri de jerbe de flori la busturile revoluţionarilor   Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu, în preambulul  simpozionului  Andrei Şaguna şi Revoluţia de la 1848-1849.

Simion Bărnuţiu a fost ideologul Revoluţiei române de la 1848-1849, o personalitate de primă mărime a acestei Revoluţii, apropiat colaborator al arhiereului Andrei Şaguna.

După cum afirma la Carei  dr.Vasile Lechinţan,  la depunerea de jerbe de flori din data de 15 mai 2015 , primul monument românesc aprobat a se amplasa în Transilvania a fost statuia lui Simion Bărnuţiu de la Bocşa, localitatea natală a acestuia, în anul 1864.

Înalţii oaspeţi care au fost prezenţi au putut constata care este interesul acordat de primăria Carei acestor busturi, în comparaţie cu altele din oraş.

Sâmbătă, 16 mai 2015, consecvent principiului “spun ce fac şi fac ce spun”, consilierul Ilie Ciută a  reabilitat soclul pe care este amplasat bustul lui Simion Bărnuţiu, revoluţionarul care a absolvit liceul piarist careian. Au fost prevăzute chiar si mici cârlige  pentru susţinerea coroanelor sau jerbelor de flori.

inainte

acum

inainte

acum

inainte

acum

În Republica  municipiul Carei, administraţia locală a instaurat un climat nesănătos în ce priveşte convieţuirea şi respectul între etniile conlocuitoare, încurajând discriminarea şi segregarea pe criterii etnice ce a  culminat cu  stabilirea perimetrelor etnice pentru amplasarea de busturi româneşti dar şi cu refuzul alocării de fonduri pentru reabilitare şi întreţinere de busturi şi monumente româneşti.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 19 mai 2015 - 12:57

Tot respectul meu pentru cel care a reabilitat soclul bustului Simion Bărnuțiu.
S-a făcut o treabă bună.
Văzusem fotografiile de la depunerile de jerbe de vineri (cum ar fi de exemplu si a doua fotografie de al acest articol).

Am remarcat atunci în fotografie că plăcile de marmoră sau gresie sau bazalt sau ce or mai fi ele de pe treapta de jos, din partea dreaptă a fotografiei, sunt deterioarate (lipsă). M-am abținut să comentez imediat fiindcă mi-am zis că nu este cazul să mai pun acum și alte paie pe focul care oricum arde cu flacări destul de mari pe la Carei.

Banuiesc ca din motive legate doar de telepatie ( 🙂 ), fiindca altă explicație logică nu am, sâmbătă soclul a fost reabilitat la inițiativa – și mai mult ca sigur pe cheltuiala – consilierului liberal domnul Ilie Ciută. Jos cu pălăria dom’le consilier! Chapeau!

Chestia asta mă duce cu gândul la o asociere de idei, ce-i drept, la una ceva mai ciudată, la un subiect de cu totul altă natură.

La noi, in România, se protestează în draci impotriva despăduririlor abuzive. Nici nu mai știi nici cine pe cine manipulează in legatura cu acest subiect: Ponta pe Iohannis, austriecii pe Ponta și pe Iohannis și Parlamentul, UDMR-ul și Verestoly pe manifestanți, etc. Oricum, dar poate că este doar senzatia mea, manifestanții protestatarii au fost în mod cert manipulați, dovadă fiind faptul că deocamdată protestele au cam incetat și ca protestatarii încearcă să-și tragă sufletul, încearcă sa se prindă oare cune i-a manipulat, oare cine i-a tras in piept.

Intr-o altă țară la fel de prăpădită ca România (scuze, nu vreau să jignesc, vreau doar să arăt „dimensiunea”) oamenii „au luat problema in mână”:

„Record: În Ecuador s-au plantat într-o singură zi aproape 650 000 de arbori din peste 200 de specii diferite. Ecuadorul a stabilit un record mondial în materie de împăduriri, transmite AFP. 647 250 de arbori din peste 200 de specii au fost plantați într-o singură zi, a anunțat președintele țării, Rafael Correa. „Tocmai am fost informat că am doborât recordul Guinness pentru împăduriri”, a spus președintele Ecuadorului. 44.883 de persoane s-au mobilizat pentru a planta arborii pe o suprafață de peste 2.000 de hectare, a anunțat pe contul de Twitter ministrul Mediului. Precedentul record s-a înregistrat anul trecut în Filipine.”

Ce vreau sa spun cu snoava asta cu Ecuadorul? Vreau sa spun că vis-a-vis de impotența cronică sau doar mimată a oficialităților, a guvernanților, a politicienilor, a autorităților locale, este mai indicat uneori sa iei un arbust sau un puiet in mână și să-l plantezi cu mânuța ta pentru ca să schimbi radical țara, să reîmpădurești România.

Așa și cu domnul Ciută. A rezolvat singur o problemă la care Primăria Carei s-a arătat a fi surdă, mută, răuvoitoare și total impotentă. Nici nu mă mir ca este așa, având in considerare personajele ce populează Szarvas Fogado sau Cerbul de Aur recent renovat cu cca 2 milioane de € din banii contribuabililor careieni, adică și din banii mei, pentru ca primașul și cei din gașca lui să-și lăfăie burdihanurile pe acolo.

Dar, din păcate, și acest lucru este cât se poate de cert, domnul Ciută nu poate rezolva in acest mod și pe banii lui toate problemele careienilor. Cei care incă mai taie frunză la câini în umbra clădirii primăriei, trebuie totusi băgați o dată și odată in mod democratic dar foarte ferm in viteza patra, trebuie puși să-și facă ca lumea treaba pentru care sunt plătiți, nu să doarmă toată ziua în bocanci, in front.
Fiindcă nu este de loc gigea ca lucrurile sa se petreacă așa a la longo și nu este nici fair play.

de dimitriu radu mihai la 19 mai 2015 - 13:58

vreau sa felicit pe cei care au realizat lucrarea si pe cei care au participat la luarea aceste masuri.Nu ca as fi rau dar era si timpul ca sa se realizeze mice catile dar in fond marile reparatii ata fizice cat si morale!

de Horia Mărieș la 19 mai 2015 - 14:05

@dimitriu radu mihai la 19 May 2015 – 13:58

Sunteți mereu gentil.
Dar totuși, Dvs. in ce limbă scrieți?

de oana la 19 mai 2015 - 21:24

Felicitari, acesta este adevaratul patriotism, nu cel de parada afisat de majoritatea politicienilor. Suntem chemati sa fim fiecare „apostoli ai neamului” , sa avem o coerenta a vorbelor si a faptelor noastre! Sunt convinsa ca faptele de acum vor schimba ” fata” oamenilor din Carei!

de anghel la 20 mai 2015 - 14:59

cinste celor ce se preocupa si de istorie nu numai de bunastarea proprie!
respectele mele domnule ciuta!

de Anton la 21 mai 2015 - 07:08

Felicitari pentru initiativa!

Lasati un comentariu