E.ON aniversează 10 ani. 98 km reţea de gaz în municipiul Carei

• publicat la: 27 mai 2015
E.ON aniversează 10 ani. 98 km reţea de gaz în municipiul Carei

De la venirea sa pe piața locală, E.ON a investit peste 5 miliarde de lei şi a virat către stat o sumă similară sub formă de impozite şi taxe.   Cifra de afaceri consolidată aferentă anului 2014 s-a situat la 4,8 miliarde de lei, nivel apropiat de cel din anul anterior.   E.ON Business Services Cluj a angajat peste 530 de persoane.   De la 1 ianuarie, E.ON Distribuţie România a devenit primul distribuitor integrat de gaze şi electricitate de pe piaţa românească.

Bilanțul unui deceniu de activitate

În 2005, când a preluat fostele distribuţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice, grupul E.ON şi-a luat angajamentul de investitor strategic pe termen lung pe piaţa energetică din România. Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie în vederea creşterii siguranţei şi a calităţii serviciilor oferite consumatorilor au fost priorităţi investiţionale în decursul celor 10 ani.

Astfel, în intervalul menţionat, reţeaua de gaze naturale a fost modernizată (înlocuire conducte şi protecţie catodică) pe o lungime de aproape 6.350 de kilometri şi a fost extinsă pe o lungime de circa 1.250 de kilometri. În ce priveşte reţeaua de energie electrică, aceasta a fost modernizată şi reabilitată pe o lungime de circa 2.700 kilometri, extinsă pe o lungime de peste 1.100 de kilometri pentru racordarea de noi consumatori, iar 2.550 de posturi de transformare au fost înlocuite sau modernizate.

Efortul investiţional a totalizat peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro). De menţionat şi valoarea taxelor şi impozitelor plătite statului, care a însumat 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro) în cei 10 ani.

În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judeţe, cu circa 457.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate. Compania asigură electricitate în peste 2.540 de localităţi şi gaze naturale în peste 1.000 de localităţi.

De la 1 ianuarie 2015 şi-a început activitatea E.ON Distribuţie România, companie rezultată din fuziunea companiilor de distribuţie de gaze naturale şi electricitate. Operaţiunea a fost realizată prin absorbţia companiei E.ON Moldova Distribuţie (EMOD) de către E.ON Gaz Distribuţie (EGD), urmată de redenumirea acesteia din urmă E.ON Distribuţie România (EDRO). O singură interfaţă cu clienţii, creşterea calităţii serviciilor oferite pe piaţă, gestionarea optimă a activelor şi eficientizarea costurilor comune sunt câteva dintre beneficiile acestei fuziuni.

Lungimea reţelei de gaz în municipiul Carei se întinde pe  o lungime de 98 km în timp ce în Urziceni este de 12 km,  în Foieni de 21 km, în Cămin de 8 km iar în Ianculeşti de 5,7 km.

În ceea ce priveşte Marna, Ghenci, Lucăceni şi Tiream, E.ON Distribuţie România nu are în administrare reţea de distribuţie a gazelor naturale în aceste localităţi.

Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situat, în anul 2014, la 4,83 miliarde lei (cca. 1,08 miliarde de euro), fiind apropiată de cea din anul 2013. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate s-au situat la 29,6 TWh, menţinându-se la nivelul consemnat  anul anterior.

Montarea de contoare inteligente la consumatori, ca parte a implementării conceptului “smart grid”, este o altă prioritate pentru E.ON Distribuţie România. Până în prezent au fost deja instalate 100.000 de astfel de contoare, iar planurile pentru perioada 2014-2017 vizează montarea a circa 250.000 de contoare (din care 120.000 de unităţi numai în 2015), investiţia totală bugetată în acest scop fiind de aproximativ 21,6 milioane de euro. Contoarele inteligente permit monitorizarea consumului şi a parametrilor de funcţionare a reţelei în timp real, precum şi transmiterea automată a acestor informaţii către distribuitor.

În cadrul companiei a fost acordată o mare atenţie dezvoltării unei culturi a voluntariatului, astfel că peste 1.400 de angajaţi s-au implicat ca voluntari în numeroase proiecte ale E.ON, având împreună o contribuţie la acest capitol de aproximativ 4.000 de ore de voluntariat.

În anul 2015, E.ON doreşte să-şi continue implicarea în cadrul comunităţilor, atât prin proiecte deja consacrate, cum ar fi parteneriatul „Împreună pentru siguranţă” alături de I.G.S.U, „Energie în şcolile copilăriei” şi „E.ON Kinder”, dar şi prin proiecte noi, precum „10 elevi de nota 10”, prin intermediul căruia am recompensat 100 de elevi merituoşi din 10 județe pentru performanţe la învăţătură, sau „Dăruiește lumină”, în cadrul căruia au fost donați 100.000 kWh unui număr de 12 instituții sociale din România.

 

Lasati un comentariu