Inundațiile fac ravagii în judeţ

• publicat la: 27 mai 2015
Inundațiile fac ravagii în judeţ

Inundațiile din județ fac pagube.50 de gospodării inundate la Bârsăul de Jos, 10 persoane evacuate din case inundate în Poiana Codrului şi Supuru de Jos

In contextul avertizărilor hidrologice de cod roşu, portocaliu şi galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţul Satu Mare încă din data de 25 mai 2015, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul dr. Eugeniu Avram a atenţionat şefii structurilor cu atribuţii pe linia situaţiilor de urgenţă cât şi preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă asupra riscurilor de apariţie a fenomenelor meteorologice şi hidrologice de la nivelul judeţului Satu Mare.

Ca urmare a măsurilor dispuse, s-a reuşit ca în dimineaţa zilei de 27 mai 2015, în colaborare cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din Bârsău, Crucişor, Supur şi Bogdand să se intervină prompt pentru a diminua efectele fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate (peste 50 l/mp în anumite localităţi).

Imediat după notificarea transmisă în această dimineaţă (27 mai 2015) de către reprezentanţii Primăriei comunei Bârsău, prefectul s-a deplasat la faţa locului, unde au fost mobilizaţi şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie cât şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, cei ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

Situaţia a fost gestionată astfel încât nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, însă, din păcate, au fost înregistrate pagube materiale însemnate (locuinţe, anexe gospodăreşti şi culturi agricole afectate).

Potrivit datelor centralizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, în Bârsău de Jos au fost inundate 50 de gospodării, la Sechereşa au fost avariate două case, la Iegherişte o persoană a fost evacuată din casa inundată, la Poiana Codrului două persoane au fost evacuate din locuinţele inundate, iar la Supuru de Jos, în urma inundării unei case, trei adulţi şi patru copii au fost evacuaţi. În localităţile Bogdand şi Giorocuta suprafeţe însemnate de teren agricol au fost inundate, apa fiind în retragere în toate zonele menţionate.

În condiţiile în care în judeţul Satu Mare se menţin atenţionările de cod roşu de inundaţii în bazinul Crasna şi cod portocaliu şi galben în alte zone, prefectul a solicitat activarea tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a dispus asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale pentru urmărirea evoluţiei fenomenelor hidrologice şi meteorologice, limitarea pagubelor şi menţinerea unei legături permanente cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 28 mai 2015 - 03:25

Se intâmplă poate doar o dată la 40-50 de ani o astfel de nenorocire, dar, din păcate, când se intâmplă, se întâmplă.

Nu mă pricep, nu cunosc condițiile specifice din zonele inundate, dar oare niște indiguiri, acolo unde se știe (istoric) că pot avea loc inundații in cazuri extreme cum au fost și ploile de acum câteva zile, n-ar trebui oare inalțate digurile pentru ca să se protejeze gospodăriile oamenilor? La Craidorolț de exemplu.

Bănuiesc că indiguirile costă mult, că sunt necesare investiții serioase. Cred că la aceste indiguiri trebuie să contribuie financiar CJ, adică ele să fie finantate de CJ, eventual prin apel la fondurile europene.

Și ar mai fi o întrebare. Cei de la Agenția Națională de Imbunătățiri Funciare, Filiala Județană Satu Mare, n-au oare nici un rol în acest domeniu? Cine mai este director oare la ANIF Filiala Județeană SM, nu cumva un careian proprietar de sala de baluri și parastasuri situată vis-a-vis de cimitirul Mesterreszi, pus în fotoliu pe criterii doar politice, unul care habar n-are de lucrări de imbunătătiri funciare, de …. ape, râuri, canale, maluri, decolmatări, îndiguiri, etc. ?
Întreb și eu, fac doar pe curiosul, nu dau cu parul.

Lasati un comentariu