Noi date pentru careienii păgubiţi în urma penei prelungite de curent

• publicat la: 22 mai 2015
Noi date pentru careienii păgubiţi în urma penei prelungite de curent

Careienii păgubiţi în urma penelor de curent de la sfârşitul anului trecut şi primele zile ale acestui an sunt aşteptaţi la Primărie.

Careienii păgubiţi în urma penelor de curent de la sfârşitul anului trecut şi primele zile ale acestui an sunt aşteptaţi din nou la Primărie. După cum se ştie, administraţia locală şi-a luat angajamentul să acopere cheltuielile de judecată în cazul unui proces, in urma initativei consilierului Ilie Ciută din prima şedinţă a lunii ianuarie 2015. Din partea Consiliului Local Municipal au fost mandataţi ca reprezentanţi, consilierii Muller Ioan şi Ilie Ciută.

Circa 400 de careieni şi-au exprimat dorinţa de a da în judecată furnizorul de energie electrică pentru daunele materiale şi morale suferite. Au organizat o şedinţă, în cadrul căreia şi-au desemnat reprezentanţi, care au şi început demersurile pentru acţiunea în instanţă. Miercuri ,aceştia s-au reunit din nou şi au stabilit să transmită următorul comunicat:

Persoanele păgubite în urma penelor de curent de la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015 sunt aşteptate la Registratura Primăriei
Carei până în data de 12 iunie, la ora 12.00. Aici trebuie să completeze un formular, în care trebuie să indice (printre altele) un cont bancar
cât si valoarea despăgubirilor pretinse. Persoanele păgubite trebuie să ştie că Primăria Carei şi Consiliul Local Carei vor acoperi cheltuielile
legate de onorariul avocatului. Însă în categoria cheltuielilor de judecată intră și taxele judiciare de timbru.

Ordonanța de Urgență nr. 80 din 26/06/2013 (actulizată) privind taxele juridiciare de timbru arată la Art. 3 referitor la daune materiale: (1)
Acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești, se taxează astfel: a) până la valoarea de 500 lei – 8 %,
dar nu mai puțin de 20 lei; b) între 501 lei și 5.000 lei – 40 lei + 7 % pentru ce depășește 500 lei; c) între 5.001 lei și 25.000 lei – 355 lei
+ 5 % pentru ce depășește 5.000 lei ș. a. m. d. Iar Art. 7 reglementează cuantumul taxei de timbru pentru daune morale: Acțiunile privind
stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice se taxează cu
100 lei.

În conformitate cu aceste prevederi, avocatul le propune păgubiţilor să treacă două sume la rubrica privind pagubele morale: 2.000 de lei ca şi
sumă minimă, respectiv o sumă mai mare, în funcţie de pagubele morale suferite.

Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Carei.

comentarii

de Horia Mărieș la 23 mai 2015 - 04:44

Incurcate mai sunt căile Domnului și este destul de complicat, durează destul de mult pânâ când ajungi să ți se facă dreptate în sistemul judiciar românesc. Vorbesc din proprie experiență.

Oricum, eu îi știu pe domnii Ilie Ciută și Müller Ioan ca pe doi domni foarte serioși și responsabili și sunt ferm convins că vor face tot ce le stă în putere ca cei care au fost într-adevăr păgubiți cu prilejul îndelungatei pene de curent de Revelion (deși nu m-aș mira să figureze pe listă și conjuncturali profitori) să își găsească până la urmă dreptatea în instanță și să fie despăgubiți.

Înțeleg că pe listă sunt cca 400 de careieni care și-au exprimat dorința de a da in judecată Electrica pentru a primi în final despăgubiri în urma daunelor materiale și morale suferite. Daunele materiale sunt palpabile, cuantificabile, daunele morale sunt discutabile și din acest motiv nici nu o să vorbesc despre ele.

Dacă se ia in calcul pentru fiecare din cei 400 de păgubiți, suma de 2.000 de lei ca sumă minimă, propusă de avocat si care urmează a fi declarată în formularul-cerere ca pagubă materiala suferită, înseamnă că fiecare din cei păgubiți va trebui să achite o taxă de timbru judiciar de 145 pentru ca acțiunea să fie admisă în instanță. Suma totală minimă care va trebui să fie plătită de cei 400 de păgubiți va fi de cca. 58.000 RON adică de cca 13.039 € la cursul valutar din ziua de azi.

Înteleg din comunicat că Primăria Mun. Carei și Consiliul Local vor acoperi numai suma care va fi plătită ca onorariu avocatului clujean Ovidiu Podaru. Nu știu cât va fi acest onorariu, nu știu ce au negociat cu avocatul domnii Ciută și Müller, dar presupun că suma nu va depăși cifra de 2.000 de €.

Am făcut această socoată doar pentru a incerca să estimez costul minim al acestei „afaceri” și a rezultat că ea se va situa pe undeva in jurul cifrei de 15.000 €. Nu este o sumă de neglijat dar nici nu este o sumă de speriat. Pentru ca „afacerea” să devină profitabilă la finalul ei, cei 400 de păgubiți vor trebui să obțină de la Electrica ca și despăgubiri pentru pagubele materiale o sumă totală de min. 15.000 €. Despagubile cuvenite pentru pagubele morale sunt greu de evaluat și ele vor fi o altă mâncare de pește.

Articolul se încheie cu: „Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Carei”. Cred că ar fi util să se completeze propoziția finală și cu numele și numărul de telefon al persoanei de contact din cadrul Primăriei Mun. Carei care va fi în stare să ofere doritorilor aceste „informații suplimentare”.

de Vasi la 23 mai 2015 - 22:21

primarul nu vrea proces cu electrica ca nu poate sa dea in judecata pe cei de la care a imprumutat curent pentru firma de scaune de pe ecoului si nu mai trebuie sa plateasca nimic..cum credeti ca face profit brusc dupa ce a ajuns primar cand inainte a falimentat 4 firme si inca mai are datoriile de platit dupa faliemntele lor???
duce pe la vama mobilierul afara fara acte si nu plateste curentul si nu face carte de munca la toti oamenii si lucreaza cu pensionarii tamplari d ela casa de batrani…ca pentru asta a vrut sa puna pe dora doctorita …ati auzit ca a tinut fara tratamente pe bolnavii de la casa de batrinii?

de Ionut la 23 mai 2015 - 22:32

lasa ca va aranjez eu in informatia zilei!
va fac eu anticampanie daca va mai luati de kovaci!

de Horia Mărieș la 24 mai 2015 - 04:01

@Vasi la 23 May 2015 – 22:21

Cum vine, dar clar, pe larg, cu documente ce pot avea valoarea de probă, povestea aia cu „primarul nu vrea proces cu electrica ca nu poate sa dea in judecata pe cei de la care a imprumutat curent pentru firma de scaune de pe ecoului si nu mai trebuie sa plateasca nimic..”?

Aruncată așa simplu, in vânt, neargumentată, propoziția are doar valoare de bârfă, de pletyka.

Fiți foarte atent fiidcă dacă bârfiți, calomniați, ha csak pletykázol, atunci @Ionut la 23 May 2015 – 22:32 „vă aranjează in informatia zilei! vă face anticampanie dacă vă mai luați de kovaci!” și ați incurcat-o definitiv! Pe bune!

de marton la 24 mai 2015 - 20:46

jeno nu vrea proces cu electrica pt ca sunt pe mana la lucrarile la negru!!!!

Lasati un comentariu