Pelerinajul naţional de la Sighet

• publicat la: 11 mai 2015
Pelerinajul naţional de la Sighet

Devenit o tradiţie mult iubită şi mult respectată, pelerinajul anual de la Sighet a fost şi anul acesta un moment de rugăciune comună a întregii Biserici şi de amintire a celor care sfinţesc Biserica prin sângele lor de martiri.

Ziua a început cu o procesiune începută la închisoare până la cimitirul din afara Sighetului, numit Cimitirul Săracilor, unde se odihnesc, pe lângă atâţia creştini, intelectuali şi preoţi români, episcopii greco – catolici Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu.

La Sfânta Liturghie, oficiată pe locul sfinţit de sângele numeroşilor martiri, de către Preasfinţia Sa Vasile, episcopul de Maramureş, au participat episcopi membri ai Conferinţei Episcopilor Catolici din România, alături fiindu-le şi Preasfinţia Sa Yannis Spiteris, Arhiepiscop şi Mitropolit de Korfu (Grecia), numeroşi preoţi şi pelerini, veniţi din întreaga ţară.
În cuvântul de învăţătură, PS. Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, sublinia importanţa acestui loc sfinţit în viaţa noastră şi în viaţa Bisericii. Aceşti martiri sunt o lumină pentru noi, spunea PS. Petru, iar pelerinajul în acest loc nu trebuie umbrit de tristeţea morţii lor, cât mai mult de bucuria jertfei şi a sacrificiului lor pentru Hristos, Biserică şi pentru neamul românesc.

La finalul cuvântului de învăţătură, PS. Petru scoate în evidenţă faptul că nu există Înviere fără Vinerea Mare, nu există durere fără sentimentul de bucurie, sentiment ce apare la sfârşit, pentru a încununa efortul şi sacrificiul creat de acea durere.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS. Vasile, a mulţumit tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui pelerinaj pentru însemnatul efort depus, episcopilor şi preoţilor prezenţi, şi a lansat invitaţia pentru anul viitor. A urmat obişnuitul moment al agapei, care a înveselit inima numeroşilor pelerini prezenţi.
Dacă Blajul este un punct reper al şcolii şi intelectualităţii româneşti, Sighetul, prin sângele martirilor, jertfa şi sacrificiul lor, cu siguranţă a devenit un punct reper al spiritualităţii şi a neamului românesc.

.
Traian Ostahie/egco.ro

Lasati un comentariu