Primăria Carei condusă de UDMR nu a alocat în ultimii 15 ani nici un leu pentru Ziua Naţională a României

• publicat la: 22 mai 2015
Primăria Carei condusă de UDMR nu a alocat în ultimii 15 ani nici un leu pentru Ziua Naţională a  României

Primăria Carei nu a alocat niciun leu în ultimii 15 ani pentru manifestările legate de  sărbătorire  Zilei Naționale a României, deşi primarul şi angajaţii acesteia sunt plătiţi de către statul român.

Informația stupefiantă a  fost comunicată de primarul UDMR Kovacs Jeno, urmare unei solicitări în baza Legii nr. 544/2001 a lui Dan Tanasa.

Primăria municipiului Carei este condusă, cel puțin din 2004, de un membru al Uniunii Democrate Maghiare din România. În prezent, primarul municipiului Carei este Kovacs Jeno, care se află la al doilea mandat.

Potrivit unui document semnat de Kovacs, în perioada 2000-2015 nu au fost prevăzute niciun fel de fonduri în bugetul primăriei pentru menifestări de sărbătorire a Zilei Naționale a României. Deși este vorba de o primărie a unui municipiu din județul Satu Mare, aceasta nu organizează niciun fel de manifestare pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României. Motivul? Este condusă de un primar UDMR. Nu contează faptul că procentul românilor din municipiu este de peste 38% atâta timp cât instituția este condusă de un primar UDMR șovin, consemnează  Dan Tanasă. Nici la tăierile de panglici de la obiectivele de interes public din municipiul Carei, primarul Kovacs nu poartă eşarfa tricoloră de primar  al unei localităţi din România.  Legat de  manifestările de la 15 martie din municipiul Carei, puteţi observa din toate imaginile postate pe site-urile de socializare, nivelul protocolului organizat la Castel de către firmele locale de cathering.

comentarii

de Horia Mărieș la 22 mai 2015 - 14:44

Ăștia cu răspunsurile lor sunt chiar tembeli. Bătuțu bine de tot in cap, ce sa mai vorbim!

de erika la 22 mai 2015 - 17:43

noi am primit protocol de cate ori am colindat la castel la inainte de craciun si orice activitate avem da la mnoi primaria carei o masa

de Dan Tanasa la 22 mai 2015 - 18:05

Mențiunea privind 15 martie a venit tot la cererea mea.

de finantist la 22 mai 2015 - 18:06

la fiecare eveniment maghiar au loc defilari de platouri de la alibaba si arthotel la salile din castel pentru ca de la cantina sociala numai corespiunde la ce pretentii au nehalitii.
corul armonia venit din satumare sa cante de craciun nu a primit nici macar un pahar de apa si nici alti muzicieni renumiti din romania…totul e trecut direct pe cheltuiiala primariei cand e vorba de evenimente ale udemereului si nici nu mai intra la a[probare la consiliu

de sorin florut la 22 mai 2015 - 23:32

Grea e gramatica asta românească! Iar au zburătăcit virgulele prin document şi s-au împrăştiat de pe la locurile unde ar fi trebuit puse, ajungând după „Ziua Naţională” chiar şi înainte de conjuncţia „şi”. Mai interesant este însă că apare sintagma „Ziua maghiarilor de pretutindeni”, care nu este prevăzută nici măcar de legea ungară, care stabileşte 15 martie ca una din cele 3 zile naţionale în ţara vecină. Acolo, în Ungaria, e doar o sărbătoare a libertăţii, în România a devenit altceva. Unii inovează, ce să-i faci, ca şi la gramatică!

de dimitriu radu mihai la 23 mai 2015 - 05:14

nu ca as avea ceva cu cetatenii romani de etnie maghiara ,ba din contra multi dintre prietenii mei sunt maghiari si ne intelegem bine.Trebuie sa le respectam si lor optiunea pentru zilele la care ei tin,in schimb trebuie sa stie si sa respecte(chiar daca liderii lor nu au fost de acord cu contitutia) zilele insemnate ale aceste tari.In statele civilizate unde sunt mai multe etnii se respecta reciproc si nu fac din asta un caz de sovinism si convetuiesc bine.Ca ne u s-au alocat nici un ban pentru evenimentele magiarilor de dincolo ,nu are nici o relevanta ca fiecare este cu bugetul lui,in schimb ca nu s-au alocat pentru Ziua Nationala este ca si cum iertata sa-mi fie expresia :ca nici nu ar exista,lucru care se poate interpreta si zic ca nu este bine!

de :))) la 23 mai 2015 - 15:19

DE TOT RASUL !!!!
Imi vine sa rad, gasiti niste „PROBLEME” si interpretati niste chestii de tot rasul !
nu-mi vine sa cred , serios!!

de Horia Mărieș la 23 mai 2015 - 15:36

Aș fi vrut să postez acest comentariu la Știrea Zilei. N-am gasit alt loc decât acesta.
Subiectul comentariului meu nu se prea potrivește cu tema tratată in articolul de mai sus.
Sunt doar niște vagi coincidente: Primaria Carei, buget, treabă de făcut, responsabilitate, respect față de cetățeni, respectarea legilor și cam atât. Alte subiecte în comun nu prea sunt. Risc totuși și îmi postez comentariul aici. Cu scuzele de rigoare.
……………………………

Pe site-ul oficial al Instituției Prefectului Județului Satu Mare la > Relația cu presa > Comunicate curente se poate citi:” Vineri, 22 mai, în sala mică a Palatului Administrativ a avut loc şedinţa Comisiei de Fond Funciar. Temele de pe ordinea de zi au fost : Validarea sau invalidarea propunerilor unor comisii comunale, modificarea/revocarea unor titluri de proprietate şi diverse.

Din presa sătmăreană aflăm ceva mai multe detalii: „Comisia judeţeană de fond funciar a fost nevoită, în cadrul şedinţei de ieri, să restituie majoritatea dosarelor întocmite de comisiile locale din cauza faptului că acestea nu dispun de planuri cadastrale digitale. Preşedintele Comisiei judeţene, prefectul Eugeniu Avram, a solicitat primăriilor să aloce bani pentru încheierea unor contracte cu topografi sau firme specializate pentru întocmirea planurilor digitale. În judeţul Satu Mare doar trei primării au posibilitatea de a le întocmi. Dispoziţii clare..
Mai bine de jumătate dintre propunerile de validare propuse de comisiile locale au fost respinse sau restituite ieri de Comisia judeţeană de fond funciar, unul dintre principalele motive fiind lipsa planurilor cadastrale digitale. Noua legislaţie în domeniu prevede expres faptul că dosarele întocmite de comisiile locale trebuie să conţină planuri cadastrale digitale, cele în sistem analog nemaifiind luate în considerare. Prefectul Eugeniu Avram le-a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să aloce fonduri necesare, asta în cazul în care nu au făcut-o până acum, în vederea încheierii unor contracte cu topografi sau firme de specialitate care să aibă posibilitatea de a întocmi planurile cadastrale digitale. “Am primit dispoziţii clare că nu mai putem accepta planurile în sistem analog. Primăriile trebuiau să aloce deja sume pentru încheierea contractelor cu topografii. Dacă nu au reuşit acest lucru, atunci vor trebui să o facă din rectificările bugetare ulterioare. Şi azi suntem puşi să restituim majoritatea propunerilor comisiilor locale tocmai din acest motiv”, a arătat prefectul Avram. La nivelul judeţului Satu Mare, doar primăriile Săuca, Apa şi Agriş au posibilitatea de a întocmi astfel de planuri. Potrivit unor costuri estimative, elaborarea unul plan cadastral digital costă circa 60 de lei/hectar, ceea ce ar însemna nişte cheltuieli suplimentare pentru primării, bani pe care acestea nu îi au. Mai mult decât atât, primarii se tem că, în cazul în care vor aloca aceste fonduri, vor avea probleme la controalele efectuate de Curtea de Conturi. Prefectul a dat asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva.”

Din cele expuse de mai sus, se poate deduce că nici un dosar intocmit de comisia locală de fond funciar din cadrul Primăriei Municipiului Carei, având în componență pe primarul Kovács Jenö ca președinte al comisiei și ca membri pe secretarul primăriei cons. jr. Anca Demian, pe juristul Sut Marcel, Mariana Tout și pe ing. topograf Kozma jr., nu a putut fi acceptat de către Comisia Județeană de fond funciar fiindcă „dosarele întocmite de comisiile locale trebuiau să conţină planuri cadastrale digitale”, lucru de care, din ce am ințeles noi de la Prefect, Primăria Municipiului Carei nu dispune de nici o culoare.

În ce privește costurile planurilor cadastrale digitale necesare pentru completarea dosarelor și retrimiterea lor spre aprobare Comisiei judetene de fond funciar apreciez că acestea ar reprezenta o sumă de cca 25.000 RON de plătit de Primaria Municipiului Carei către topografi, sumă care practic n-ar trebui să o bage in faliment fiindca, de exemplu, pentru istoria grofilor, carte editată numai in limba maghiară, primarul Kovacs nici n-a clipit și a reusit sa plateasca fără să facă infarct, cca 40.000 RON din bugetul primăriei, adică din banii contribuabililor careieni.

Pe de altă parte, inainte de retragerea glorioasă din Guvern, inainte de condamnarea la 1 an de inchisoare cu suspendare, fostul vice-prim-ministru Dragnea a reușit să promoveze Hotărârea Guvernului României nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, în vigoare de la 06.05.2015. Prin HGR nr. 294/2015 s-a aprobat Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, gestionat, în condiţiile legii, de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Scopul Programului naţional constă în realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări, în aplicarea dispoziţiilor art. 9 alin. (11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege. Finanţarea Programului naţional se asigură din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale, în condiţiile legii. Principalii beneficiari ai rezultatelor directe, corespunzătoare acţiunilor din Programul naţional, sunt proprietarii, posesorii ori alţi deţinători ai imobilelor, identificaţi potrivit dispoziţiilor art. 11 alin. (2) lit. f) din lege. La data intrării în vigoare HGR nr. 294/2015 s-a abrogat Hotărârea Guvernului nr. 448/2013 privind stabilirea proiectului „Sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban” ca proiect de infrastructură şi desemnarea Departamentului pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine ca unitate de achiziţii centralizată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 15 iulie 2013. Au semnat hotărârea primul ministru Victor-Viorel Ponta, au contrasemnat Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Nicolae-Liviu Dragnea; Directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Radu-Codruţ Ştefănescu; Ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici; Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru; Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, Rovana Plumb, toți niște oameni serioși și de cuvânt. Așa afirmă dânșii iar nouă nu ne rămâne decât să-i credem pe cuvânt.

Nu cred că vineri 21 mai 2015 domnul Prefect, dr. Eugeniu Avram a avut cunoștiință de HGR 294/2015 fiindcă ar fi pomenit de ea, aceasta hotãrare de guvern rezolvâmd de fapt și finantarea (costurile) planurilor cadastrale digitale necesare pentru completarea dosarelor si retrimiterea lor spre aprobare Comisiei judetene de fond funciar. Primăria Municipiului Carei nu va trebui să cheltuiascâ de fspt nici un ban cu plata inginerilor topografi, acest lucru, în perioada 2015-2023 fiind de fapt in sarcina Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Evident, de acest lucru nu are cunoștiință nici Primăria Carei.

Pe scurt, comisia locală de fond funciar din cadrul Primăriei Municipiului Carei nu va mai putea invoca ca motiv pentru intãrzieri nici măcar lipsa banilor in bugetul primariei.
Acolo, la comisia locală de fond funciar Carei sunt mai mult ca sigur alte bube majore dintre care eu aș aminti doar starea permanentă de dolce far niente, incompetența crasă, lenea cronică, indolența, lipsa de responsabilitate și necunoașterea total păguboasă a legislației in vigoare. Nimic de făcut la Primăria Carei pentru ca lucrurile să se dreagă. Mai mult ca sigur că termenul limită de 1 ianuarie 2016 pentru finalizarea retrocedărilor nu se va putea respecta la Carei.

Reamintim că Prefectul dr. Eugeniu Avram pare că-și ia treaba in serios cu problema retrocedarilor fiindcă i-a mai tras serios de urechi recent pe secretarii primăriilor și pe primari.

http://www.buletindecarei.ro/2015/04/caracatita-retrocedarilor-careiene-ii.html#comment-44680

Dar eu unul cred că pur și simplu n-are cu cine sta de vorbă. N-are cine să-l ințeleagă. Și n-are nici ce să le facă la cei care nu-și fac datoria. Ar putea să-i sanctioneze pe vonovați, pe leneși, pe iresponsabili cu niște amenzi serioase, conform legii. Nu ințeleg de ce mai ezită, dar asta este decizia dânsului, este treaba dânsului, reponsabilitatea dânsului.

In ce priveste Comisia locală pentru aplicatea prevederilor Legii nr. 10/2001, din informațiile neoficiale pe care le dețin, de această comisie n-a auzit nimeni nimic prin Carei, această Comisie se pare că practic nici nu există, lipsește cu desăvârșire, primașul afirmând recent că Primăria Mun. Carei nu mai are astfel de probleme fiindcă „ce era de dat, am dat deja”. Mă îndoiesc foarte tare, până la pământ, că primașul nu minte și de data asta cu nerușinarea caracteristică unui baron de Münchausen, așa cum face de altfel mereu.

de rasul la 23 mai 2015 - 21:50

nu-mi vine sa cred ca se tot iau bani de la oras pentru maghiari si apoi sunt si deranjati ca se afla si se face public!
la ei buna intelegere inseamna sa taci si sa ii lasi sa fure cat vor de la noi si sa aduca numai firme maghiare sa lucre in carei si sa faca angajari numai daca stii limba maghiara dar le trebuie bani din ROMANIA.
chiar ca sunteti de tot rasul!

de Horia Mărieș la 25 mai 2015 - 07:55

Io mis injiner. Io nu știe scrie.
Io niema, io na-m kultura. Io bipéd.
Pe chestia asta, ca să mă dăștept, două săptămâni o să citesc doar serialul din Adevărul.
Poate că o să povestească băieții de la Adevărul câte ceva și despre Primăria și primașul din NagyCărei.
Ar cam fi cazul să-l facă deja vedetă și pe primaș!

http://adevarul.ro/news/societate/serial-anticoruptia-istoria-unui-fenomen-transforma-romania-1_5561f7bfcfbe376e358b1824/index.html

de Horia Mărieș la 25 mai 2015 - 08:05

Facem pariu pe o ladâ cu bere că si pe primaș o să-l primească cu aplauze, la fel ca pe Mischie?
O să le placă la băiețașii colocatari de pe acolo mustața lui lăsată pe oală.
Ăia nu fac nici un fel de discriminare etnică.

http://adevarul.ro/news/politica/exclusiv-portretul-baronului-batranete-mischie-la-puscarie-m-au-primit-aplauze-1_555b6e99cfbe376e355fa5e3/index.html

Lasati un comentariu